Kuchenka indukcyjna – zasady działania
Czynnik grzewczy zastosowany w płycie indukcyjnej, to szybkozmienne pole elektromagnetyczne powodujące powstawanie ruchów wirowych, które następnie oddziałują na powierzchnię garnków. Kuchenka indukcyjna pod szklaną płytą posiada specjalne cewki indukcyjne, odpowiedzialne za wytwarzanie pola elektromagnetycznego, które po zetknięciu z garnkiem, powodują wytwarzanie ciepła w naczyniu. Właśnie dzięki temu procesowi, kuchenki indukcyjne uważane są za jedne z najbardziej energooszczędnych i bezpiecznych sprzętów AGD w kuchni. Jednak, jak w każdym rozwiązaniu, tak i płyta indukcyjna wady i zalety ma.
Płyta indukcyjna zalety
Wśród zalet płyt indukcyjnych podaje się ich energooszczędność, a także znacznie krótszy czas przygotowywania potraw. Dzieje się tak dzięki zjawisku indukcji – pole elektromagnetyczne oddziałuje wyłącznie na dno garnka, patelni bądź brytfanny. Dzięki temu energia skupiona jest tylko na naczyniu i w całości jest ona przeznaczana na gotowanie. Działanie tego mechanizmu skraca czas gotowania nawet o 30%.
Inne zalety płyty indukcyjnej dotyczą bezpieczeństwa jej użytkowania. Jest to bardzo przydatne rozwiązanie, zwłaszcza, gdy w kuchni przebywają małe dzieci. Płyta indukcyjna nagrzewa wyłącznie dno naczynia, które na niej umieścimy, dlatego po jego zdjęciu pozostaje ona chłodna lub ciepła (nie gorąca). Dzięki temu znacznie zmniejsza się ryzyko poparzenia. Kolejna zaleta kuchenki indukcyjnej, również związana jest z jej punktowym nagrzewaniem. Dzięki temu, że cała płyta nie ulega nagrzaniu do wysokich temperatur, resztki jedzenia nie przypalają się, a my możemy je szybko, łatwo i bezpiecznie usunąć z powierzchni grzewczej, podobnie, jak i inne zabrudzenia.
Jednym z walorów płyt indukcyjnych, jest także ich minimalistyczny, elegancki design. Wygląd ten sprawia, że doskonale pasują one do nowoczesnych kuchni.
Płyta indukcyjna zalety sprawiają, że wiele osób wyposażających swoją kuchnię, decyduje się właśnie na ten rodzaj kuchenek.
Płyta indukcyjna wady
Kuchenki indukcyjne wady, to zdecydowanie krótsza lista. Wśród wad kuchni indukcyjnych, podaje się zwykle konieczność zakupu specjalnych garnków. Są to tzw. garnki ferromagnetyczne – ich dno, jest wykonane ze specjalnych materiałów, m.in. żelaza, stali i odpowiednio dobranych stopów innych metali. Taka konstrukcja dna garnka pozwala na przepływ fal elektromagnetycznych, w wyniku których dochodzi do procesu grzania. Garnki wykonane ze szkła, stali nierdzewnej, aluminium, miedzi czy brązu – nie wejdą w interakcję z płytą grzewczą. Prócz materiału wykonania, istotny jest również ich rozmiar. Średnica garnków musi być dopasowana do wielkości pól grzewczych na płycie- jeśli dno garnka będzie za małe, kuchenka nie włączy się.
Płyta indukcyjna wady, to również często konieczność podłączenia jej do osobnego przewodu elektrycznego, w związku z dużym poborem mocy tego urządzenia.
Warto podkreślić, iż z kuchenki indukcyjnej nie powinny korzystać również osoby z wszczepionym rozrusznikiem serca. Praca kuchenki może negatywnie wpływać na stan zdrowia osób po tej interwencji chirurgicznej.
Rozważając zakup kuchenki indukcyjnej, warto wziąć pod uwagę zalety i wady tego sprzętu, a także przede wszystkim nasze potrzeby, możliwości finansowe oraz techniczne zaplecze naszego mieszkania.
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Z tymi garnka i do indukcji to miałam przygody, echh
jakie garnki na płytę indukcyjną polecacie?