kuchnieportal

Jak dobrze przyrządzić gęś?

Jak dobrze przyrządzić gęś?

Upiec gęś na rodzinny uroczysty obiad, to zagwarantować sobie uznanie w oczach biesiadników. Podanie pieczonej gęsi na obiad naprawdę potrafi zrobić wrażenie na gościach, pod warunkiem jednak, że mięso jest przyrządzone w odpowiedni sposób. Gęś pieczona wymaga uważności i niemałej kulinarnej wiedzy.

Jak dobrze przyrządzić gęś?

Upiec gęś nie jest łatwo, aczkolwiek jeśli poznasz kilka kluczowych elementów przygotowania tego dania, przestanie być ono już tak bardzo wymagające. Mięso na gęś pieczoną musi być przede wszystkim świeże, pochodzić z pewnego źródła, najlepiej od lokalnego rolnika lub zostać sprowadzone przez sklep na twoje zamówienie. Lepiej unikać kupowania mięsa tego typu w supermarkecie. Delikatne mięso gęsi może absolutnie zachwycić podniebienie, natomiast jeśli będzie ono złej jakości to nawet idealne jego przyprawienie i późniejsze pieczenie zgodnie z zasadami na niewiele się zda.

 

Naczynie do pieczenia gęsi

Tutaj na niewiele się zdadzą zestawy garnków, brytfann lub innego rodzaju naczyń. Najlepiej sięgnij po specjalne naczynie go pieczenia drobiu. Gęsiarki, bo o tych naczyniach mowa, pozwalają nie tylko na pieczenie gęsi, ale i każdego innego drobiu w całości. Mają optymalny kształt, który sprawia, że mięso pieczenie się równomiernie, ma później piękną przypieczoną skórkę, a cały tłuszcz odpowiednio się z mięsa wytapia. Warto piec gęś w gęsiarce, ponieważ dzięki temu naczyniu mięso zachowuje swoje właściwości, jest idealnie chrupiące, a przy tym miękkie i soczyste. Pieczoną gęś możesz oczywiście przyrządzić w innym naczyniu, natomiast osiągnięcie optymalnego efektu będzie cię wtedy kosztować jednak nieco więcej.

 

Gęś pieczona – jak ją przygotować?

Przede wszystkim liczy się odpowiednio przygotowane mięso. Powinno ono zostać zamarynowane na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem. Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i pozostanie po nich tylko nieprzyjemny zapach i goryczkowy posmak. Gęsinę należy nacierać mieszanką ziół od wewnątrz. Najlepiej sprawdzi się tutaj: czosnek, jałowiec, majeranek oraz rozmaryn. Bardzo dobrze sprawdzają się także mieszanki z dodatkiem czerwonego wina. Gęś można także faszerować ziemniakami, pomarańczami.

 

Jak dobrze upiec gęś?

Aby pieczona gęś miała idealny smak i aromat, a mięso było odpowiednio miękkie i soczyste, musi zostać ona odpowiednio upieczona. Przede wszystkim podstawowa zasada mówi, że podczas pierwszych dwóch godzin pieczenia gęsi nie można pod żadnym pozorem otwierać piekarnika. Gęsina to bardzo wrażliwe mięso. Jeśli zbyt wcześnie otworzysz piekarnik w trakcie pieczenia, ryzykujesz, że dojdzie do wysuszenia mięsa, które trudno będzie już odwrócić. Dopiero po dwóch godzinach od rozpoczęcia pieczenia można otworzyć piekarnik i podlać mięso wytopionym już tłuszczem. Można także je obrócić (w gęsiarce jest to zdecydowanie prostsze). Warto także pamiętać o jeszcze jednej zasadzie ? nie nakłuwa się mięsa w trakcie pieczenia. Ten tradycyjny sposób sprawdzenia, czy mięso jest już gotowe, czy nie, tutaj się nie sprawdza. Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso jest już idealnie upieczone, wybierz jeden kawałek, chwyć za kostkę i lekko nim potrząśnij. Jeśli mięso będzie upieczone, to powinno być luźne i odpaść od kości.

Pamiętaj także, że gęsinę podajemy od razu po upieczeniu. Jest wtedy zdecydowanie najlepsza. Jeśli chcesz zachować wyjątkowość i delikatność tego mięsa, zapomnij o odgrzewaniu. Jeśli zostanie ci jakieś mięso, lepiej wykorzystaj je do kanapki lub sałatki. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że po odgrzaniu gęś będzie twarda i sucha, a po wyjątkowym smaku zostanie tylko wspomnienie.

Dołącz do dyskusji