Fot. Studio Szufladka – meble na wymiar, Węgrzce, www.szufladka-meble.pl
Blat z drewna – naturalna ozdoba kuchni
Drewno jest bardzo cenionym materiałem w produkcji mebli. To ponadczasowy i w pełni naturalny surowiec, który prezentuje się interesująco niezależnie od obowiązujących trendów aranżacyjnych. Drewniany blat harmonijnie komponuje się z różnymi stylami – z powodzeniem może być stosowany w kuchniach klasycznych, nowoczesnych, industrialnych, rustykalnych czy vintage. Ponadto drewno ocieplą aranżację, sprawiając, że staje się ona bardziej przytulna i prawdziwe domowa.
Przygotowanie i montaż blatu z drewna
Najlepszym drewnem na blaty kuchenne są gatunki egzotyczne (np. teak, merbau, iroko), a z odmian rodzimych: buk i dąb. Mniej polecane są gatunki miękki lub o średniej twardości (m.in. sosna), które znacznie łatwiej jest zarysować.
Jakość materiału, z którego będzie wykonany blat, ma bardzo duży wpływ na jego walory użytkowe i trwałość. W parze z najlepszymi surowcami powinien iść profesjonalny sposób produkcji blatu, jego obróbka i montaż. W swoich realizacjach wykorzystujemy wysokiej jakości blaty drewniane od renomowanych, sprawdzonych firm. Dzięki temu mamy pewność, że przy odpowiedniej pielęgnacji, będą one służył nienagannie przez długi czas – mówi p. Marta Wojciechowska.
Fot. Studio Szufladka – meble na wymiar, Węgrzce, www.szufladka-meble.pl
Blat z drewna wymaga odpowiedniego przygotowania i montażu. Zazwyczaj przed instalacją poddawany jest kilkukrotnemu olejowaniu, które zabezpiecza jego powierzchnię przed absorbowaniem wody. Ważne, aby użyty olej posiadał certyfikat zezwalający na jego kontakt z żywnością – podkreśla p. Marta Wojciechowska. Olejowanie należy prowadzić zgodnie z kierunkiem włókien drewna a kolejne warstwy oleju nakładać w odpowiednich odstępach czasu. Olejowanie powtarzamy co najmniej raz do roku. Jeżeli blat zaczyna chłonąć wodę, to sygnał, że czynność tę należy wykonać ponownie (w przypadku blatu odpowiednio nasyconego olejem kropelki cieczy zatrzymują się na jego powierzchni).
W blacie kuchennym zazwyczaj wykonywane są otwory pod zlewozmywak i płytę grzewczą. W tych miejscach blat musi być szczególnie obficie nasączony olejem, a w przypadku otworu pod płytę grzewczą dodatkowo zabezpieczony taśmą aluminiową chroniącą go przed przesuszeniem – radzi p. Marta Wojciechowska. Natomiast już po zamontowaniu blatu, miejsca jego łączenia ze zlewozmywakiem należy dodatkowo wzmocnić silikonem. Odpowiednia obróbka i impregnacja blatu zabezpiecza go przed wypaczaniem i powstawaniem uszkodzeń na jego powierzchni (np. rys).
Fot. Studio Szufladka – meble na wymiar, Węgrzce, www.szufladka-meble.pl
Codzienna pielęgnacja i użytkowanie blatu z drewna
Blat z drewna może służyć nam niezawodnie przez bardzo długi czas. Wystarczy stosować się do kilku zasad związanych z jego użytkowaniem:
- Blat czyścimy miękką ściereczką z użyciem wody i płynu do mycia naczyń lub specjalnego środka do czyszczenia drewna, następnie dokładnie wycieramy go do sucha.
- Do mycia drewnianego blatu nie używamy proszków ani mleczek.
- Nie należy kroić bezpośrednio na powierzchni drewnianego blatu ani stawiać na nim rozgrzanych naczyń.
Jeżeli jednak na blacie pojawią się uszkodzenia, możemy go odnowić, szlifując jego wierzchnią warstwę. Szlifowanie jest w stanie usunąć rysy i inne wady z powierzchni blatu. Możliwość odnawiana jest dużym atutem drewnianych blatów i wyróżnia je spośród większości innych materiałów.
Polecamy:
- Drewno w łazience – najlepsze gatunki i sposoby jego impregnacji
- Najczęstsze błędy przy projektowaniu kuchni
AO
24.06.2016
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
drewnow domu to bardzo dobry pomysł, sama mam blat juz drugi rok, ale polecam zabezpieczać, zeby dłużej nam służyły. W saicos.com.pl są dobrego rodzaju impregnaty
Super kuchenki
Uwielbiam drewno w kuxhni. Uważam, że nie ma bardziej klimatycznego i ciepłego materiału. Wiadomo, że cena jest wyższa niż innych materiałów, ale też jest lepsza jakość i przepiękny wygląd.
Rzetelne info w jednym miejscu 🙂 Bardzo fajny artykuł