Fot. Zlewozmywak Mono D-150, Schock, www.schock.com.pl
Jak ustawić zlewozmywaka względem innych sprzętów?
Zlewozmywak współtworzy tzw. trójkąt roboczy, czyli obszar kuchni wyznaczony przez lodówkę, kuchenkę/płytę grzewczą i zlewozmywak. W dobrze zaprojektowanej kuchni te trzy elementy ustawione są tak, aby stanowić wierzchołki trójkąta, a odległości między nimi wynoszą:
?
- między lodówką i zlewozmywakiem: 120-210 cm,
- między zlewozmywakiem i kuchenką: 120-210 cm,
- między lodówką i kuchenką: 120- 270 cm.
Ze względu na metraż wielu kuchni i układ przyłączy wodno-kanalizacyjnych zachowanie takich odległości nie zawsze jest możliwe. Postarajmy się wówczas, aby blat oddzielający zlewozmywak i kuchenkę miał szerokości co najmniej 60-80 cm. Jest ona niezbędna do wygodnego gotowania. Ten odcinek blatu stanowi funkcjonalny łącznik między strefą zmywania a płytą grzewczą i odpowiada naturalnej sekwencji czynności wykonywanych podczas gotowania. Po umyciu warzyw czy owoców możemy odłożyć je na blat, pokroić a następnie wrzucić do garnka postawionego na kuchence.
- Jeżeli odległość między kuchenką i strefą zmywania jest niewielka (nie przekracza 60 cm) a zależy nam na posiadaniu zlewozmywaka z ociekaczem, wybierzmy model, którego ociekacz będzie pełnić jednocześnie rolę blatu. Dzięki temu uzyskamy wolny fragment blatu – współtworzony przez ociekacz – o wymaganej, minimalnej szerokości.
?
Fot. Zlewozmywak Cristadur Horizont D-150, Schock, www.schock.com.pl
Aby ociekacz mógł zastąpić blat i służyć nie tylko do odkładnia mokrych naczyń, ale również umytych warzyw, owoców czy mięsa wybierzmy zlewozmywak wykonany z trwałego i higienicznego materiału. Przykładem są zlewozmywaki granitowe niemieckiej firmy Schock wyposażone w antybakteryjną powłokę PROHIGENIC21, która blokuje namnażanie bakterii na ich powierzchni. Dzięki temu są one w pełni bezpieczne dla żywności. Ponadto zlewozmywaki Schock powstają z wyselekcjonowanych, zaokrąglonych cząsteczek kwarcu (najtwardszego składnika granitu), które tworzą idealnie gładką powierzchnię. Brak nierówności sprawia, że zabrudzenia, nie mając punktów zaczepienia, toczą się po powierzchni zlewozmywak i są bardzo łatwe do usunięcia. Ponadto innowacyjne materiały, z których powstają zlewozmywaki Schock (opatentowane CRISTADUR® i CRISTALITE® PLUS) nie przyjmują zapachów, są wytrzymałe na niskie i wysokie temperatury (bez obaw możemy odłożyć na nie gorący garnek), a także odporne na uderzenia i zarysowania.
Innym sposobem na zapewnienie wymaganej odległości między zlewozmywakiem a kuchenką są nowoczesne deski, które po nałożeniu na komorę zlewozmywaka przedłużają blat roboczy. Deski powinny być ruchom i dostosowane swoim wymiarem do wymiarów zlewozmywaka, aby móc wygodnie przesuwać je przez całą jego długość. Takie rozwiązanie oferuje nam m.in. Schock, który posiada w ofercie szklane i drewniane deski dostosowane do wymiarów różnych zlewozmywaków swojej produkcji.
Fot. Zlewozmywak granitowy Signus D-150 ze szklaną deską, Schock, www.schock.com.pl
Co powinno znaleźć się w obrębie strefy mokrej?
Kuchnia podzielona jest na 5 stref użytkowych, które powinny być ustawione w następującej kolejności: strefa zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania i pieczenia. Taka kolejność wpływa znacząco na ergonomię wnętrza i zapewnia wygodę jego użytkowania. Nie mniej ważny jest sposób wyposażenia każdej ze stref. Co powinno znaleźć się w obrębie strefy zmywania?
?
- zlewozmywak,
- zmywarka (opcjonalnie),
- sortownik na odpady (najczęściej umieszczany jest pod zlewozmywakiem),
- szuflada na detergenty i ściereczki. Dzięki szufladzie płyn i akcesoria do mycia naczyń nie zajmą powierzchni blatu roboczego, a jednocześnie będą łatwo dostępne. ?
?Ustawienie zlewozmywaka dla osób lewo- i praworęcznych
Lokalizację zlewozmywak w ciągu zabudowy kuchennej powinniśmy dostosować również do swoich indywidualnych cechy. Inaczej umieszczamy zlewozmywak dla osób praworęczny, a inaczej dla leworęcznych. Jeżeli zlewozmywak i płyta grzewcza znajdują się w jednej linii i oddziela je fragment blatu, to osoba praworęczna stojąc na wprost niego po swojej lewej stronie powinna mieć zlewozmywak, a po prawej płytę grzewczą. W przypadku osób leworęcznych jest na odwrót. Ponadto osobom praworęcznym łatwiej pracuje się przy zlewozmywaku z ociekaczem zlokalizowanym po lewej stronie, leworęcznym – po prawej.
Fot. Zlewozmywak granitowy Ronda D-100, Schock, www.schock.com.pl
22.11.2016
Polecamy:
?
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
ja mam tak małą kuchnię, że wszystkie sprzęty są obok siebie 🙁 I rzeczywiście bardzo to utrudnia codzienne korzystanie z kuchni