Ręczny młynek do kawy vs. Młynek do kawy elektryczny
Główne rodzaje młynków są dwa: ręczny młynek do kawy oraz młynek do kawy elektryczny. Pierwszy młynek do kawy jest najbardziej klasyczną formą, którą każdy z nas posiadał kiedyś w swoim domu. Na jego plus przemawia stosunkowo niska cena w porównaniu w nowszymi wariantami, a także jego wytrzymałość. Wielu z nas do dziś cieszy się młynkami, z których niegdyś korzystały nasze babcie. Tak zmielona kawa nie traciła nic ze swojego smaku i mocy. Młynek do kawy ręczny nie będzie jednak najlepszym wyborem dla miłośników espresso, ponieważ mieli kawę na dość grube ziarna. Dużo lepszym rozwiązaniem mogą się okazać elektryczne młynki do kawy. Korzystanie z nich ogranicza się praktycznie do ustawienia stopnia zmielenia kawy i wciśnięcia przycisku. O całą resztę zadba samo urządzenie. Najnowszą propozycją od producentów młynków elektrycznych jest żarnowy młynek do kawy.
Fot. rawpixel
Młynek żarnowy – jak działa?
Młynek żarnowy opiera się na rozdrabnianiu ziaren kawy, które dostają się w stosunkowo niewielką przestrzeń pomiędzy dwoma żarnami o kształcie płaskim lub stożkowym. Ruch obrotowy jednego z żaren po rozdrobnieniu ziarenek, kieruje powstałe cząsteczki na zewnątrz mechanizmu. Ich wielkość zależna jest od regulowanego ustawienia młynka, a konkretniej – od tego w jakiej odległości od siebie znajdują się żarna. Dlaczego możliwość ustawienia grubości przemiału jest taka ważna? Każdy z rodzajów parzenia kawy będzie wymagał odmiennego stopnia zmielenia kawy. To nowoczesna alternatywa dla klasycznego sprzętu. Dodatkowym atutem jest fakt, że młynek do kawy żarnowy dodatkowo podkreśla delikatny smak i aromat ziaren.
Fot. Żarnowy młynek do kawy Hoffen
Młynek do kawy – domowy niezbędnik?
Jeśli żyjesz w ciągłym biegu, a kawę zamawiasz na wynos w drodze do pracy to z pewnością postawisz na kawę sypaną, bądź tę z ekspresu. Młynek do kawy przyda się tym osobom, które mają czas (zwłaszcza w przypadku młynków ręcznych) i co ważniejsze przywiązują uwagę do jakości przygotowywanej kawy. Prawdziwi kawosze są bowiem w stanie wyczuć różnicę w smaku między świeżo zmielonymi ziarnami, a takimi a takimi, które zostały zmielone dużo wcześniej i niejednokrotnie tygodniami czekają na nabywcę na sklepowych półkach. To również niezbędnik prosperującego baristy, który w domowym zaciszu może eksperymentować z aromatami różnych rodzajów kaw.
Fot. Młynek do kawy elektryczny Bosco marki home&you
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Pora pożegnać się ze starym młynkiem babci 😛 i zainwestować w prawdziwy sprzęt!