Technika parowego piekarnika do tej pory wykorzystywana była w profesjonalnych kuchniach dużych restauracji, teraz firma Eklectrolux chce przenieść tę metodę gotowania do kuchni domowych. Daje ona wiele możliwości kulinarnych, dzięki zastosowaniu technologii opartej na próżni i parze.
Piekarnik parowy Electrolux CombiSteam z szufladą Combivac
SousVide, czyli ?pod próżnią? umożliwia przyrządzanie wielu potraw z mięs, ryb, owoców morza, warzyw i owoców w niskiej temperaturze. Wcześniej zamarynowane i doprawione produkty wkładamy do woreczka próżniowego i zamykamy za pomocą szuflady SousVide. Następnie potrawy poddawane są delikatnemu procesowi gotowania. Piekarnik wyposażony jest niezależnie w funkcje parowe, w postaci gotowania na parze oraz pieczenia z udziałem pary w różnych proporcjach czasu. Dzięki temu potrawy przygotowywane są szybciej i z oszczędnością energii. Poza tym piekarnik posiada standardowe funkcje pieczenia.
Czytaj więcej:
Program do projektowania kuchni
Gotowanie i pieczenie próżniowe – korzyści
Gotowanie i pieczenie próżniowe z użyciem pary pozwala znacznie lepiej zachować naturalny i głęboki smak, aromat i konsystencję potraw. Produkty nie tracą witamin, minerałów i wartości odżywczych w takim stopniu, jak podczas konwencjonalnego gotowania. Delikatność tego procesu zapobiega przypadkowemu przypaleniu, przegotowaniu i wysuszaniu. Produkty można przygotować wstępnie w dowolnym czasie a następnie przechowywać w próżniowych opakowaniach, by ostatecznie je przygotować tuż przed podaniem.
Funkcje Piekarnika CombiSteam
Piekarnik CombiSteam zapewnia niskie zużycie energii. Posiada 25 funkcji pieczenia w tym termoobieg. Wyposażony jest w różne programy parowe: CrispSteam polecany do pieczenia mięs, drobiu, chleba i ciast; SoftSteam idealny do rozmrażania i odgrzewania potraw; PureSteam (100% pary) doskonały dla ryb, ryżu, warzyw ?al dente?. Ponadto urządzenie oferuje 205 automatycznych przepisów (książka kucharska, w tym 6 przepisów SousVide. Piekarnik został również wyposażony w kolorowy dotykowy wyświetlacz TFT z menu w języku polskim, oraz w zależności od modelu funkcję szybkiego nagrzewania, termosondę, komorę XXL, funkcję pamięci ustawień, automatyczne programy wagowe, funkcję podgrzewania i utrzymywania ciepła, zabezpieczenie przed dziećmi, chłodny front. Wnętrze piekarnika wykończone jest łatwą w czyszczeniu emalią, a wyposażenie to 1 brytfanna, 2 blachy i 2 ruszty ze stali nierdzewnej.
Produkt przeznaczony jest do zabudowy.
Fot. Materialy prasowe.
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
W dzisiejszych czasach coraz bardziej staje się modne gotowanie na parze. Może to za sprawą tego że zależy nam na zdrowszym trybie życia. Takie piekarniki można było kiedyś spotkać raczej w restauracjach a dziś to już w niektórych gospodarstwach domowych mają one zastosowanie. Siostra ostatnio kupiła mieszkanie i ma model EOB8751AOX. Przyznam że jak spróbowałem takiego dania przygotowanego na parze to byłem pozytywnie zaskoczony może nie tyle ja co moje kubki smakowe:)