W kuchni wyróżniamy 5 stref użytkowych: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania i pieczenia. Każda z nich pełni określoną funkcję i wymaga innego zagospodarowania. Sposób ich wyposażenia musimy dostosować do rodzaju i wielkości przechowywanych w nich przedmiotów. Co powinno znaleźć się w każdej ze stref i w jakie akcesoria je wyposażyć, aby były w pełni funkcjonalne i podnosiły ergonomię kuchni?
1. Ergonomiczna strefa zapasów
Strefa zapasów otwiera ciąg roboczy kuchni. W jej skład wchodzi lodówka oraz szuflady przeznaczone do przechowywania zapasów jedzenia. Wielkość i typ lodówki powinniśmy dostosować do ilości przechowywanego jedzenia i naszych zwyczajów (częstotliwości zakupów).
Z pomocą nowoczesnych systemów wyposażenia zabudowy możemy natomiast optymalnie zagospodarować szuflady na pożywienie nie wymagające warunków chłodniczych. Bardzo przydatne są szuflady z pełnym wysuwem oraz wysokie kosze cargo przeznaczone do zabudowy słupkowej. Tego typu produkty, w odróżnieniu do nieruchomych półek, zapewniają wygodny dostęp z trzech lub czterech stron do przechowywanych produktów. REJS oferuje kilka rodzajów nowoczesnych koszy cargo do szafek wysokich:
- Cargo maxi/midi – zbudowane z jednego pionu koszy mocowanych do frontu. System opiera się na prowadnicach z pełnym wysuwem.
- Cargo maxi/midi front – zbudowane są z dwóch sąsiadujących pionów koszy, z których jeden jest przymocowany do wewnętrznej strony frontu. Podczas otwierania szafki przednie półki wysuwają się z na zewnątrz zabudowy, a tylne przesuwają do przodu. Dzięki temu uzyskujemy pełny wgląd do zawartości obu koszy.
- Cargo maxi/midi obrotowe z linii Maxima i Maxima Evo – system koszy jest przymocowany do wewnętrznej strony frontu. Po wysunięciu frontu kosze możemy obrócić o 90 stopni otrzymując wygodny dostęp do produktów.
Fot. REJS
W strefie zapasów przechowujemy m.in. butelki z napojami, konserwy, opakowania cukru i mąki, czyli produkty o znacznej wadze. Z tego względu muszą być trzymane w koszach cargo o dużym udźwigu (np. Cargo Mini z linii Maxima EVO z pełnym wysuwem i ładowności 15 kg na półkę).
Oprócz koszy cargo możemy zdecydować się na szuflady z pełnym wysuwem i dużym udźwigiem, np. szuflady Comfort Box o udźwigu do 35 kg. Posiadają one wysokiej jakości prowadnice, które gwarantują lekką i stabilną pracę nawet przy ich maksymalnym załadunku. Ponadto pełny i niemal bezszelestny wysuw daje swobodny dostęp do całej zawartości schowków.
Strefa zapasów powinna znajdować się jak najbliżej drzwi, abyśmy mogli rozpakować zakupy tuż po wejściu do kuchni.
2. Ergonomiczna strefa przechowywania
Strefę przechowywania stanowią szafki, w których trzymamy zastawę stołową, szklanki, sztućce i tym podobne przedmioty. Szafki wiszące warto wyposażyć we fronty otwierane do góry (uchylne, łamane lub otwierane pionowo). Dzięki temu drzwiczki nie będą z sobą kolidować a samo użytkowanie kuchni będzie bardziej wygodne. Stabilną pracę frontów otwieranych do góry zapewniają podnośniki okapowe pneumatyczne REJS, które ułatwiają unoszenie i opuszczanie drzwiczek oraz blokują ich gwałtowne przymknięcie.
W szufladach w strefie przechowywania niezastąpione są systemy organizacji wewnętrznej, które pozwalają przejrzyście rozmieścić elementy zastawy, a tym samym zachować porządek wewnątrz szuflady. REJS oferuje nam m.in. ergonomiczne wkłady na sztućce, uchwyty na talerze czy podzielniki zbudowane z listew poprzecznych i podłużnych, które wewnątrz szuflady tworzą dodatkowe segmenty. Tego typu podzielniki z powodzeniem możemy stosować w szufladach we wszystkich strefach kuchni: będą one zapobiegały przesuwaniu się opakowań z jedzeniem, talerzy, garnków i innych przedmiotów.
3. Ergonomiczna strefa zmywania
Strefa zmywania kojarzy nam się przede wszystkim ze zlewozmywakiem i zmywarką. Rzeczywiście są to jej kluczowe elementy, jednak zazwyczaj w tej części kuchni umieszczamy również pojemnik na odpady. Ze względów praktycznych znajduje on się w szafce pod zlewozmywakiem. W ofercie REJS znajdziemy pojemniki, które znacznie ułatwiają segregację odpadów. Każdy składa się co najmniej z dwóch koszy przeznaczonych na innego typu odpady. Ruchome prowadnice umożliwiają wygodne wysunięcie pojemników z szafki.
Fot. REJS
Inne praktyczne rozwiązanie to kosze wpięte w stelaż z dodatkową półeczką na ściereczki i detergenty. Dzięki niej akcesoria potrzebne podczas zmywania są w zasięgu ręki, co wpływa na wygodę korzystania z kuchni.
Kuchenne akcesoria takie jak ściereczki, gąbki czy opakowania z detergentami możemy trzymać również w specjalnie zaprojektowanych do tego celu wąskich, podblatowych koszach cargo.
4. Ergonomiczna strefa przygotowywania
To miejsce w kuchni, które służy przygotowywaniu posiłków. Jego kluczowym elementem jest blat roboczy oraz szuflady z akcesoriami używanymi do przyrządzania potraw. Aby strefa przygotowywania była ergonomiczna, a przygotowywanie jedzenia wygodne, blat powinien mieć co najmniej 120 cm. Ważna jest również jego wysokość – zalecana odległość między blatem a łokciem wynosi 10-15 cm.
5. Ergonomiczna strefa pieczenia i gotowania
Strefę pieczenia i gotowania tworzy płyta grzewcza, piekarnik, okap oraz szafka na naczynia używane podczas gotowania. W tej roli sprawdza się szafka narożna wyposażona w nowoczesne systemy, które w pełni zagospodarowują tę kłopotliwą przestrzeń oraz zapewniają wygodny dostęp do umieszczonych w niej rzeczy. REJS oferuje nam kilka rodzajów systemów do szafek narożnych:
- jedno- i dwustopniowe półki obrotowe (tzw. karuzele) o różnej budowie. Ruchoma karuzela zapewnia wygodny dostęp do wszystkich rzeczy – wystarczy obrócić półkę, aby przedmioty umieszczone w tylnej części przesunęły się do przodu.
- Corner Comfort – to system zbudowany z dwóch poziomów koszy przymocowanych do stelaża, które możemy łatwo wysunąć z zabudowy, a następnie schować. Mechanizm działania systemy Corner Comfort jest bardzo prosty – w zamkniętej szafce kosze są położone równolegle do siebie. Po otwarciu drzwiczek pierwszy kosz wysuwamy na zewnątrz i odsuwamy na bok. W tym momencie tylny kosz automatycznie przesuwa się do przodu i także może zostać wyciągnięty z szafki.
- Corner front – jego budowa i sposób działania są podobne, jak systemu Corner Comfert. Z tą różnicą, że przedni kosz jest przymocowany do frontu i wysuwa się z zabudowy podczas jego otwierania.
Fot. REJS
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
kuchnie zielona góra