kuchnieportal

Naczynia do gotowania na parze – jakie wybrać?

Naczynia do gotowania na parze – jakie wybrać?

Zdrowy tryb życia jest coraz bardziej modny. To bardzo dobrze, bo poprzez odpowiednią dietę i uprawianie sportu można poprawić kondycję organizmu, a także ogólne samopoczucie, a nawet wydłużyć życie. Właściwa dieta obejmuje wybór zdrowych składników do zbilansowanego menu oraz ich odpowiednią obróbkę cieplną. Smażenie z dużą ilością tłuszczu nie jest wskazane ? lepiej gotować na parze. To wygodna i łatwa metoda na przygotowanie pełnowartościowych, zdrowych posiłków. Z naczyniami na parze wysokiej jakości gotowanie na parze staje się przyjemnością. Jakie wybrać garnki do gotowania na parze?

Garnki do gotowania na parze: rozmiar

Zaopatrując się w zestaw garnków, warto wybrać kilka rozmiarów. Na pewno przyda się mały garnek do gotowania np. jajek. Średni garnek będzie uniwersalny, a duży sprawdzi się do przygotowywania jednogarnkowych dań, gotowania kapusty, kalafiora lub innych dużych warzyw. Do tego warto mieć rondel z długą rączką, idealny do gotowania mleka, podgrzewania sosów i zup. W idealnym zestawie musi znaleźć się też garnek do gotowania na parze. Można wybrać jeden taki garnek o średnim rozmiarze, bo będzie on się nadawać do przygotowania różnego rodzaju potraw. Jeśli jednak planuje się dużo gotować na parze, lepiej zaopatrzyć się w co najmniej dwa naczynia do gotowania na parze – jeden średniego rozmiaru i jeden duży do przygotowania potraw dla całej rodziny.

Materiał wykonania garnków

Garnki mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów – najbardziej popularne to aluminium i stal, choć niektórzy cenią także garnki żeliwne czy ceramiczne.

Garnki stalowe

Polecamy zdecydowanie stal nierdzewną, bo jest łatwa w konserwacji, dobrze przewodzi ciepło, potrawy w środku naczyń nie przywierają do niej. Ponadto stal nierdzewna jest odporna na skrajne temperatury, nie rysuje się i nie wchodzi w interakcję z kwasami czy detergentami. Ta ostatnia cecha jest bardzo ważna, bo oznacza, że do potraw nie przedostają się szkodliwe związki. Jeśli chodzi o wady garnków ze stali nierdzewnej, to można wymienić wolne nagrzewanie. W przypadku wyboru garnków stalowych, to mimo wszystko warto postawić na wysoką jakość. Garnki słabej jakości mogą zawierać alergeny, a także wykazywać właściwości do odbarwiania się lub rdzewienia z czasem, a to z kolei przekłada się zarówno na smak jak i właściwości zdrowotne naszych potraw.

Więcej dowiesz się z artykułu: Dlaczego warto wybrać zestawy naczyń stalowych i komplety sztućców marki Philipiak?

Inne materiały

Stalowe garnki są lepsze niż np. ceramiczne, które ? mimo iż śliczne i w szerokiej gamie wzorów i kolorów – łatwo ulegają zniszczeniu i wytrzymują jedynie temperatury do 120 stopni. Z kolei garnki żeliwne są bardzo trwałe i ciężko je uszkodzić, ponadto długo trzymają ciepło i równomierne je rozprowadzają, jednakże są bardzo ciężkie i masywne, a po latach mogą zacząć rdzewieć. Bardzo powszechne w kuchni są garnki aluminiowe, które dobrze przewodzą ciepło, są lekkie i odporne na detergenty. Ponadto są tanie i nie uszkadzają się mechanicznie. Problemem w tym rodzaju materiału może być szybkie chłodzenie oraz wydzielanie się w trakcie gotowania kwaśnych potraw niebezpiecznych substancji. Do wyboru są jeszcze garnki szklane, miedziane lub gliniane.

Naczynia do gotowania na parze: materiał

Naczynia do gotowania na parze mają najczęściej formę garnków ze specjalnym sitkiem. Dlatego mogą być wykonane np. z aluminium, żeliwa czy stali nierdzewnej. Najlepiej jednak jest zdecydować się na garnki stalowe.

Powłoka naczyń do gotowania na parze

Powłoka garnków może być wykonana z innego materiału niż jego główna forma. Powłoki są emaliowane, tytanowe, ceramiczne, kamienne, teflonowe. Tytanowe powłoki są bardzo trwałe. Kamienne zapobiegają przypalaniu potraw. Na teflonowej można smażyć bez tłuszczu, ale łatwo zarysować taką powierzchnię. Ceramiczna jest wysokojakościowa. Emaliowana ma właściwości antybakteryjne, jednak niestety łatwo może odprysnąć. Przy gotowaniu na parze powłoka nie ma aż tak wielkiego znaczenia – wybór odpowiedniej powłoki istotny jest przy zakupie patelni.

