kuchnieportal

Jak sprawić, aby kawa była zdrowsza?

Jak sprawić, aby kawa była zdrowsza?

Wielu z nas nie wyobraża sobie innego początku dnia niż z filiżanką kawy. Jedni piją rozpuszczalną, inni z ekspresu automatycznego, jeszcze inni zalewają mielone ziarna bezpośrednio w kubku lub szklance. Nic dziwnego, że właśnie kawa jest w czołówce najpopularniejszych napojów świata, skoro mamy tyle metod przygotowania. Który ze sposobów picia tego cudownego naparu jest najzdrowszy?

Czy kawa jest zdrowa?

Zdania na ten temat są podzielone. Z jednej strony słyszymy liczne przestrogi o podnoszeniu ciśnienia i tzw. złego cholesterolu przez kawę. Z drugiej zaś rozlegają się głosy, że picie jej może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, np. wątroby czy jelita grubego. Ponadto, ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy, czarny napar opóźnia procesy starzenia się komórek. Kto ma rację? Oto kilka faktów.

  • Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda rozpoczęli w 1976 roku badania osób pijących regularnie kawę.
  • Prowadzono je przez 30 lat, a w ich trakcie przebadano około 200 tysięcy osób.
  • Naukowcy pod kierunkiem prof. Franka Hu doszli do wniosku, że ci, którzy piją 3-5 filiżanek dziennie, żyją dłużej niż kawowi abstynenci.
  • Rzadziej też zapadają na choroby kardiologiczne i neurologiczne. Poza tym kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego*.

Warto podkreślić, że wielu z nas odczuwa benefity związane z poprawą nastroju. Bez względu na to, czy faktycznie tak jest, czy może działa tutaj po prostu siła sugestii. Takie małe, proste nawyki mogą znacząco wpłynąć na humor, który zostanie z nami przez cały dzień. W końcu ulubiony napój mleczny lub mocne espresso od rana jest bardzo miłym akcentem.

Parzona, rozpuszczalna czy z ekspresu?

To, czy picie kawy ma dobroczynne skutki dla naszego organizmu, zależy od jej jakości oraz sposobu przyrządzania. O najlepszy sposób parzenia kawy od wielu lat spierają się lekarze, dietetycy, bariści i wielbiciele pobudzającego napoju. Przeciwnicy kawy rozpuszczalnej przestrzegają przed obecną w niej tzw. ochratoksyną A.

Jest to toksyczny związek chemiczny, niebezpieczny dla naszego zdrowia, ponieważ zaburza pracę układu odpornościowego i nerwowego. Z kolei kawa zasypywana tworzy zawiesinę w postaci fusów, które podrażniają ściany żołądka. Ostatnio coraz częściej można przeczytać lub usłyszeć o zdrowszym sposobie przy użyciu automatycznego ekspresu do kawy. Ten sposób parzenia charakteryzuje się tym, że zmielone ziarna kawy pozostają w wodzie bardzo krótko, dzięki czemu do napoju przedostaje się mniej substancji toksycznych.

delonghi_jak-sprawic-aby-kawa-byla-zdrowsza2.jpg

Jak dbać o ekspres do kawy?

Jakość naparu z kawy zależy również od tego, w jakim urządzeniu zostanie ona przyrządzona. O nasz ekspres do kawy musimy więc dbać. Woda z kranu często jest twarda; zawarty w niej kamień osadza się na różnych elementach urządzenia, sprawiając na przykład, że gumowe uszczelki stają się kruche.
Kamień zatyka przepływ wody, woda wolniej się nagrzewa, więc proces parzenia trwa dłużej i napar traci swoje wartości zdrowotne. Woda powinna zostać wcześniej przefiltrowana, a jeśli tego nie robimy, ekspres należy regularnie odkamieniać. Niektóre urządzenia, np. ekspresy automatyczne De’Longhi, mają dyszę do spieniania mleka, którą po każdym użyciu należy wytrzeć do czysta lekko wilgotną ścierką i przedmuchać parą, odkręcając zawór na kilka sekund. Ważne jest też dbanie o estetykę ekspresu. Tutaj wystarczy przetarcie wilgotną ściereczką z niewielką ilością łagodnego detergentu i wytarcie do sucha, na przykład ściereczką z mikrofibry.

Kawa powinna być przede wszystkim smaczna. Ale nie oznacza to, że nie może być także zdrowa. Wystarczy wybrać ziarna najwyższej jakości i zaparzyć je w odpowiedni sposób.

* źródło: www.national-geographic.pl/aktualnosci/amerykancy-naukowcy-potwierdzaja-kawa-przedluza-zycie   

8.09.2017

3 komentarze

Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Wianki
2 października 2017, 13:19
5/0

Kawa może nawet zabijać. I taką ją będę piła

beti
29 września 2017, 10:29
3/1

Też spotkałam się z różnymi informacjami, że kawa – wbrew powszechnej opinii – jest zdrowa. Sama też tak uważam, tylko nie można jej za długo parzyć, bo wtedy podrażnia żołądek. Dlatego taka kawa „z fusami” szkodzi osobom o wrażliwszych żołądkach

Ania
14 września 2017, 15:58
3/1

A ja już jakiś czas temu przekonałam się, że najlepiej pić kawę prażoną (bo rozpuszczalnej w ogóle nie ruszam). Kiedyś trafiłam na taką na Biobazarze w Warszawie i tak już przy niej zostałam 🙂 Bardzo delikatna żołądka, człowiek może cieszyć się ulubionym smakiem bez żadnych dolegliwości później. Widziałam, że na dniach uruchomili sprzedaż przez neta, to nawet wygodniej będzie

Dołącz do dyskusji


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 95