Rękaw cukierniczy i tylki, czyli sposób na dekorację tortu kremem
Jednym z podstawowych sposobów na ozdobienie wypieków są różnego typu masy cukiernicze. Kremy, lukier, bita śmietana – to tylko nieliczne z tych, które można wykorzystać. Wystarczy, że sięgniemy po rękaw cukierniczy, z pomocą którego je zaaplikujemy.
Czym on jest? To akcesorium kuchenne, dzięki któremu możliwe jest wyciskanie mas na wypiek w wybranych przez siebie kształtach i objętościach. Rękaw cukierniczy przypomina stożkowaty worek, posiadający dwa otwory: duży przy jego szerszej stronie (do napełnienia go wybraną masą) i niewielki przy jego wąskiej części (do wyciskania na tort w określonej formie, jaką nadają specjalne końcówki – tylki). Takie akcesorium pozwala więc na sporą inwencję twórczą. Możesz z nimi stworzyć piękne zawijasy, niewielkie bezy czy ciekawe obramowanie, a nawet odpowiedni do okazji napis, np. z imieniem solenizanta. Wszystko zależy od tego, jaki cel obierzesz.
W sprzedaży spotkamy się z workami cukierniczymi wykonanymi z bawełny i silikonu, ale nie tylko. Czym zastąpić rękaw cukierniczy w klasycznej wersji? Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się worki cukiernicze jednorazowe, których po wykorzystaniu nie musimy myć czy suszyć, a wyłącznie odpowiednio wrzucić do segregacji. Rękawy cukiernicze jednorazowe to także gwarancja odpowiedniej higieny produktu, dzięki której możesz mieć pewność, że masa dekoracyjna nie nasiąknie zapachami, jakie mogłyby pozostać w bawełnianej czy silikonowej wersji.
Świeże owoce i kwiaty – tzw. naked cake
Kolejnym sposobem na udekorowanie tortu są świeże owoce i kwiaty. Wykorzystanie ich może znacznie uprościć przygotowania, lecz wiąże się to również z tym, że wypiek utraci swoją bogatość, jaką uzyskałby przy zdobieniach kremami. Będzie więc to rozwiązanie głównie dla minimalistów.
Jak stworzyć tzw. naked cake, czyli nagi tort? Jest to bardzo proste. Wystarczy na złożonym wypieku (bez obłożonych kremem boków) ułożyć wybrane owoce bądź kwiaty. W minimalistycznej wersji można postawić na udekorowanie wyłącznie części tortu, a jeśli zależy Ci na efekcie wow – rozłóż je w dużej ilości po całym wierzchu wypieku. Pięknie będą prezentowały się całe truskawki, maliny czy borówki, a także bratki, fiołki bądź lawenda. Świetnie będą wyglądały zarówno w połączeniu, jak i solo, w jednolitych bądź wielokolorowych zestawieniach.
Gotowe ozdoby na tort: posypki, praliny, a nawet żelki
Urodzinowy tort można udekorować biorąc pod uwagę upodobania solenizanta, a także jego wiek. Na przykład, wypieki dla dzieci czy nastolatków możesz ozdobić ich ulubionymi słodyczami: kolorowymi misiami-żelkami, czekoladowymi kulkami, kawałkami batoników czy wybranymi ciasteczkami. W ten sposób tort będzie nie tylko spersonalizowanym podarkiem, ale przede wszystkim trafionym.
Dekorując tort dla osoby dorosłej warto postawić na bardziej stonowane ozdoby, np. jednolite kolorystycznie posypki, delikatne perełki czy ulubione praliny. Świetnie sprawdzą się ułożone na czekoladowej polewie lub delikatnej posypce z orzeszków bądź migdałów. Do dekoracji można wykorzystać także kolorową galaretkę czy nawet malutkie buteleczki z alkoholem.
Podane wyżej przykłady nie są oczywiście jedynymi, jakie można wykorzystać przy przygotowywaniu ciasta urodzinowego. Bardzo często do jego ozdobienia stosowana jest również masa cukrowa, pisaki z jadalnym brokatem czy gotowe czekoladowe dekoracje. Zastanów się, która z nich najlepiej sprawdzi się w danym przypadku, a gotowy tort z pewnością zachwyci obdarowaną osobę. Powodzenia!
Dołącz do dyskusji