Współczesna kuchnia musi być nie tylko praktyczna, ale również estetyczna i wielofunkcyjna. W niej sprzątamy, gotujemy (w pojedynkę lub w towarzystwie), spotykamy się z domownikami i gośćmi na wspólnych posiłkach i rozmowach. Taka multizadaniowość i przejęcie przez kuchnię po części roli pokoju dziennego wymogło zmianę w podejściu do jej projektowania. – Stąd też coraz więcej wysp kuchennych i dłuższych, dobrze oświetlonych blatów. Tak, by każdy miał dostęp do powierzchni roboczej i mógł mieć udział w przygotowywaniu potrawy, jednocześnie gawędząc z innymi kucharzami – zauważa Dagmara Jakubczak, znana blogerka wnętrzarska i projektantka.
Jak zadbać o komfort wspólnego gotowania?
Aby wspólne gotowanie było prawdziwą przyjemnością, musimy zadbać o prawidłową organizację kuchni. W strefie przygotowywania powinny znaleźć się szuflady z akcesoriami, po które sięgamy w trakcie przyrządzania potraw, np. deską do krojenia, nożami czy obieraczką. Ich wygodne przechowywania umożliwi nam system Kitchen Tower (PEKA) podzielony na kilka mniejszych, poręcznych przegród. Kitchen Tower wysuwa się automatycznie przy otwarciu frontu, dając łatwy dostęp z trzech stron do zawartości.
Innym praktycznym rozwiązani jest system JUNIOR, który pomaga dostosować kuchnię do indywidualnych wymagań jej użytkowników. Jest on zbudowany z pojemników UBOXX o różnej budowie i wielkości – zestawiamy je według naszych indywidualnych potrzeb. Modułowość systemu UBOXX pozwala na tworzenie dowolnych zestawów i kombinacji pojemników. Dzięki takiej organizacji strefy przygotowywania łyżki, noże, słoiki z przyprawami i inne kuchenne akcesoria będą łatwo dostępne, a ich poszukiwanie nie oderwie nas o tego, co w danej chwieli najważniejsze – wspólnego gotowania.
Zgodnie z zasadami ergonomii tuż obok strefy przygotowywania powinna znaleźć się strefa gotowania i pieczenia, której najważniejszym elementem jest kuchenka. Dodatkowo warto umieścić w jej obszarze szafkę na garnki i brytfanny, np. Magic Corner Comfort.
Funkcjonalna kuchnia w zgodzie z trendami
Jeżeli wielkość wyspy nam na to pozwala, umieśćmy na niej zarówno strefę przygotowywania, jak i gotowania – wówczas żadna z osób przygotowujących posiłek nie będzie wyłączona. Jeżeli jednak wyspa jest niewielka, lepiej przeznaczmy ją tylko na strefę przygotowywania lub gotowania.
– Pamiętajmy, że według trendów najważniejsza obecnie jest wygoda, łatwość użytkowania i dobra dostępność – kontynuuje Dagmara Jakubczak. – Tak, aby sięgnąć ręką po przyprawę lub potrzebne narzędzie, nie przerywając rozmowy przy wspólnym pichceniu.
Współczesna, tętniąca życiem kuchnia to również wizytówka domu, dlatego nie możemy zapomnieć o jej estetyce. Modnym trendem jest łączenie różnych materiałów (np. meta, kamieni, betonu, ceramiki i szkła), kolorów i faktur. Dodatkowo warto wprowadzić do kuchni kilka naturalnych akcentów, np. w formie drewna, które będą stylowo wyglądać, a także dodadzą wnętrzu przytulności.
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Fajne rozwiązania do zachowania porządku. Chyba nie warto oszczędzać na tym.