Koza wraca na salony – poznaj jej zalety
Nowoczesne kozy wymagają zdecydowanie mniej prac remontowych podczas instalacji. To duży plus! Poza tym zajmują mniej miejsca niż duży kominek z obudową. A modele wyposażone w tak zwany płaszcz wodny dodatkowo mogą podnieść temperaturę w pomieszczeniach podobnie, jak tradycyjny kominek. Co jeszcze jest na plus?
Współczesne kozy pozwalają na maksymalne wykorzystanie ciepła. Poza tym działają niemal bezawaryjnie. To wszystko dzięki ściankom ich paleniska, które wykonane jest z wysokiej jakości żeliwa, jego grubość może wynosi 8 mm. Dodatkowo urządzenia te posiadają deflektor wydłużający drogę spalin, co jeszcze bardziej podwyższa efektywność takiego pieca.
Obsługa jest bardzo prosta, proces spalania można kontrolować ręcznie poprzez odpowiedni popielnik. A system zimnej klamki pozwala na wygodną i bezpieczną obsługę całości. Dodatkowo to bardzo solidne rozwiązania. Zwłaszcza ich front, który wykonany został z ceramiki żaroodpornej i wytrzymuje temperaturę nawet 800°C.
Piec koza To idealna opcja dla osób ceniących sobie wygodę. System czystej szyby (kierownica powietrza) sprawia, że nie osadza się na niej zbytnio sadza, a szuflada, pojemnik na popiół pomagają w czyszczeniu kominka z elementów spalania.
Zobacz też gotowe projekty domów w technologii nowoczesnej lub tradycyjnej.
Biokominek – alternatywa właścicieli mieszkań
Piec koza to jeszcze nie wszystko. Nie zawsze możliwy jest montaż tradycyjnego kominka, czy pieca kozy. Dzieje się tak wtedy, kiedy mieszkanie nie ma dostępu do przewodów kominowych. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą biokominki. Miłośnicy podziwiania tańczących ogników ognia nie muszą być pokrzywdzeni. Także mogą zadbać o klimat w swoim wnętrzu, a przy okazji skorzystać z rozwiązania, które jest w pełni ekologiczne.
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Kominek zimą, nie ma nic lepszego <3