kuchnieportal

Meble kuchenne z forniru – za i przeciw

Meble kuchenne z forniru – za i przeciw

Na jakie fronty mebli kuchennych się zdecydować? Jest to prawdopodobnie największy dylemat, przed którym staje każdy, kto planuje remont kuchni. Firmy zajmujące się produkcją mebli kuchennych oferują między innymi fronty drewniane, z laminowanej płyty wiórowej lub z lakierowanej płyty MDF. Jednak z roku na rok wzrasta popularność materiału zwanego fornirem. To właśnie fornirowa powłoka coraz częściej pokrywa płytę MDF lub płytę stolarską tym samym, nadając niepowtarzalny wygląd meblom kuchennym.

 

Fornir – co to takiego?
 
Są to płaty drewna, których grubość najczęściej wynosi od 0,1 do 2 mm. Uzyskuje się je w procesie skrawania (płaskiego lub obwodowego) drzewa o dużej średnicy. Zanim jednak przystąpi się do skrawania danej beli drewna, należy ją odpowiednio uplastycznić, czyli gotować w wodzie albo parować nad odpowiednio nasyconą parą. Później drzewo jest suszone. Dopiero z tak przygotowanego drewna powstaje materiał zwany fornirem, który bardzo często jest przeznaczany do pokrywania frontów mebli kuchennych.
 
Za i przeciw frontom meblowym z forniru
 
Zanim podejmie się ostateczną decyzję, należy rozważyć kilka aspektów. Po pierwsze – cena. Fornirowane fronty mebli kuchennych są o wiele droższe od tych wykonanych np.:  z płyty laminowanej. Różnica w cenie wynika głównie z czasochłonnego i pracochłonnego procesu wytworzenia, a następnie naniesienia forniru na front meblowy. Poza tym jest to materiał naturalny, co także znacznie podnosi jego wartość.

Należy uświadomić sobie, że choć inne materiały takie jak płyta laminowana lub mdf foliowany są bardziej przystępne cenowo, i mogą imitować fornir, to nie będą się tak dobrze sprawdzać w kuchni jak fronty fornirowane. Czynniki takiej jak temperatura, w przypadku płyty foliowanej oraz woda w przypadku płyty laminowanej, mocno przyczyniają się do zużycia tego rodzaju frontów.
Natomiast front fornirowany, wykonany zgodnie z technologią : tzn przy zachowaniu norm wyznaczonych dla procesów prasowania, lakierowania i schnięcia, z pewnością nie zniszczy się tak szybko jak jego imitacje. Można by się zastanawiać, czy fornir jako drewno nie jest zbyt delikatny do użytku kuchennego. Jego tańsze odpowiedniki posiadają niezaprzeczalną zaletę w postaci twardości. Jednak w fornirach występuje gradacja twardości ponieważ to naturalny materiał. Możemy więc wybrać fornir miękki wykonany z drzewa np.: brzozowego, olchowego, limby lub fornir twardy np.: dębowy, bukowy, jesionowy. Meble kuchenne pokryte fornirem z miękkiego drewna (np. z olchy lub mahoniu) po niedługim czasie mogą mieć widoczne zadrapania, ponieważ ślady na tego typu frontach pozostawiają nawet paznokcie. Jednak jeśli fornir był skrawany z twardego drewna (np. z dębu) przez długie lata nie będzie ujawniał na swojej powierzchni żadnych ubytków.
   
Podsumowując, choć fornir jest dużo droższy od płyty laminowanej, jest od niej dużo ładniejszy. Jest to materiał odporny na warunki panujące w kuchni, jednak w przypadku kiedy wykonany został z miękkiego drewna, łatwo uszkodzić jego zewnętrzną powłokę, o takie uszkodzenia zdecydowanie łatwiej w szafkach dolnych. Twardy fornir doskonale nadaje się do pokrycia wszystkich mebli kuchennych, ponieważ jest odporniejszy na uszkodzenia.
   
Fornir na płycie wiórowej, mdf czy stolarskiej ?
 
To pytanie zadane w salonie meblowym, może zaskoczyć sprzedawcę. Na pierwszy rzut oka nie widać co kryje się pod warstwą forniru. Można to sprawdzić dopiero po wykręceniu zawiasu z frontu. W miejscu gdzie znajdowało się okucie zobaczymy wyfrezowaną tzw puszkę. Tu ukaże się nam surowy budulec drzwi. Na fronty fornirowane stosuje się trzy rodzaje płyt wymienionych
powyżej. Najczęściej stosowane są płyty laminowane i mdf. Są one stosunkowo lekkie i nie podrażają produkcji. Trzeci materiał to płyta stolarska. Ten materiał stanowił podstawę frontów np.w przedwojennych kredensach naszych babć. Jednak zaczynając od początku, płyta stolarska to, obrazowo tłumacząc, sklejone razem drewniane klocki ułożone w odpowiedni sposób (w zależności od układu słoi). Dzięki takiej konstrukcji tego rodzaju płyty są bardzo odporne na zmienne warunki panujące w kuchni i dlatego nie zmieniają swojej struktury (np. nie wyginają się), dzięki czemu fornir wygląda na nich doskonale przez wiele lat. Jest to natomiast drogi materiał przez co nie jest tak powszechny jak pozostałe płyty.
   