Pokrywki oraz uchwyty

Uchwyty i pokrywki to kolejny element garnka, który może decydować o wyborze bądź odrzuceniu danego naczynia. Zazwyczaj nie zwraca się uwagi aż tak bardzo na pokrywki czy uchwyty, ale to błąd, bo dla funkcjonalności garnków te elementy są bardzo ważne. Uchwyty powinny być wygodne do złapania, a nade wszystko nieprzewodzące ciepła, aby nie poparzyć się przy podnoszeniu garnków. Pokrywki standardowo są szklane i to rzeczywiście dobre rozwiązanie, bo widać przez nie potrawy. Przy gotowaniu na parze można dzięki temu obserwować, kiedy danie będzie gotowe. Jednak stalowe pokrywki także spełniają swoją rolę i są bardziej trwałe niż szklane. Tu już wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Garnki stalowe Philipiak

Garnki marki Philipiak wykonane są z mieszanki chromu i stali w proporcji 18 do 10. To dobrej jakości stop, który nie wchodzi w interakcję z pożywieniem, jest kwasoodporny i nierdzewny. Dlatego firma Philipiak udziela 25-letniej gwarancji na swoje produkty. Te naczynia są trwałe i posłużą wiele lat. W zestawach garnków znajduje się też naczynie do gotowania na parze. Poza wytrzymałym materiałem i nowoczesnym designem, garnki cechują się jeszcze innymi zaletami, które poprawiają znacząco ich funkcjonalność. Na pokrywce są skraplacze pary odpowiedzialne za bardziej efektywny proces parowania, skraplania i opadania pary. Dno jest akutermiczne i wielowarstwowe o sporej grubości, dzięki czemu nagrzewa się równomierne na całej powierzchni. Ergonomiczne uchwyty są wykonane z materiałów termoizolacyjnych, zatem nie nagrzewają się. Na pokrywce do garnków jest termometr. Brzegi naczyń są wyprofilowane i gładkie, dzięki czemu przelewanie cieczy pomiędzy naczyniami jest wygodne.

Ofertę naczynia do gotowania na parze znajdą Państwo na stronie: https://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,51

Gotowanie na parze i inne zdrowe metody obróbki cieplnej potraw

Czemu właściwie gotowanie na parze jest zdrowe? W procesie gotowania na parze nie używa się tłuszczu, zatem potrawy są niskokaloryczne. Do tego składniki mineralne oraz witaminy pozostają w pożywieniu. Potrawa jest bowiem przygotowana poprzez kontakt z parą wytwarzana z małej ilości wody. Potrawa nie ma styczności z wodą, więc składniki odżywcze nie są z niej wypłukiwane. Równomiernie się nagrzewa i nie jest zbyt ciepła. Otrzymane z gotowania na parze potrawy są smaczne, zdrowe i co w ostatnich latach jest bardzo na czasie – fit. Aby skutecznie gotować na parze wystarczy mieć odpowiednie naczynie z sitkiem, dzięki czemu proces gotowania jest dziecinnie prosty i nie wymaga dużej ingerencji. Wystarczy ułożyć warzywa czy mięso na sitku w momencie, gdy woda zacznie się gotować. Potem trzeba odczekać aż warzywa i mięso uzyskaną pożądaną miękkość. Alternatywą dla gotowania na parze jest gotowanie w małej ilości wody. w tym przypadku również woda nie wypłukuje witamin i składników odżywczych, a potrawa równo się nagrzewa. Aby gotować w małej ilości wody także potrzebne jest specjalne naczynie, które ma inne dno niż zwykłe garnki oraz dopasowaną pokrywkę. Na patelni zaś można smażyć bez tłuszczu, o ile jest ona dopasowana do takiego procesu, czyli np. ma teflonowe dno. Smażenie bez tłuszczu powoduje, że potrawy nie zawierają szkodliwych tłuszczy, są niskokaloryczne, a smakuje tak samo jak tradycyjne.

Gotowanie na parze jest dziecinnie proste, a przepisy znajdziecie Państwo chociażby na popularnym YouTubie! Dobrym przykładem może być przepis na pierś kurczaka gotowana na parze: film z YouTube

Konserwacja naczyń stalowych

Jak dbać o stalowe garnki, aby służyły latami? Naczynia te na szczęście są łatwe w konserwacji. Można je zmywać w zmywarce albo ręcznie, ale pod żadnym pozorem nie z użyciem drucianych zmywaków, bo zarysują powierzchnię. Gorących garnków nie można zalewać zimną wodą. Nie jest też wskazane podgrzewani pustych garnków, bo dno może się odkształcić pod wpływem nagłej zmiany temperatury. Jeśli gotuje się na kuchence gazowej, trzeba się upewnić, że płomienie nie wychodzą poza dno, zaś na elektrycznych obszar podgrzewania musi być dopasowany do dna garnka. Garnki stalowe ręcznie myje się z małą ilością detergentów, które nie są zbyt żrące. Raz na jakiś czas naczynia stalowe można przemyć mleczkiem specjalnym do pielęgnacji naczyń stalowych, z małymi drobinkami rubinu.

Gotowanie na parze jest proste i pozwala uzyskać zdrowe niskokaloryczne potrawy. Poczytaj w artykule: Gotowanie na parze – dbaj o zdrowie o tym jak odżywiać się zdrowo i cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz zdrowym ciałem.

 

Zobacz też gotowe projekty domów w technologii nowoczesnej lub tradycyjnej. 

Archido.pl

bogusia
25 czerwca 2019, 10:46
0/0

ciekawy artykuł

Dołącz do dyskusji