Znane w Polsce i na świecie studio projektowe założone przez Tomka Rygalika zostało zaproszone przez markę sprzętu AGD Siemens do zaprojektowania restauracyjnej kuchni, która wyjdzie do gości. Z połączenia sił Studio Rygalik i kucharzy poznańskiej restauracji Concordia Taste oraz przy użyciu sprzętów Siemens serii studioLine powstało niecodzienne kulinarne laboratorium.
FoodLab by Studio Rygalik to mobilna kuchnia, która może odnaleźć się w każdej przestrzeni, umożliwiając gościom restauracji uczestniczenie w przygotowywaniu potraw. Stacja łączy w sobie kuchnię, bar, stół, spiżarnię i stanowisko do warsztatów kulinarnych. System mobilnych modułów pozwala na dowolną aranżację, w zależności od potrzeb dostosowuje się do pory dnia, albo konkretnego wydarzenia.
Zobacz gotowe projekty:
Poszczególne moduły zostały ubrane przez projektantów Studia Rygalik w proste formy wyglądem przypominające drewniane skrzynie transportowe. Skonstruowane są z naturalnego drewna pociętego w nieregularne deski. Mobilność zapewniają im przemysłowe koła. Kuchnia ta wyposażona została w zaawansowane technologicznie i energooszczędne urządzenia z oferty studioLine marki Siemens. Zwraca w nich uwagę dbałość o detale, takie jak eleganckie uchwyty z masywnej stali szlachetnej. Znajdują się tam również typowo domowe urządzenia ? toster, mikser, blender, czy wyciskarka do owoców.
FoodLab na stałe funkcjonuje w restauracji Concordia Taste w Poznaniu. Podczas prezentacji w ramach Łódź Design Festival kucharze restauracji pokazali szerszej publiczności wszystkie możliwości mobilnej stacji kulinarnej. W naszej opinii rozwiązania te z powodzeniem można by przenieść na grunt domowy. W taki sposób zaprojektowana kuchnia idealnie pasowałaby do mieszkań loftowych, których surowa przestrzeń ogranicza postawienie tradycyjnych kuchni, albo do mieszkań o mniejszym metrażu.
Źródło: materiały prasowe.
Czytaj więcej:
Dołącz do dyskusji