kuchnieportal
5 5 35

Gotowanie w kamperze – 5 wskazówek

Gotowanie w kamperze – 5 wskazówek

Gotowanie w samochodzie kempingowym powszechnie uważa się za trudne, jednak w rzeczywistości posiłki przygotowywane w kamperze mogą być smaczne i zdrowe. Jak przygotować się do gotowania w małej kuchni w samochodzie?

Naczynia zabezpieczone przed wstrząsami

Przed wyruszeniem w trasę powinno się przygotować odpowiednie naczynia i garnki. Dla 4-osobowej rodziny niezbędne są przynajmniej dwa garnki i jedna patelnia oraz komplet talerzy, kubków i sztućców dla każdego uczestnika wycieczki. Dodatkowo potrzebne są sprzęty takie jak durszlak czy łopatka do smażenia, które należy zabrać z domu i zapakować do kampera. Ze względu na wstrząsy w czasie jazdy, wszystkie zabrane naczynia powinno się zabezpieczyć przed potłuczeniem. Ponadto niezabezpieczone przedmioty hałasują w czasie podróży.

Zapas produktów suchych

Zabranie ze sobą zapasu suchych produktów jest ważne zarówno, gdy planuje się długi przejazd na pole kempingowe za granicą, jak i w przypadku wyjazdu w okolice, gdzie daleko jest do sklepów. W kuchennej zabudowie w kamperze powinno się schować kilka paczek makaronu, ryż, kaszę, sól, przyprawy, kawę, herbatę, a także suszone warzywa strączkowe, kisiele, budynie i konserwy. Jeżeli wyjeżdża się z niemowlęciem, powinno się zabrać ze sobą zapas dań gotowych w słoiczkach oraz mleko modyfikowane.

Gotowe obiady wekach

W czasie wakacji w kamperze dobrze sprawdzają się przygotowane wcześniej gotowe obiady. Bitki, gulasz, zupy domowe, fasolka po bretońsku czy leczo po pasteryzacji mogą być przechowywane poza lodówką. Słoiki z obiadami można zapakować do kuchennych szafek, a obiady odgrzewać w kilka minut, gdy rodzina zgłodnieje. Takie rozwiązanie sprawdza się szczególnie dobrze, gdy wyjeżdża się na krótkie wycieczki i gdy nocuje się poza polem kempingowym.

Dania jednogarnkowe

Samodzielne gotowanie na wakacjach może zajmować niewiele czasu, jeżeli postawi się na dania jednogarnkowe. Smaczne potrawki i dania z różnych stron świata przygotowuje się w jednym naczyniu, dzięki czemu można zabrać do kampera mniej garnków i innych naczyń. Przepisy na potrawy tego typu warto przygotować przed wyjazdem, by wiedzieć, jakie składniki zabrać ze sobą.

Zapas wody niegazowanej

Woda ze zbiornika w kamperze powinna być wykorzystywana jedynie do mycia naczyń i podczas brania prysznica. Do gotowania powinno się używać wyłącznie wody mineralnej lub źródlanej zakupionej w dużych baniakach.

 

Gotowanie w kamperze wymaga posiadania sprawnej kuchenki gazowej lub elektrycznej oraz działającej wentylacji. Dbałość o sprawność urządzeń i instalacji wewnątrz kampera ułatwi https://www.lancasterinsurance.co.uk/insurance/motorhome-insurance/.

 

Dołącz do dyskusji