kuchnieportal
5 5 42

Serce domu, czyli jak urządzić kuchnię?

Serce domu, czyli jak urządzić kuchnię?

Kuchnia to miejsce, w którym trzeba zadbać o ładny wygląd, trwałość mebli i materiałów wykończeniowych oraz wygodę korzystania ze sprzętów i urządzeń. Na jej wykończenie przeznaczamy spore środki finansowe, często znacznie wyższe, niż te potrzebne do umeblowania sypialni czy salonu. Jednak akurat na tym pomieszczeniu nie warto oszczędzać. Spędzamy w nim wiele czasu, a przy tym jest ono narażone na zmienne temperatury powietrza i wilgoć.

Zadbaj o odpowiednie rozmieszczenie sprzętów i półek

Tak jak w łazience trzeba zmieścić umywalkę czy prysznic, tak kuchnia nie obejdzie się bez zlewozmywaka, kuchenki, zmywarki i lodówki. To najważniejsze miejsca w kuchni, bez których przechowywanie żywności i jej przetwarzanie w pyszne posiłki jest niemożliwe. Niewłaściwe ich rozmieszczenie utrudnia komfort gotowania. Zasadą przyjętą przy projektowaniu kuchni jest „trójkąt roboczy”. Lodówka, zlewozmywak i kuchenka muszą stać w takiej kolejności, by jedzenie wyjąć z lodówki, obmyć pod kranem i ugotować. Nie ma znaczenia, czy zrobimy to od lewej, czy od prawej strony, ważne jednak, żeby pomiędzy nimi znajdowały się także blaty robocze służące do krojenia czy odkładania artykułów spożywczych i gorących garnków. Im więcej wolnych takich powierzchni, na których swobodnie można operować sztućcami, odłożyć patelnię i garnek czy ustawić dodatkowe urządzenia: mikser, ekspres do kawy, krajalnicę, tym większa wygoda korzystania z pomieszczenia. Nie warto jednak wszelkich naczyń, pojemników i sztućców trzymać na blatach. Od zapanowania nad bałaganem są wszelkie szafki oraz półki. W kuchni najlepiej sprawdzają się maksymalnie wyciągane, głębokie szuflady, wysuwane kosze oraz szafki narożne z obrotowym wnętrzem. Dzięki nim łatwo poukładać wszelkie naczynia i produkty spożywcze, a później szybko je znaleźć i wyjąć. W kuchni liczy się czas, porządek i łatwe dotarcie szmatką do wszelkich zakamarków, bo zawsze powinno być tutaj bardzo czysto.

Jak urządzić kuchnię - jasna kuchnia

Górne szafki coraz częściej wypierane są przez otwarte półki, na których estetycznie można ustawić kolorowe kubki, talerze, kolekcje filiżanek, czy też produkty spożywcze zapakowane w praktyczne słoiczki. Jednak przy takim rozwiązaniu trzeba liczyć się z tym, że czeka nas częste ścieranie kurzu, który wymieszany z oparami i tłuszczem osiada grubą warstwą na kuchennych meblach. Na rynku jednak można zakupić niezwykle estetyczne i pojemne szafki górne, w których zmieścić można naprawdę sporo niezbędnych przyborów.

Wysokość szafek, tak samo jak wielkość lodówki, kuchenki, zlewozmywaka lub zmywarki, powinna być dopasowana indywidualnie do potrzeb właścicieli mieszkania i osoby, która głównie zajmuje się gotowaniem. Zbyt wysokie lub niskie blaty mogą okazać się bardzo niewygodne, a wysoko zawieszone szafki utrudniają gotowanie osobom z niskim wzrostem. Lodówka musi być pojemna, ale pamiętać też należy o tym, by otwierała się w stronę zapewniającą maksymalny komfort wyjmowania produktów i ustawiania ich na kuchennym blacie. Każdy detal powinien być w kuchni dopracowany, także gdy chodzi o wykończenie podłogi.

