Uniwersalność nie zawsze najlepsza
Na rynku obecnie dostępny jest szeroki wachlarz różnorakich patelni, które swoim przeznaczeniem pasują do wielu potraw. Warto wiedzieć, że dzięki temu lepiej usmażymy oraz poddusimy wybrane produkty, skracając przy tym czas przygotowania oraz unikając spalenia. Posiadając mały metraż kuchni można ograniczyć się do posiadania minimum dwóch patelni takiej, która na optymalnym poziomie poradzi sobie z każdą potrawą oraz takiej, która sprawdzi się podczas zadań specjalnych. Należy jednak pamiętać, że podstawową wadą uniwersalnych patelni jest ich niewystarczająca głębokość, która nie sprawdza się przy daniach zawierających sosy. Dlatego gdy już decydujemy się na taki zakup, należy wybrać odpowiednią jakość tworzywa, z którego patelnia została wykonana i przeanalizować, jakie potrawy najczęściej gotujemy aby dobrać właściwy rodzaj patelni.
Rodzaje powłoki
Istotnym aspektem jest rodzaj powłoki, z której wykonane jest naczynie. Aby wybrać najbardziej odpowiednie, warto zapoznać się z najczęściej wybieranymi typami powłok. Jest to kluczowa kwestia ze względu na określone wymagania co do pielęgnacji oraz mycia tak aby użytkowanie nie skracało przydatności patelni. Najczęściej wybierane są patelnie teflonowe. Produkowane z trwałego tworzywa, którego ogromną wadą jest możliwość zarysowania. Wszystko jednak zależy od właściwego obchodzenia oraz korzystania z patelni. Aby dłużej cieszyć się przydatnością produktu nie należy stosować metalowych sztućców do mieszania potraw, w zastępstwie warto wybrać drewnianą łyżkę lub szpatułkę, która nie porysuje wrażliwej powłoki.
Patelnia teflonowa Taurus 28cm od Dajar
Patelni teflonowej nie powinno się również myć w zmywarce. Kolejnym najczęściej wybieranym rodzajem jest patelnia ceramiczna cechująca się większym ciężarem co nie każdemu może odpowiadać oraz bardzo wysoką odpornością na wszelkie zarysowania. Ta odmiana patelni posiada znacznie więcej pozytywnych cech takich jak, nieprzywieranie smażonych bez użycia oleju potraw. Dodatkowo powłoka równomiernie się się nagrzewa, dlatego przygotowywanie dań jest szybsze i bardziej precyzyjne.
Podsumowanie
To tylko mała część z oferty obecnie dostępnej na rynku. Przed zakupem należy prześledzić jakie rodzaje patelni będą dla nas odpowiednie i do smażenia jakich potraw będą używane. Warto wiedzieć, że producenci prześcigają się w tworzeniu nowych modeli, które skutecznie ułatwiają pracę w kuchni. Rozpoczynając przeglądanie dostępnych wariantów, należy wziąć pod uwagę rodzaj kuchenki, który posiadamy, wtedy będziemy wiedzieć na jaki dział skierować naszą uwagę. Patelnia indukcyjna czy patelnia grillowa to wszystko zależy od osobistych preferencji i potrzeb, które w tych czasach mogą być w całości zaspokojone, poprzez bogaty asortyment sklepów internetowych, oferujących wyposażenie domu.
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
uwielbiam patelnie- mam ich naprawdę sporo- do jajek sadzonych, nalesnikow, grillową, wok i pare innych. firmy dajar JESZCZE nie posiadam, ale to chyba se zmieni niedlugo ;-))