Zastawa stołowa – czym właściwie jest?
Zastawa stołowa to nic innego, jak różnego typu naczynia oraz sztućce, które umożliwiają nam podanie i zjedzenie każdego posiłku. Możemy podzielić ją na cztery główne kategorie: serwis obiadowy, szklanki i kieliszki, sztućce oraz niestandardowe naczynia. Stojąc przed zakupem takiego kompletu, dobrze jest zwrócić uwagę nie tylko na liczbę elementów i ogólny wygląd, ale także na inne parametry. Dość istotna może okazać się informacja, czy dany zestaw talerzy albo filiżanek można bezpiecznie myć w zmywarce oraz podgrzewać je w kuchence mikrofalowej.
Serwis obiadowy na 12 osób albo mniej
Głównym punktem każdej zastawy stołowej jest przede wszystkim serwis obiadowy. Obejmuje on głębokie talerze do zupy, talerze do drugiego dania oraz talerzyki deserowe. Dużą popularnością cieszą się serwisy obiadowe na 12 osób, ale bez problemu znajdziemy także mniejsze, na cztery lub sześć osób. Co ważne, zestaw talerzy wybieramy nie tylko pod względem liczby elementów, ale również ich wyglądu.
W zależności od preferencji możemy zdecydować się na minimalistyczny i klasyczny serwis obiadowy w białym kolorze. Jest on na tyle uniwersalny, że bez problemu dopasuje się do każdej aranżacji i pięknie wyeksponuje wszystkie potrawy. Ponadto talerze wcale nie muszą mieć standardowego okrągłego kształtu. Oryginalną propozycją są przykładowo kwadratowe bądź sześciokątne modele. Ciekawy akcent na jadalnianym stole wprowadzi także kolorowy komplet obiadowy i we wzory. Do wyboru są delikatne pastelowe, jak i wyraziste, geometryczne, a nawet złote i czarne talerze.
Szklanki i kieliszki do napojów oraz alkoholu
Zastawa stołowa obejmuje również różnego rodzaju szklanki do wody i soków oraz szklanki bądź filiżanki do napojów gorących typu herbata i kawa. Do tego dochodzą jeszcze szklanki do drinków oraz do whisky, a także karafki i kieliszki do alkoholu. Tutaj wyróżniamy między innymi kieliszki do wódki, do wina białego i czerwonego, likieru, koniaku oraz brandy.
Sztućce obiadowe i nie tylko
W skład zastawy stołowej wchodzą ponadto sztućce, które są niezbędne do spożywania posiłków. Mowa przede wszystkim o łyżkach, widelcach i nożach.
Przy okazji warto pamiętać, że układając sztućce na stole, obok zastawy obiadowej, musimy trzymać się pewnych zasad. Po prawej stronie talerza jest miejsce dla łyżki do zupy oraz noża do dania głównego, a po lewej – dla widelca do dania głównego. To jeszcze nie wszystko, bo łyżka i widelec mają być położone grzbietem do środka, zaś nóż skierowany w stronę talerza. Natomiast widelczyk bądź łyżeczka do ciast i deserów mają być umieszczone na samej górze.
Oprócz głównych sztućców mamy jeszcze szereg sztućców do ryb i owoców morza, do makaronów, serów, do serwowania sałat, porcjowania mięsa, a także chochlę do zupy, chochelkę do sosów i łopatkę do ciasta. Zasada jest jedna – w pierwszej kolejności zawsze sięgamy po te, które znajdują się najbardziej na zewnątrz.
Niestandardowe elementy zastawy stołowej
Mogłoby się wydawać, że zastawa stołowa to tylko podstawowy serwis obiadowy z talerzami do zupy, drugiego dania i deserowymi, szklankami i kieliszkami oraz komplet sztućców. Nic bardziej mylnego. Elementami zastawy stołowej są także takie naczynia, jak między innymi: waza do zupy, bulionówki, salaterki, sosjerka, cukierniczka, solniczka i pieprzniczka, talerze do serwowania ryb, jaj oraz patera na ciasto.
Patrząc na powyższe, nie ma wątpliwości, że zastawa stołowa – skromna lub bardziej rozbudowana – jest absolutnym must have w każdej kuchni. Dodatkowo zarówno serwis obiadowy, jak i inne komplety sprawdzą się idealnie jako prezent ? praktyczny i na lata. Nie trzeba też specjalnie trudzić się z jego zapakowaniem, gdyż zwykle przychodzą w wygodnych i kompaktowych pudełkach.
Dołącz do dyskusji