kuchnieportal

Płyta indukcyjna czy gazowa – która jest praktyczniejsza?

Płyta indukcyjna czy gazowa – która jest praktyczniejsza?

Remont kuchni lub przeprowadzka to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na zakup nowej płyty kuchennej. Najważniejszym pytaniem, jakie musimy sobie zadać, szukając tego rodzaju sprzętu, jest: którą kuchenkę wybrać – gazową czy indukcyjną? Jakie są wady i zalety każdej z nich? Posiadanie której z nich jest korzystniejsze cenowo? Sprawdź.

Płyta gazowa – dla tradycjonalistów

Płyty gazowe od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Tym, co przemawia za ich zakupem, są: niska cena urządzenia (najtańsze płyty gazowe można znaleźć już za nieco ponad 300 złotych), oraz niewielka awaryjność. Kuchnia gazowa świetnie sprawdzi się w pomieszczeniach w stylu retro.

Przeciwnicy kuchenek gazowych zarzucają im niewielką wydajność, ponieważ jedynie połowa wydzielanego gazu wykorzystywana jest do podgrzewania potraw. Sporą niedogodnością tego rodzaju kuchenek jest również trudność, jaką dla niektórych może sprawiać jej czyszczenie. Największą wadą kuchenek gazowych jest jednak ich bezpieczeństwo. Media co kilka dni donoszą o kolejnych wybuchach gazu w mieszkaniach, dlatego, posiadając kuchenkę gazową, warto regularnie sprawdzać stan jej instalacji.

Nowoczesność w cenie, czyli kilka słów o płycie indukcyjnej

Mimo że płyty indukcyjne dostępne są na rynku stosunkowo niedługo, bo dopiero od kilku lat, już teraz zdążyły zdobyć rzesze swoich miłośników. Nie bez powodu – płyty indukcyjne charakteryzują się wyjątkowo wysoką, bo wynoszącą ponad 90%, wydajnością, stylowym designem i ogromnym komfortem użytkowania. Gotując na kuchence indukcyjnej, nie musimy się martwić o nasze bezpieczeństwo czy ryzyko przypadkowego poparzenia dłoni. Nie lubisz zbyt długo czekać na to, aż woda się zagotuje? Mając kuchenkę indukcyjną, to nie problem. Gotowanie na płycie indukcyjnej trwa prawie 2 razy krócej niż w przypadku jej gazowej odpowiedniczki.

Wady kuchenek indukcyjnych? Przede wszystkim ich wysoka cena oraz dodatkowe koszty, jakie musimy ponieść, decydując się na kuchenkę gazową. Do ostatecznej ceny płyty indukcyjnej – na którą w przypadku 4-palnikowego urządzenia należy przeznaczyć co najmniej 1000 zł – należy doliczyć jeszcze koszt montażu trójfazowej instalacji elektrycznej oraz zakup garnków o właściwościach ferromagnetycznych.

Pewną niedogodnością może być również uzależnienie działania tego rodzaju kuchenki od dostawcy prądu. Jeśli mieszkasz na terenach, w których często mają miejsce tego rodzaju awarie, lepszym wyborem będzie podgrzewanie jedzenia tradycyjnymi sposobami.

A może płyta gazowa bez płomieni?

Ciekawą alternatywą dla wyżej wymienionych kuchenek jest płyta gazowa Solgaz  polskiego producenta AGD, który opatentował kuchenki gazowe, które pokryte są gładką ceramiką, co do złudzenia przypomina klasyczną kuchenkę indukcyjną. Kuchenka ta łączy najlepsze cechy jej gazowych oraz indukcyjnych odpowiedników – energooszczędność, bezpieczeństwo, łatwość czyszczenia i elegancki design. Przykładem takiej kuchenki jest płyta gazowa Solgaz GPC 4+1 G20.

Płyta gazowa czy indukcyjna? Podsumowanie.

Zarówno płyta gazowa, jak i indukcyjna mają swoje wady i zalety. Ci z nas, którzy cenią sobie tradycyjne sposoby podgrzewania produktów i niezawodność podgrzewania, z pewnością przypadnie do gustu płyta gazowa (szeroki wybór płyt gazowych znajdziesz na Neonet). Najważniejsze jest dla Ciebie bezpieczeństwo Twoich bliskich i szybkość podgrzewania produktów? Zdecyduj się na płytę indukcyjną lub jej polski odpowiednik – płytę bez ognia od Solgazu.

2 komentarze

Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
WasOla
11 marca 2019, 11:57
0/0

Czy ktoś miał płytę Solgaz u siebie i może coś w tym temacie powiedzieć?

JoaRad
11 marca 2019, 13:21
1/1

Płyta Solgaz 4 + 1, nadaje się tylko dla singla który ma małe garnki i mało gotuje. Za taka cenę ta płyta to porażka, zużywa więcej gazu niż płyta palnikowa ( nie wiem jak plyta sprawuje sie na gazie ziemnym). Garnki się nie mieszczą, jak któryś przekroczy pole grzewcze to trąbi i trąbi, ten dźwięk doprowadzał mnie do szału. Czyszczenie też porażka. Po roku użytkowania wróciliśmy do płyty palnikowej, o połowę tańszej.

Dołącz do dyskusji


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 95