   
Urządzając kuchnię, trzeba udzielić odpowiedzi na wiele pytań. Między innymi na to, czego oczekujemy od efektu końcowego tego pomieszczenia? Jeśli Wasza wizja mówi, że ma tam być elegancko i klimatycznie a sama kuchnia ma posłużyć wiele lat, zapoznajcie się z ofertą mebli kuchennych o frontach wykonanych z forniru. Naprawdę warto, i choć to stosunkowo drogi materiał, doskonale podkreśla piękno kuchni.     
 

Winiu
22 października 2017, 15:21
0/0

Mam szafki w kuchni z drzwiczkami w laminacie , przy zmywarce i piekarniku laminat zwija się

Tola
20 czerwca 2017, 17:52
0/2

Mam nowe meble kuchenne z forniru w kuchni od 3 miesięcy. Szafki były wietrzone i myte a jednak wszystko śmierdzi szklanki talerze itp. Czemu tak długo utrzymuje się brzydki zapach mebli? I jak się go pozbyć ?

Rafał
6 grudnia 2016, 10:50
2/5

Meble kuchenne kupuję tylko na http://lindbergmeble.pl/ . Stronę polecili mi znajomi i naprawdę nie wyobrażam sobie teraz wyposażania kuchni gdzie indziej.

Mebgod
23 października 2016, 10:38
3/4

Nic nie zastąpi litego drewno, które przy tych wszystkich klejonych płytach jest diamentem. Przy normalnym użytkowaniu wcale nie pracują tak bardzo jak podaje autor. Ile wytrzyma ta tandetna płyta w kuchni? maksymalnie 5 a potem do wymiany i pieniądze wyrzucone w błoto. Rozsądny człowiek kupuje na długie lata. Polecam firmę http://www.mebgod.pl

Jorgus
19 listopada 2015, 11:49
6/7

Artykuł pod wielkim znakiem zapytania.
Sklecony z informacji o fornirach z wikipedii i wląsnych wyobrażeniach o fornirach.

– Fronty foliowane czy laminowane nie sa imitacją fornirów, Wystepuja w wielu kolorach i wzorach, Wsród nich sa wzory rownież drewniane, czesto przewyższajace wygladem używane u nas forniry. Fronty foliowane i laminowane są najbardziej popularnymi frontami sprzedawanymi na zachodzie Europy (Hollandia, Francja, Niemcy, Anglia…)

– Tak forniry jak i folie przyklejane sa do plyty nośnej w bardzo podobny sposób. W przypadku folii płytą jest to zawsze plyta MDF. Nie ma zatem tu różnicy.

– Płyty laminowane mogą mieć różne wzronictwo, również wzór drwena. Z racji na powtarzalny charakter, piękną kolorystykę, jak i naturalną strukturę (no i bardzo dobrą cenę) cieszą się na całym świecie nieporównywalnie większym powodzeniem niż fronty fornirowane. Powierzchnia laminatu jest ekstremalnie odporna, a dzisiejsze krawędzie sa właściwie wodoszczelne(np: PUR) ! Nie rozumiem zatem tak kłamliwej wypowiedzi w artykule. Nawet laikowi wiadomo, że z racji na kiepską wytrzymałość nie ma podłóg fornirowanych. Za to jest cała paleta laminowanych (nie mowiąc już o meblach użytkowych).

– fornirów używa się dla uzyskania bardzo naturalnego, ciepłego, miękkiego charakteru pomieszczenia. Dlatego tego rodzaju fronty lakierowane są bardzo delikatnie lakierami bezbarwnymi matowymi, by nie zmienic charakteru materiału. Powoływanie sie w artykule na jakies normy (na pewno nie ISO , GS, DIN,…) pana Miecia zalewajęcego lakierem fronty fornirowane, by w końcu uzyskać coś wyglądem zapomniane już dziś \”widoczki\” zabezpieczy może front przed palcami dzieci i może nawet przed wilgocią, ale w pierwszej lini zmieni naturalny charakter samego forniru. Zatem dlaczego w tym wypadku od razu nie zdecydować się na laminat w polysku – nie bedzie gorzej a znacznie taniej?

– Nie wiem, dlaczego piszemy, jak jest skonstruowany front fornirowany i jak jest to płyta. Jest to uzależnione tylko konstrukcyjnie. Jeżeli jednak już piszemy, to bez takiej b… że w pierwszej lini jest to płyta laminowana.

Pozostaje mi sie tylko zastanowaic, kto i dlaczego pisze takie artykuly i kto je weryfikuje. Czyz nie ma odpowiedzialnego działu redykcyjnego ?

Dołącz do dyskusji