kuchnieportal

Płytki ścienne i podłogowe w kuchni- na co warto zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Płytki ścienne i podłogowe w kuchni- na co warto zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Gres szkliwiony w kolekcji Wawel Ceramiki Paradyż (www.paradyz.com)

Płytki ścienne i podłogowe cieszą się niesłabnącą popularnością i konsekwentnie od wielu już lat, są najchętniej wybieranym materiałem, kiedy decydujemy się na remont w naszej kuchni. Płytki kuchenne to element, który w ciekawy sposób urozmaica aranżację tego pomieszczenia, zwłaszcza, że na rynku dostępnych jest wiele kształtów, kolorów i materiałów, z których są one wykonane. Podpowiemy na co warto zwrócić uwagę przy zakupie płytek do kuchni na ścianę oraz na podłogę.

Bogactwo materiałów, kształtów i kolorów

W kuchni niezwykle ważną rolę odgrywa wykończenie ścian i podłóg, gdyż w tym miejscu muszą znaleźć się materiały trwałe, odporne na zachlapania i plamy. Najpopularniejszym rozwiązaniem, na które decydujemy się podczas aranżowania ścian i podłogi w kuchni, jest założenie płytek ściennych i podłogowych. Na rynku dostępnych jest wiele materiałów, z których wykonane są płytki kuchenne. Najpopularniejszym z nich są płytki ceramiczne, produkowane z naturalnych surowców (takich jak np. krzemionka, glina) wśród których znajdują się m.in. glazura oraz terakota. Płytki te dostępne są w wielu kształtach i kolorach, ich atutem jest łatwe utrzymanie czystości, a także przystępna cena .

Materiałem, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem, jest również kamień- tworzywo luksusowe, idealnie komponujące się z nowoczesnymi aranżacjami. Prócz pięknego wyglądu, jego zaletą jest również wytrzymałość, wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz na zmienne temperatury.

Decydując się na płytki do kuchni, warto rozważyć również mozaikę ceramiczną lub szklaną. Mozaika to połączenie maleńkich kafelków, które są naklejone na specjalną matę. Dzięki bogactwu kształtów i kolorów, mozaikę można  z powodzeniem umieścić w przestrzeni między blatem roboczym a szafkami wiszącymi, co będzie stanowiło niepowtarzalny element dekoracyjny w naszej kuchni.

Taki sam, dekoracyjny efekt, osiągniemy, jeśli zdecydujemy się na ozdobne płytki hiszpańskie lub na kafelki drewnopodobne, które odzwierciedlają kolor i fakturę naturalnego drewna.

gres modern paradyż

Fot. Gres szkliwiony, kolekcja Modern, marki Paradyż (www.paradyz.com)

Płytki do kuchni podłogowe

Kafelki kuchenne muszą spełniać kilka podstawowych kryteriów, by odpowiednio sprawdzić się w tej wymagającej przestrzeni. Jednym z tych parametrów jest nasiąkliwość- płytki kuchenne nie mogą wchłaniać nadmiernej ilości wilgoci, by służyły nam przez długie lata. Rynek oferuje jednak bogaty wybór płytek o niskiej nasiąkliwości, które doskonale sprawdzą się w kuchennej przestrzeni. Kupując kafelki do kuchni warto również zwrócić uwagę na ich klasę ścieralności, zwłaszcza, kiedy szukamy płytek podłogowych- szczególnie narażonych na nadmierną eksploatację i zarysowania ich powierzchni. Płytki do kuchni podłogowe powinny być też bezpieczne, stąd konieczne, by posiadały specjalną ochronną powłokę antypoślizgową.

Wybierając płytki podłogowe do kuchni warto wziąć pod uwagę gres, klinkier lub terakotę.

Gresowe płytki podłogowe kuchenne są odporne na wilgoć, ścieranie, zmienne temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Wśród najczęściej wybieranych rodzajów gresu wymienia się gres polerowany oraz szkliwiony. Ten pierwszy charakteryzuje się bardzo eleganckim, szlachetnym wyglądem, nadaje pomieszczeniom luksusowego wyglądu, jednak jest on materiałem dosyć śliskim, dlatego nie zaleca się wykorzystywania go w pomieszczeniach, z których korzystają dzieci czy osoby z ograniczonymi zdolnościami ruchowymi. Natomiast gres szkliwiony posiada dodatkową warstwę zabezpieczającą. Proces szkliwienia sprawia, że płytki stają się odporne na wilgoć i powierzchniowe odbarwienia, dlatego doskonale sprawdzą się w wymagającej kuchennej przestrzeni. Gres, zarówno polerowany, jak i szkliwiony dostępne są w bogatej gamie kolorystycznej, dzięki czemu z powodzeniem można je stosować w aranżacjach kuchennych o różnej stylistyce.

