Jaką patelnię wybrać na indukcję i inne rodzaje kuchenek?
Jedną z kwestii, którą należy uwzględnić przy zakupie patelni, jest rodzaj znajdującej się w domu kuchenki. Jaka patelnia najlepsza na gaz, kuchenkę ceramiczną czy elektryczną? W przypadku tego typu urządzeń dobrze sprawdzi się niemalże każde naczynie dostępne na rynku. Szczególną uwagę na wybór patelni zwrócić powinni wyłącznie posiadacze kuchenki indukcyjnej. Jaką patelnię wybrać na indukcję? Tym, co wyróżnia taki sprzęt jest to, iż energia ogrzewająca go pochodzi z fal magnetycznych. Pod kuchenką indukcyjną znajdują się spiralne zwoje miedzianego drutu. Przepływający przez nie prąd zmienny ulega zamianie w pole magnetyczne o niskiej częstotliwości. Jaka patelnia na indukcję sprawdzi się najlepiej? Aby była ona w stanie przejąć ciepło, musi posiadać dno wykonane z metalu o właściwościach ferromagnetycznych, czyli przyciągających magnes. Naczynie tego typu najczęściej posiada grube, równe, płaskie dno, na którym znajduje się symbol indukcji, którym jest zwojnica.
Jaką patelnię wybrać? Teflonową, ceramiczną, a może żeliwną?
Jaką patelnię kupić? Znajdujące się na sklepowych półkach naczynia tego typu różnią się od siebie między innymi materiałem, z którego zostały wykonane. Od lat niesłabnącą popularnością cieszą się patelnie teflonowe. Trudno się temu dziwić. Są to patelnie nieprzywierające, lekkie, szybko nagrzewające się, łatwe w utrzymaniu w czystości, które umożliwiają smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu.
Jaką patelnię wybrać? Jaka patelnia najzdrowsza? Godne polecenia są także naczynia ceramiczne. Posiadają one gładką, nieprzywierającą powłokę, równomiernie rozprowadzają ciepło, są odporne na zarysowania i zadrapania oraz pozwalają smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Tym, co wyróżnia patelnie ceramiczne jest także odporność na wysokie temperatury, niska waga oraz łatwość w czyszczeniu. Co więcej, nie wchodzą one w reakcję z żywnością i są przyjazne dla zdrowia oraz środowiska.
Osobom szukającym długowiecznego, wytrzymałego naczynia, polecić można patelnie żeliwne. Naczynia te są odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, równomiernie się nagrzewają i przez długi czas utrzymują ciepło przyrządzanych na nich dań. Ich ogromną zaletą jest także to, iż mogą być używane w piekarniku.
Jaka patelnia do naleśników, a jaka do dań z grilla?
Poza tradycyjnymi patelniami, do czynienia możemy mieć także z naczyniami do zadań specjalnych. Do kategorii tej zaliczają się między innymi patelnie grillowe. Jaką patelnię grillową wybrać? Cechą charakterystyczną takiego naczynia jest obecność karbowanego dna, które pozwala do minimum ograniczyć ilość zużywanego tłuszczu. Czyni to z niej idealne rozwiązanie dla miłośników, smacznych, zdrowych, a jednocześnie lekkostrawnych i niskokalorycznych dań. Jaka patelnia grillowa sprawdzi się najlepiej? Jej korpus powinien być wykonany ze stali, żeliwa lub aluminium. Patelnia do grillowana musi posiadać także grube dno, które po nagrzaniu będzie długo i równomiernie oddawało skumulowane ciepło.
Równie praktycznym narzędziem, które powinno się znaleźć w każdej kuchni jest patelnia naleśnikowa. Jaka patelnia do naleśników będzie najlepszym rozwiązaniem? Jej cechą charakterystyczną są niskie brzegi pozwalające na wygodne podważanie i obracanie smażonych placuszków, bez obaw o ich uszkodzenie. Patelnie do naleśników posiadają także nieprzywierające dno, dzięki któremu można je przyrządzać z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
Jak wybrać idealną patelnię do kuchni? Warto postawić na naczynie dostosowane do rodzaju znajdującej się tam kuchenki, które zostało wykonane z trwałego, łatwego w czyszczeniu, nieprzywierającego materiału.
Dołącz do dyskusji