Aranżacja kuchni – podłoga ma znaczenie

Podłoga w kuchni, oprócz tego, że ma mieć walory estetyczne, powinna być niezwykle trwała i łatwa w czyszczeniu. To pomieszczenie, w którym często dochodzi do zabrudzeń: coś się rozlewa, coś chlapnie, coś się rozsypuje. To nie miejsce na miękkie dywany i wykładziny, ale na materiał, który jest odporny na ścieranie, na wgniecenia, na uderzenia ciężkimi przedmiotami, na zachlapanie i wielokrotne zmywanie domowymi środkami czystości. To dlatego dotychczas najchętniej do wykładania podłóg w kuchni używano terakoty czy płytek ceramicznych, a nie drewna. Jednak branża budowlana i wykończeniowa cały czas dostarcza materiałów, które świetnie sprawdzą się w takim właśnie wnętrzu. Między innymi warto zastanowić się nad położeniem na kuchennej podłodze paneli.

Polecamy:

Jeśli chodzi o kolor podłogi w kuchni, to ten powinien być dopasowany do mebli i do osobistych oczekiwań użytkowników. Biała podłoga szybciej będzie sprawiała wrażenie zabrudzonej, ale rozświetli wnętrze. Ciemna nada kuchni klasycznego charakteru.

Czy panele podłogowe w kuchni to dobre rozwiązanie?

Panele do niedawna kojarzyły się raczej z innymi wnętrzami niż kuchnia. Odkąd pojawiły się na rynku, szturmem zdobywały mieszkania i domy, ale głównie gdy chodzi o przedpokoje, pokoje dzienne czy sypialnie. Panele zyskały sympatię inwestorów i projektantów wnętrz nie tylko za sprawą swojego wyglądu, który może być bardzo zróżnicowany i ciekawy, ale także dlatego, że są niedrogie i łatwe w układaniu, nawet gdy trafią w ręce osoby, która zamierza takiego montażu dokonać samodzielnie. Układanie paneli nie wymaga używania kleju czy skomplikowanych zabiegów. Można się nimi posługiwać jak klockami, tworząc na podłodze ciekawe wzory. Panele laminowane są przyjemne, bo ciepłe w dotyku a do tego wygłuszają wnętrze. Te nowocześniejsze idealnie imitują naturalne drewno. Zobacz więcej: https://sensa-polska.pl/panele-podlogowe-sensa/

Panele do kuchni to świetne rozwiązanie także do małych mieszkań, w których zaleca się by podłoga była jednolita, aby nadać wrażenie dużej przestrzeni. Panele laminowane sprawdzą się również w tych kuchniach, które połączone są z salonem czy jadalnią. Już dawno odchodzi się od wyraźnego oddzielania przestrzeni kuchennej od wypoczynkowej różnymi rodzajami podłóg. Najlepiej wyłożyć je tymi samymi, estetycznymi i praktycznymi panelami laminowanymi. Aranżacja kuchni i salonu będzie w ten sposób spójna i zachwycająca.

Jakie panele będą najbardziej odpowiednie?

Oczywiście w przypadku zakupu paneli do kuchni, warto postawić na produkt o podwyższonej trwałości. Takie panele jak Sensa, których rdzeniem jest płyta nośna o podwyższonej gęstości znacznie dłużej będą nam służyły, a panele nie będą się odkształcać i puchnąć na krawędziach. Ponadto do kuchni warto wybierać te najlepsze panele, które mają odpowiednio zaimpregnowane łączenie paneli. Dzięki temu, w przypadku zachlapania wodą, mamy zabezpieczoną podłogę przed wnikaniem wilgoci.

Podłoga w kuchni musi być nie tylko ładna i odporna na wilgoć, ale również na zabrudzenia i zanieczyszczenia. Dodatkowym ułatwieniem jest warstwa antystatyczna, która zmniejsza osadzanie się kurzu na panelach i zapobiega elektryzowaniu. Powłoka ta jest trwała, nie ściera się i nie zmienia swoich właściwości w okresie użytkowania paneli.

9.03.2018

2 komentarze
Agnieszka
28 marca 2018, 10:59
1/0

Kuchnie – mało „dzisiejsze”. To co ważne, to strefowość i trójkąt roboczy. Nie można o tym zapominać.

Dodomek
21 marca 2018, 14:35
3/0

Zdjęcia sprzed 10 lat…

Dołącz do dyskusji