Mała kuchnia – pomysł na aranżacje
Kuchnia to pomieszczenie, które musi być funkcjonalne i wygodne. Im jest ona mniejsza, tym jej urządzenie staje się większym wyzwaniem. Aby należycie spełniała swoje zadania, niezbędne jest zaaranżowanie w niej czterech stref: gotowania, mokrej (ze zlewozmywakiem), przygotowania posiłków i przechowywania. Dokładny sposób ich realizacji powinien być dostosowany do naszych indywidualnych potrzeb i pozwolić maksymalne wykorzystać ograniczone możliwości, jakie daje mała kuchnia.
Strefa gotowania w małej kuchni
Podstawowym elementem strefy gotowania jest płyta grzewcza. Możemy wybrać najbardziej popularne płyty czteropalnikowe lub zdecydować się na 3 lub 2 pola. Drugie rozwiązanie zajmuje mniej przestrzeni i umożliwia zamontowanie dodatkowego urządzenia grzewczego, np. grilla ceramicznego. Przy wyborze sprzętu AGD warto rozważyć czy nie połączyć dwóch funkcji w jednym urządzeniu, np. piekarnik z funkcją mikrofali czy piekarnik z funkcją pary. Jest to zazwyczaj droższe rozwiązanie niż dwa osobne sprzęty, ale zyskujemy w ten sposób więcej miejsca w kuchni. ? radzi p. Gracjan Ślusarski właściciel firmy studiomebli.com z Warszawy zajmującej się projektowaniem oraz produkcją kuchni i mebli na wymiar.
Fot. Firma studiomebli.com
Strefa mokra w małej kuchni
Mała kuchnia daje ograniczone możliwości w zakresie wyboru sprzętu AGD, zatem przed jego zakupem warto zastanowić czy rzeczywiście jest nam on niezbędny. Jeżeli zdecydujemy się na zamontowanie w małej kuchni zmywarki, mamy do wyboru modele o szerokości 60 i 45 cm.
Także producenci zlewozmywaków oferują nam szeroki wybór asortymentu, zarówno pod względem wymiarów, kształtu i podziału komór. Dzięki temu możemy swobodnie dopasować je nawet do małej kuchni. Przy niewielkiej strefie zmywania najbardziej optymalnym wyborem jest zlewozmywak półtora komorowy. Aby podnieść jego funkcjonalność, możemy wyposażyć go w dodatkowe akcesoria, np. miskę lub deskę. Oba te elementy są ruchome i nie blokują na stałe jednej z komór. Miska z otworami pełni rolę dopasowanego durszlaka, w którym np. możemy szybko i łatwo umyć warzywa. Natomiast ruchoma deska nakładana na komorę zlewozmywaka powiększa przestrzeń blatu roboczego. Takie pomysłowe i funkcjonalne dodatki świetnie sprawdzą się w małej kuchni.
Fot. Firma studiomebli.com
Strefa przygotowania posiłków w małej kuchni
Projektując małą kuchnię, warto umieścić strefę zmywania w niewielkiej odległości od strefy gotowania. Wówczas blat roboczy nie będzie dzielony przez zlewozmywak czy płytę indukcyjną na kilka, małych części. Ciągła powierzchnia znacznie podnosi jego funkcjonalność i umożliwia wygodne przygotowywanie posiłków.
Strefa przechowywania w małej kuchni
Kluczową zasadą aranżowania niewielkiej kuchni jest maksymalne wykorzystanie szuflad i szafek. Wszystkie schowki są sprzymierzeńcem małych kuchni. Dzięki nim przedmioty kuchenne mają swoje stałe miejsce wewnątrz zabudowy i nie ograniczają powierzchni blatu roboczego.
Nowoczesne szuflady kuchenne o zróżnicowanych przegrodach umożliwiają ergonomiczne przechowywanie wielu rzeczy. Schowamy w nich zarówno naczynia, jak i produkty spożywcze. Firmy produkujące okucia meblowe mają w swej ofercie funkcjonalne organizatory do szuflad. Umożliwiają one wygodny podziału wewnątrz nich na strefy do przechowywania garnków, butelek, wkładów na sztućce stołowe i robocze, przyprawy, talerze itd.
Fot. Firma studiomebli.com Fot. Firma studiomebli.com
Jeżeli w naszej kuchni znajdują się szafki narożne zamontujmy w nich systemy wyjezdne, które umożliwiają pełne wykorzystanie ich powierzchni. Wygodnym rozwiązaniem dla każdej kuchni są również kosze cargo, które tworzą podręczoną spiżarnię. Występują one w wersji podblatowej i wysokiej.
A jakie szafki górne najlepiej sprawdzą się w małej kuchni – Im wyższe szafki, tym więcej przestrzeni do przechowywania – podpowiada p. Gracjan Ślusarski ? Jednak należy się zastanowić czy zabudowa pod sufit nie będzie zbyt ciężka i nie przytłoczy wizualnie wnętrza. Kuchnia powinna być bowiem nie tylko funkcjonalna, ale również ciekawie się prezentować i zachęcać do przebywania w niej.
Artykuł powstał przy współpracy z p. Gracjanem Ślusarskim – właścicielem firmy studiomebli.com z Warszawy zajmującej się projektowaniem oraz produkcją kuchni i mebli na wymiar.
Czytaj więcej:
Dołącz do dyskusji