Fot. Gres szkliwiony Wood Rustic z linii Paradyż Classica (www.paradyz.com)

Klinkier to materiał uzyskiwany z gliny i piasku, z którego wykonuje się płytki podłogowe, tarasowe i elewacyjne. Zwykle spotyka się je w kolorze wypalanej gliny, choć dostępne są również  w innych wariantach kolorystycznych. Oprócz pięknego, naturalnego wyglądu, płytki klinkierowe mają też szereg praktycznych zalet, takich jak wytrzymałość, mała nasiąkliwość, odporność na ścieranie i działanie czynników atmosferycznych (stąd doskonale sprawdzą się jako materiał stosowany na zewnątrz, np. na schodach czy tarasie).

Terakota charakteryzuje się cechami, które sprawiają, że jest to idealny materiał do zastosowania go na podłodze kuchennej. Płytki podłogowe kuchenne wykonane z terakoty są bardzo wytrzymałe, odporne na ścieranie, antypoślizgowe, a także cechują się dobrym niską nasiąkliwością, a także dobrym przewodnictwem cieplnym, dlatego doskonale sprawdzą się w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym. Dodatkowo są dostępne w szerokiej gamie kolorów, w postaci matowej bądź o połyskującym wykończeniu. Terakota jest również mrozoodporna, dlatego z powodzeniem można ją stosować na zewnątrz.

Dane techniczne przy zakupie płytek do kuchni są niezwykle istotne, zwłaszcza, że materiały te  mają nam służyć przez kilka lat. Ważne jest zatem, aby były one nie tylko funkcjonalne, praktyczne i bezpieczne, ale również estetyczne i wizualnie pasujące do całej aranżacji.

Płytki do kuchni ścienne

Jeśli decydujemy się na to, aby kafelki znalazły się również na ścianie naszej kuchni, nie muszą one spełniać tylu technicznych norm, co bardziej wymagające płytki podłogowe. Przy zakupie płytek ściennych nasza uwaga kierowana jest głównie na ich wygląd oraz praktyczne zastosowanie. Kiedy umieszczamy płytki kuchenne ścienne w przestrzeni między blatem roboczym a szafkami wiszącymi, zależy nam przede wszystkim na tym, by były one odporne na plamy i trwałe zabrudzenia oraz by łatwo można było je wyczyścić. Dobrym wyborem będą zatem płytki o gładkich, śliskich powierzchniach, a nie o chropowatej fakturze.

tubądzin płytki ścienne

Fot. Płytki ścienne Majolika Haga marki Tubądzin (www.tubadzin.pl)

Kiedy wybieramy płytki do kuchni na ścianę, często decydujemy się na glazurę. Są to tzw. płytki fajansowe, pokryte szkliwem- lekkie, ale za to cieńsze i bardziej kruche niż np. terakota. Stosuje się je zatem tylko jako obudowę  urządzeń sanitarnych bądź okładziny ścienne, a nie podłogowe. Glazura posiada jednak szerokie grono zwolenników, ponieważ dostępna jest w bogatej palecie wzorów i kolorów. Płytki do kuchni ścienne wykonane z glazury, dzięki wytrzymałości na działanie środków chemicznych, doskonale sprawdzą się w przestrzeni między szafkami a blatem roboczym.

Decydując się na płytki ścienne do kuchni, z powodzeniem możemy wybrać ceramikę, mozaikę, jak i kamień, które nie tylko będą praktyczne, ale również mogą stać się ozdobą naszej kuchni.

2 komentarze
Alicja
6 czerwca 2019, 23:54
1/0

Wow. Wezmę pod uwagę 🙂

Jadwiga
10 kwietnia 2019, 10:24
1/0

uroczo wyglądają te ozdobne kafelki. ja zdecydowalam się na ciemne płytki na podłogę i niestety widać na nich sporo plam i zabrudzen, a mycie wcale nie nalezy do najprostszych przez chropowatą strukturę. (ale kiedy są czyste wyglądają na prawdę szykownie!)

Dołącz do dyskusji