Kuchnieportal.pl: Urządzając kuchnię chcemy, aby była perfekcyjna pod względem wyglądu i aspektów praktycznych. Często jednak efekt końcowy nie spełnia naszych oczekiwań, ponieważ w trakcie realizacji popełniamy różne błędy. Jakie, z punktu widzenia projektanta, są najczęstsze pomyłki w projektowaniu kuchni?
Mateusz Woś: Myślę, że podstawowy błąd to zapominanie o ergonomii. Chodzi przede wszystkim o brak podziału kuchni na strefy użytkowe lub ich nieprawidłową kolejność. W konsekwencji wnętrze jest mniej funkcjonalne, a gotowanie zajmuje więcej czasu. U podstaw tego błędu często leży zła kolejność poszczególnych etapów projektowania i wykonywania kuchni.
Mianowicie?
Instalacje elektryczne, wodno-kanalizacyjne oraz gazowe należy wykonać pod konkretny projekt kuchni. W przeciwnym razie jesteśmy ograniczeni przebiegiem rur czy elektryki – musimy dostosować do nich projekt, co utrudnia stworzenie najbardziej korzystnego układu mebli i zachowanie prawidłowej kolejności stref roboczych. Ewentualnie pozostają przeróbki instalacji, których można było uniknąć.
W swojej pracy zawodowej często spotykam Klientów, którzy od początku budowy domu mają precyzyjną wizję swojej kuchni, a w trakcie naszego spotkania wszystko wywracamy do góry nogami. Na szczęście z większością Inwestorów zaczynamy współpracę jeszcze przed doprowadzeniem instalacji gazowej, elektrycznej i wodno-kanalizacyjnej, co znacznie ułatwia wprowadzenia zmian do projektu.
Czy dodałby Pan coś do tej listy?
Przymierzając się do urządzania swojego nowego domu lub mieszkania przeglądamy różne realizacje i projekty, które są dla nas inspiracją. Następnie wszystko, co nam się podoba, chcemy zastosować w jednym wnętrzu. Zazwyczaj jest to jednak niemożliwe lub niewskazane.
W tym momencie bezcenne okazują się fachowa wiedza i rady projektanta.
Zdecydowanie. Moja rola w tym obszarze polega na uporządkowaniu pomysłów Klientów. Często powtarzam, że musimy pójść na kompromis, ponieważ zastosowanie w jednym wnętrzu elementów zaczerpniętych z kilku innych nie sprawdza się pod względem estetycznym i praktycznym. Oczywiście zdarzają się sytuacje, kiedy z połączenia pozornie różnych stylów powstaje ciekawa koncepcja. Jednak do każdego wnętrza podchodzimy indywidualnie i szukamy rozwiązań najlepszych w konkretnym przypadku.
Na jakie elementy kuchni oraz samego procesu realizacji nowych mebli Pana klienci zwracają największą uwagę?
Podczas pierwszego spotkania z Klientami kluczowe dla nich jest fachowe doradztwo. Często ono decyduje o wyborze naszej firmy. Projekty i rozwiązania proponowane Klientom powodują, że nasza współpraca rozwija się. Cena również odgrywa ważną rolę, ale zdarzają się sytuacje, w których nie ma ona żadnego znaczenia.
Mówiliśmy o zasadach ergonomii, które są uniwersalne. Jednak, aby kuchnia była tą idealną, powinna wpisywać się w potrzeby konkretnych użytkowników. W jaki sposób dostosowuje Pan swoją ofertę do różnorodnych oczekiwań Klientów?
Na naszej stronie internetowej staramy się pokazywać projekty zróżnicowane pod względem stylu, układu i metrażu. Dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie. Klient kontaktuje się z nami, jeśli w jakimś projekcie odnajduje siebie, swoje pomysły i swoje przyszłe wnętrze. Naszym zadaniem jest wsłuchać się w potrzeby Inwestora i, wykorzystując naszą najlepszą wiedzę, doprecyzować jego wizję kuchni, uwzględniając aspekty praktyczne oraz dostępny budżet.
Wspomniał Pan o budżecie. Proszę zatem powiedzieć, na jakich elementach mebli nie należy oszczędzać, a jakie mogą być mniej kosztowne, jeżeli musimy ograniczyć koszt zakupu kuchni?
Nigdy nie oszczędzamy na akcesoriach, takich jak zawiasy, systemy szuflad czy podnośniki frontów, ponieważ one decydują o trwałości i żywotności mebli. Natomiast przy mniejszym budżecie można śmiało zrezygnować z typowych gadżetów, np. systemów narożnych, systemów otwierania elektrycznego, czujników, podświetlanych szuflad, carg itp. W prosty sposób zaoszczędzimy również na materiałach, ponieważ niektóre oferowane przez producentów płyt laminaty do złudzenia przypominają fornir, drewno lub kamień.
Dla większości z nas bardzo ważny jest wygląd kuchni. Proszę powiedzieć, jakie trendy dominują w polskich kuchniach? Jakie są najchętniej wybierane style, kolory i elementy?
Mimo mojej opinii, że epoka białych mebli powoli przemija, to nadal ok. 75% naszych zamówień stanowią meble z białymi frontami. Często biel próbujemy ocieplić drewnem – to zdecydowanie najpopularniejsze połączenie w naszych realizacjach. Dużym uznaniem w ostatnim czasie cieszą się także odcienie popielu, które mają zastosowanie w kuchniach nowoczesnych, jak i klasycznych. Ponadto półki na wino, fronty bez uchwytów czy barek przy wyspie to jedne z najczęstszych haseł, które słyszę na pierwszym spotkaniu.
Konkurencja na rynku mebli kuchennych jest duża. W czym upatruje Pan sukcesu swoje firmy?
Jakość obsługi była i zawsze będzie dla nas priorytetem. Klienci, którzy decydują się na współpracę z nami, mogą liczyć na stały kontakt z projektantem, pomoc przy wykonywaniu prac wykończeniowych oraz przy wyborze sprzętów i dodatków.
Często słyszę opinie, że Klient zdecydował się na naszą firmę, ponieważ projekt i nasze zaangażowanie w jego przygotowanie w porównaniu z konkurencją były dla niego pozytywnym zaskoczeniem, natomiast propozycje innych firm nie spełniły jego oczekiwań.
Czy osoby wstępnie zainteresowane współpracą mogą zamówić u Pana bezpłatną wycenę i projekt?
Wycena zawsze jest bezpłatna, ale bez konkretnego projektu niestety nie możemy podać ostatecznych kosztów.
Dlaczego?
Na początkowym etapie prac nie możemy podać konkretnej ceny, ponieważ podczas tworzenia wizualizacji często wprowadzamy wiele zmian, aby dostosować projekt do oczekiwań Klientów. Wstępny zakres cenowy ustalamy na indywidualnym spotkaniu lub mailowo. Na etapie projektu określamy wszystkie szczegóły: wybieramy materiały, wyposażenie oraz kolorystykę i na tej podstawie podajemy dokładne koszty. Krótko mówiąc: zmiany w projekcie oznaczają zmiany w kosztorysie.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi projektami i realizacjami na stronie: https://wosmebl.pl oraz naszym fanpage’u.
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Tak, koszty na końcu
Nie wiem jakie meble robią ale stronę www mają profeska 🙂
Drewniana wyspa wygląda super