Postaw na trwałe i dopasowane materiały w kuchni
Kuchnię otwartą na salon urządzono tak, aby stworzyć ciepłą, domową atmosferę. Jednocześnie zachowała ona nowoczesny styl. Przytulny charakter wnętrza zapewniają elementy w kolorze drewna. Meble marki WFM bazują na białych, lakierowanych frontach oraz frontach laminowanych w kolorze Dąb arlington. Zestawienie połyskujących powierzchni i imitacji drewna pozwoliło uzyskać eleganckie, a zarazem klimatyczne i naturalne wnętrze.
– Okładzinę ścienną wykonaliśmy z tego samego materiału, co fronty laminowane. Dzięki temu kuchnia wygląda harmonijnie. Jej poszczególne elementy współgrają z sobą i tworzą spójną całość – mówi Mirosław Żabski, właściciel firmy Dekorator Kuchnie z Lubina.
Dolne szafki zwieńcza ciemny blat wykonany z materiału Silestone w kolorze Negro Tebas. Silestone to mieszanka składająca się w 90% z naturalnego kwarcu, dzięki czemu jest niezwykle twarda. – Ten wyjątkowy materiał pozwolił nam osiągnąć efekt eleganckiego minimalizmu – mówi Mirosław Żabski. – Płyta indukcyjna i zlewozmywak idealnie z nim licują, tworząc monolityczną powierzchnię. Blat ma grubość 4 cm, przy czym 2 cm stanowi doklejka. Tym samym nie obciąża nadmiernie mebli.
Zadbaj o estetykę stref roboczych w otwartej kuchni
Strefę zmywania wyposażono w zmywarkę Siemens oraz półtorakomorowy zlewozmywak Waterfall D-150 marki Schock montowany na równi z blatem. Dopasowanie kolorystyczne obu elementów oraz sposób montażu sprawiają, że zlewozmywak wydaje się być integralną częścią blatu. Co ciekawe, mają podobny skład. Zlewozmywak, podobnie jak blat, wykonany jest w większości z kwarcu, czyli najtwardszego budulca granitu.
Każdy produkt marki Schock powstaje na bazie wyselekcjonowanych, zaokrąglonych cząsteczek kwarcu, które tworzą idealnie gładką powierzchnię bez mikroszczelin i nierówności. Dzięki temu zlewozmywak jest łatwy w czyszczeniu – zabrudzenia, nie mając punktów zaczepienia, toczą się po powierzchni i są bardzo łatwe do usunięcia. Jeżeli dodamy do tego antybakteryjną powierzchnię, odporność na przebarwienia, działanie wysokich i niskich temperatur oraz na uszkodzenia mechaniczne, otrzymujemy produkt, który podkreśla trwałość oraz funkcjonalność całej kuchni. Zlewozmywak uzupełnia bateria Schock SC 50120 z granitowym pierścieniem, osłaniający ją przed uszkodzeniami.
– Płytę indukcyjną również zamontowaliśmy na równi z blatem. Aby strefa gotowania nie była widoczna od strony salonu, przysłoniliśmy ją jasną obudową z Corianu. Bezspoinowe łączenie poszczególnych elementów obudowy zapewnia jej estetyczny i monolityczny wygląd – wyjaśnia Mirosław Żabski. To rozwiązanie idealne do kuchni otwartych na salon. Przysłonięcie stref roboczych sprawia, że kuchnia nabiera bardziej reprezentacyjnego charakteru, a nieporządek towarzyszący gotowaniu, nie jest widoczny z salonu.
Kuchnia otwarta na gotowanie
Dużym atutem kuchni jest jej funkcjonalność, a co za tym idzie: wygoda pracy dla domowników. Bardzo pojemna zabudowa zapewnia miejsce do przechowywania zapasów jedzenia, małego AGD czy zastawy. Dzięki temu na blacie znajdują się tylko te przedmioty, które użytkownicy kuchni chcą mieć w zasięgu ręki. Szafkę narożną wyposażono w system koszy wyjezdnych Le Mans marki Peka, które dają wygodny dostęp do rzeczy przechowywanych w tej części mebli. Wystarczy wysunąć kosze, aby bez kłopotliwego przeszukiwania szafki, sięgnąć po potrzebny przedmiot. Komfort przechowywania zapewnia również wysokie cargo zamontowane obok winiarki. Po wysunięciu na zewnątrz zabudowy zawartość schowka jest dostępna z kilku stron.
Fot. Piekarnik z mikrofalą, piekarnik z parowarem szuflada do podgrzewania naczyń, winiarka dwustrefowa i pojemna lodówka side by side – z tak wyposażonymi strefami gotowania i przechowywania przygotowanie posiłków staje się znacznie przyjemniejsze, a kucharz zyskuje dodatkowe możliwości.
Fot. Blat roboczy przechodzi w kącik jadalniany i z powodzeniem zastępuje stół. Nad płytą indukcyjną zamontowano designerski okap wyspowy marki Elica, który współgra za style kuchni.
Zobacz też gotowe projekty domów w technologii nowoczesnej lub tradycyjnej.
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Opcja fajna ale zgadzam się z Maxem
Trzeba mieć minimum 30 M2 aby łączyć kuchnie i pokój