Na ostrzu noża
Na pierwszy ogień idą oczywiście kuchenne noże, bez których nie ma mowy o krojeniu chleba, szatkowaniu warzyw czy porcjowaniu mięsa. Każda z wymienionych czynności wymaga jednak precyzyjnych, a co ważne dobrej jakości ostrzy, które poradzą sobie z każdym produktem spożywczym. Do wyboru mamy wiele zestawów noży np. w drewnianych blokach jak i pojedyncze propozycje, dedykowane konkretnej grupie żywności. Różnią się one między sobą nie tylko wielkością, kształtem czy stopniem ostrości, ale również materiałem z jakiego zostały wykonane. Najczęściej są to noże ze stali nierdzewnej, która gwarantuje ich najwyższą jakość a dodatkowo – atrakcyjny wygląd. Warto również podkreślić, że materiał ten jest odporny na korozję czy ścieranie, dzięki czemu ostrze może nam posłużyć na długie lata. Na rynku nie brakuje również noży ceramicznych z wygodnymi rękojeściami, które bez problemu utrzymują się w dłoni. Niezależenie od tego czy jesteśmy profesjonalnymi kucharzami, czy amatorami, dla których praca w kuchni ogranicza się jedynie do przygotowania obiadu dla bliskich – ostre i trwałe noże to kuchenny niezbędnik!
Fot. Pixabay
Pamiętaj o desce
Zestaw noży zakupiony? W takim razie pora na deskę! Przygotowywanie posiłków bezpośrednio na blacie naraża go bowiem na uszkodzenia mechaniczne, a także odbarwienia powstałe pod wpływem działania różnych substancji. Deska do krojenia oprócz tego, że jest niewielkich rozmiarów, co znacznie ułatwia jej przenoszenie, jest szybka w czyszczeniu, a także może spełniać szereg dodatkowych funkcji jako np. dekoracyjna taca z przystawkami. Jej wygląd będzie zależał oczywiście od materiału z jakiego zostanie wykonana, a tych zdecydowanie nie brakuje! Dostępne są bowiem deski wykonane z naturalnego drewna, tworzyw sztucznych czy bardzo efektownego szkła. Większość drewnianych propozycji, mimo atrakcyjnej prezencji szybko chłoną jednak zapachy, a także najszybciej widać po nich ślady użytkowania w postaci nieestetycznych zarysowań. Wyjątkiem są np. propozycje z bambusa, które są lekkie a do tego powstrzymują wynikanie w ich powierzchnię wilgoci czy szkodliwego działania wysokiej temperatury.
Na zdrowie!
Zdrowe produkty na talerzu? Zdecydowanie tak! Moda na ekologię zawitała również w naszych kuchniach, przez co coraz częściej (i chętniej!) sięgamy po przepisy na bazie owoców i warzyw. Warto posiadać więc w domu sprzęt, który umożliwi nam przyrządzenie szybkich i pysznych propozycji – również w wersji pitnej! Do tego zadania świetnie sprawdzą się funkcjonalne sokowirówki, a także sokowniki parowe z kranikiem, dzięki którym w prosty i błyskawiczny sposób przygotujemy domowe przetwory! Sokowniki to również idealna propozycja na wykorzystanie produktów sezonowych.
Na lepszy poranek
Wiele z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy czy kubka ulubionej herbaty. Mimo tego, że oba napoje można wykonać bez problemu w podstawowy sposób, warto zaopatrzyć się w ekspres bądź zaparzacz, który nie tylko efektownie się prezentuje, ale również znacznie wypływa na smak i jakość spożywanej kawy bądź herbaty. Fanom kofeiny zdecydowanie przypadną do gustu urządzenia kapsułkowe, przelewowe czy wysokociśnieniowe. Taka kawa będzie nie tylko bardziej aromatyczna, ale również szybsza w przygotowaniu. Miłośnicy herbat, szczególnie tych sypanych bądź liściastych mogą z kolei wybierać spośród klasycznych imbryków, zaparzaczek z filtrami – które dodatkowo staną się efektowną dekoracją na stole.
Fot. Pixabay
Dołącz do dyskusji