kuchnieportal

Piekarniki do zabudowy – jak o nie dbać?

Piekarniki do zabudowy – jak o nie dbać?

Piekarnik to jeden z podstawowych sprzętów AGD w każdym domu. Pieczone potrawy są uznawane za jedne z najlepszych potraw, a piekarniki do zabudowy cieszą się ogromną popularnością nie tylko z uwagi na swoje szerokie możliwości, ale też estetyczny wygląd.

Piekarniki do zabudowy wymagają odpowiedniej instalacji

Poprawne działanie piekarnika przeznaczonego do zabudowy wymaga przede wszystkim odpowiedniej instalacji. W każdym przypadku osoba instalująca piekarnik powinna dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi i wszelkimi wytycznymi dotyczącymi instalacji i podłączenia piekarnika do sieci elektrycznej. Konieczne jest wykorzystanie fabrycznych rozwiązań, a dodatkowo piekarniki do zabudowy muszą być dopasowane mocą do mocy przyłącza energetycznego dostępnego w konkretnym mieszkaniu lub domu. Piekarniki o mniejszej mocy działają bez problemów w jednofazowej instalacji, ale te o dużej mocy mogą wymagać przyłącza trójfazowego, czyli tak zwanej siły. Musisz pamiętać, że odpowiednie funkcjonowanie piekarnika jest warunkowane przede wszystkim jego poprawną instalacją. Piekarniki do zabudowy wymagają więcej uwagi niż urządzenia wolnostojące, ale bywają niezastąpione. Przed zakupem tego urządzenia warto porównać oferty na stronie 7agd.pl/piekarniki-do-zabudowy.

Mycie piekarnika

Piekarniki do zabudowy można czyścić na wiele sposobów. Podstawą zawsze będzie mokra szmatka i specjalny detergent do czyszczenia piekarników, ale można też wykorzystać metodę polegającą na zmiękczaniu zabrudzeń. W tym celu należy wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą i włączyć piekarnik na najwyższą moc na około pół godziny. Woda odparuje z naczynia, zmiękczając wszystkie zabrudzenia i przypalone resztki potraw.

Bardziej zaawansowane piekarniki do zabudowy mają specjalną funkcję czyszczącą. W celu jej uruchomienia wystarczy włączyć konkretny program i wstawić do piekarnika pojemnik z wodą. Czasami nawet nie trzeba tego pojemnika wstawiać, bo piekarnik wypali resztki jedzenia na tyle, że zostaną one dosłownie zwęglone, po czym będzie je można usunąć wilgotną ściereczką.

Wszystkie piekarniki, w tym piekarniki do zabudowy trzeba czyścić tylko i wyłącznie preparatami przystosowanymi do tego celu. W żadnym wypadku nie powinno się wykorzystywać wybielacza ani żrących substancji, bo one mogą zniszczyć piekarnik lub w najlepszym przypadku odbarwić go bądź doprowadzić do pojawienia się ogniska rdzy.

Czego nie wkładać do piekarnika?

W piekarniku można przygotowywać tak naprawdę większość produktów spożywczych i różnego rodzaju potraw, ale istnieje też grupa rzeczy, których nie powinno się wstawiać do piekarnika. W większości przypadków producenci piekarników informują o takich obostrzeniach w instrukcjach obsługi, ale nie każdy zapoznaje się dokładnie z tymi instrukcjami. W celu przypomnienia podajemy listę rzeczy, których nie należy umieszczać w rozgrzanym piekarniku.

Przede wszystkim w piekarniku nie powinno się piec jedzenia szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. O ile folia sprawdza się, jako podkład pod ciasto, o tyle kurczak lub kotlety zawinięte w folię mogą się okazać niejadalne, dlatego że folia będzie przywierać do tych produktów podczas pieczenia.

Kolejne na liście są plastikowe i metalowe miseczki. Te naczynia nigdy nie powinny się znaleźć w piekarniku, dlatego że zostaną dosłownie stopione przez wysoką temperaturę. W piekarniku wolno umieszczać jedzenie tylko i wyłącznie w żaroodpornych naczyniach bądź specjalnych brytfannach przeznaczonych do pieczenia. Nigdy nie umieszcza się go w zwyczajnych porcelanowych, szklanych lub melaminowych naczyniach.

Porównaj piekarniki do zabudowy na stronie 7agd.pl i kup najlepszy model.

Wiola
16 kwietnia 2019, 12:52
1/0

Ja żałuję jednego, że nie mam dwóch piekarników 🙁 To był błąd 🙁 Jeśli ktoś robi kuchnie i ma miejsce, to bardzo się przydają i warto mieć dwa. Szczególnie w okresie przed świętami pluję sobie w brodę, że nie pomyślałam o tym 🙁

Dołącz do dyskusji