Dobrym pomysłem aranżacyjnym jest wykorzystanie drewna w postaci drewnianej podłogi w kuchni. Wykładziny czy ceramiczne płytki nie posiadają tak wielkich walorów, jak tradycyjne i ponadczasowe drewniane posadzki.
Oczywiście, kuchenna podłoga to wymagająca płaszczyzna, nieustannie narażona na zabrudzenia czy nawet uszkodzenia. Drewno jest jednak materiałem niezwykle trwałym i wytrzymałym. Wystarczy, aby zostało odpowiednio zabezpieczone, a przetrwa wiele lat, opierając się ścieraniu i zabrudzeniom.
Decydując się na drewnianą podłogę w kuchni, należy pamiętać o wielu aspektach. Jeden z nich to gatunek drewna. Możemy wybierać spośród rodzimych jak i zagranicznych gatunków drewna: od typowych dębu i buku, przez jawor i klon, aż do merbau, badi czy brazylijskiej wiśni. Najtrwalsza z propozycji dostępnych na rynku to natomiast bambus szczególnie ten skręcany i postarzany, ale dobrze sprawdza się również bambus tygrysi. Niezależnie od gatunku należy pamiętać, aby barwa drewna był jednolita, a usłojenie równomierne. Ewentualne sęki pod wpływem użytkowania mogą prowadzić do wypaczenia się posadzki. Warto mieć też na uwadze przydatną prawidłowość, ciemne drewno bardziej uwidacznia wszelkie zabrudzenia i zarysowania.
Kolejna kwestia to rodzaj podłogi. Na rynku znajdziemy drewniane parkiety, deski warstwowe czy też panele laminowane.
Znajdź najlepsze studio mebli kuchennych w Twoim mieście.
O ile w przypadku mebli poleca się wybór litego drewna, tak w przypadku podłogi należy uważać ? może się ono odkształcać. Z drugiej strony lite drewno charakteryzuje się niezwykłą twardością, a także możliwością nawet wielokrotnego cyklinowania. Lite drewno występuje w postaci parkietu przemysłowego, desek, mozaik czy klepek tradycyjnych.
Wreszcie laminowane panele. Są to już jednak produkty drewnopochodne, wykonane z płyt OSB, HDF, bądź wiórowych. Wzbogacone są one odpornymi na ścieranie warstwami imitującymi drewno. Przy wyborze tego rodzaju podłogi koniecznie trzeba zwrócić uwagę na klasę ścieralności odpowiednią do kuchni.
Podłoga w kuchni musi być odporna, przyczepna, ale i estetyczna. Idealnym rozwiązaniem, które potrafi udźwignąć wszystkie wymagania jest drewniana podłoga. Wystarczy odpowiednie zabezpieczenie i pielęgnacja, a niestraszne jej będą wszelkie kuchenne niedogodności.
Czytaj więcej:
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Chciałabym mieć taką podłogę drewnianą ciemną
Podłoga drewniana to moim zdaniem najlepszy wybór, wystarczy ją dobrze zabezpieczyć, sama kładłam wosk bezbarwny w tamtym roku z Saicos i deska cały czas wygląda jak nowa.
Katarzyna jaki dokładnie wosk wybierałaś? jestem zainteresowana, mam nowe podłogi i szukam lepszego rozwiązania niż klasyczne produkty do pielęgnacji drewna.
dobry olej lub wosk pozwolą nam na mniejszy wysiłek podczas sprzątania, bo jednak zabezpieczona deska aż tak nie ulega zniszczeniu i zabrudzeniu
A dla tych, którzy obawiają się drewna w pomieszczeniu narażonym na działanie wody, dobrym rozwiązaniem będą panele winylowe, np. Arbiton. Perfekcyjnie imitują rysunek naturalnego drewna, są również ciepłe i miłe w dotyku, a zapewniają 100% wodoodporność i ponadprzeciętną odporność na zrysowania i upadające przedmioty. Co ważne w kuchni, ich dodatkowym atutem jest to, że nie chłoną plam.