Fine Foam, czyli technologia gładkiej pianki
Ekspresy JURA wyposażone są w innowacyjne dysze, które wykorzystują unikalną technologię Fine Foam. Pozwala ona uzyskać lekką, idealnie gładką piankę mleczną charakterystyczną dla cappuccino, latte macchiato i innych kawowych specjałów z dodatkiem mleka. Aksamitna pianka, w połączeniu z doskonałą kawą przyrządzoną przez ekspresy JURA, gwarantuje wyjątkowe walory smakowe.
Mleczna pianka powstaje w wyniku oddziaływania pary wodnej i powietrza na mleko. Para wytworzona wewnątrz ekspresu podgrzewa mleko, które następnie poddawane jest dwukrotnemu procesowi spieniania. Powstające wówczas pęcherzyki powietrza pękają, zagęszczając piankę i nadając jej wyjątkową konsystencję: gładką, delikatną, a zarazem bardzo trwałą. Co istotne, taką wyjątkowej jakości piankę można uzyskać za naciśnięciem jednego przycisku – intuicyjna obsługa, z którą współgra czytelny wyświetlacz, jest charakterystyczna dla wszystkich ekspresów JURA.
Fot. Panel sterowania ekspresu IMPRESSA Z9, JURA
Na kawie malowane
Pianka powstająca dzięki technologii Fine Foam może stać się również wizualnym wyróżnikiem kawy. Wystarczy użyć płynnej czekolady i rysować nią niepowtarzalne wzory na powierzchni pianki. JURA przygotowała poradnik, który pozwoli stworzyć zachwycające wizualnie kawy bez konieczności posiadania wyjątkowych umiejętności manualnych. Pokazane jest w nim jak, krok po kroku, wykonać różnorodne wzory z użyciem czekolady. Gładka pianka o trwałej konsystencji sprawia, że rysowanie na niej jest znacznie prostsze niż w przypadku ubitego mleka o nieregularnej powierzchni. Dzięki technologii Fine Foam każda porcja kawy może wyglądać, jak przyrządzona przez profesjonalnego baristę. Ozdabianie kawy czekoladowymi wzorami to prosty sposób, aby zachwycić swoich gości!
Mleko o idealnej temperaturze z technologią Fine Foam
Technologię Fine Foam można również wykorzystać w celu podgrzania mleka do pożądanej temperatury. Jak dotąd jedyny z tą unikalną funkcją w asortymencie JURA – ekspresZ6 wyposażony jest w 10 wartości temperatur mleka i pianki do wyboru. To wygodna i szybka w użyciu alternatywa dla innych, tradycyjnych metod. Dzięki niej możemy zapomnieć o zabrudzonych naczyniach, przypalonych od mleka garnkach czy nieestetycznym kożuchu. Cały proces podgrzewania oraz ubijania mleka odbywa się automatycznie i wykonywany jest przez ekspres – użytkownik musi jedynie wybrać polecenie na panelu sterowania. Mleko ogrzewane jest wewnątrz dyszy w wyniku kontaktu z parą wodną. Sama para powstaje poprzez nagrzanie termobloku (czyli przepływowego ogrzewacza wody) do temperatury 140°C. Tak przygotowane, ciepłe mleko spływa do filiżanki.
Więcej informacji na temat ekspresów do kawy JURA i wykorzystywanych w nich technologiach można znaleźć na stronie: www.pl.jura.com/pl.
AO
18.05.2016
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Chciałby się spróbować takiej kawy 🙂
Z każdym kolejnym zdjęciem rośnie ochota na kawę 😀