Kuchnia zatrzymana w ruchu
Niezwykle dynamiczna i futurystyczna bryła mebli to wyróżnik najlepszej realizacji marca. Centralnym elementem projektu jest oryginalna, sześciokątna wyspa. Dzięki swojej nietypowej budowie, nadaje ona niepowtarzalnego stylu i charakteru aranżacji. Zabawę formą widać również na przykładzie dolnej części zabudowy zlokalizowanej przy oknie – wraz z wyspą dodaje ona wnętrzu oryginalnego wyrazu. Fronty niskiej zabudowy oraz wyspy kuchennej nie są ustawione standardowo, czyli prostopadle do podłogi, ale nachylone pod lekkim skosem. Ich górne części skierowane są ku sobie, co potęguje wrażenie ruchu.
Z nowoczesną formą mebli współgra również uporządkowana linia frontów. Ich symetryczne podziały wprowadzają do projektu ład i harmonię.
Podobny efekt osiągniętą za sprawą lakierowanych na wysoki połysk, białych powierzchni, które równoważą zdecydowaną bryłę mebli. Dzięki nim projekt zachowuje oryginalny, a zarazem stonowany i wysmakowany wygląd. Gładkie, połyskujące fronty wyposażone w nowoczesne uchwyty frezowane, wprowadzają do wnętrza elegancję i dodaje smaku surowej aranżacji. Bardzo ciekawym elementem realizacji jest również biała lodówka side by side, która harmonijnie wpisuje się w wygląd zabudowy oraz w jej oryginalny kształt. Stanowi ona przedłużenie mebli a zarazem współgra z kolorem ścian.
Trwałe i funkcjonalne materiały
Lekkości projektowi dodaje cienki blat z konglomeratu Quarella firmy Durcon. Harmonizuje on kolorystycznie z barwą posadzki, dzięki czemu te dwa elementy stanowią klamrę spajającą aranżację. Konglomerat, w odróżnieniu od naturalnego kamienia, może mieć jednolitą powierzchnię, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w nowoczesnych, minimalistycznych aranżacjach. Jest przy tym trwały i odpornym na szkodliwe czynniki, m.in. wysoką temperaturę i wilgoć, co jest szczególnie istotne w kuchennych aranżacjach.
Ergonomiczne rozwiązania dla większej wygody
Wykonawcy najlepszej kuchni marca zadbali o jej ergonomię wnętrza i funkcjonalne wyodrębnienie stref użytkowych: zapasów (którą tworzy pojemna lodówka i umieszczona obok szafa cargo), przechowywania, zmywania, przygotowywania, gotowania i pieczenia. Podzielony na trzy, odrębne części długi blat roboczy zapewnia wygodną przestrzeń do przygotowywania posiłków oraz umożliwia korzystanie z kuchni kilku osobom jednocześnie. Na wyspie umieszczono płytę grzewczą, co również sprzyja wspólnemu gotowaniu. Nad nią zamontowano okap wyspowy, którego prosta obudowa doskonale współgra ze stylem całej aranżacji.
Naprzeciwko płyty znajduje się zlewozmywak – takie rozmieszczenie sprzętów skraca do minimum drogę, jaką należy między nimi pokonać, co ułatwia i przyspiesza przygotowywanie posiłków. Przykładem zastosowania zasad ergonomii we wnętrzu jest również lokalizacja piekarnika i mikrofali. Zostały one umieszone na wysokości, która umożliwia wygodne korzystanie z nich w pozycji wyprostowanej. Dzięki temu wkładanie i wyjmowanie produktów jest bezpieczne i wygodne. Sprzęty te zostały ponadto bardzo ciekawie wkomponowane we wnętrze. Zazwyczaj AGD do zabudowy stanowi integralny element mebli, natomiast w tym przypadku piekarnik i mikrofala zostały zamontowane bezpośrednio we wnęce ściany.
?
Detal nie do zastąpienia
Wykonawcy zadbali również o detal, który znaczącą przekłada się na wygodę użytkowania kuchni, czyli optymalne rozmieszczenie gniazdek elektrycznych względem zabudowy. Gniazdka zamontowano m.in. nad blatami dolnej zabudowy oraz w korpusie wyspy kuchennej, co pozwala na swobodne użytkowanie miksera, robota kuchennego i innych sprzętów elektrycznych w każdej z części kuchni. Jednocześnie gniazdka dyskretnie wkomponują się w wygląd aranżacji i współtworzą jej spójny koncept.
AO
19.04.2016
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Robi wrażenie
Kuchnia bajka, tylko trzeba miec metraz do takiej … poproszę cos do 9 m2..:/
Rewelka