Fot. Płyta indukcyjna Whirlpool
Płyty indukcyjne – zalety
Płyty indukcyjne wykorzystują zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola elektromagnetycznego. Indukcja ogrzewa bezpośrednio naczynie, w którym gotujemy, a nie powierzchnię płyty, jak dzieje się w przypadku płyt ceramicznych i żeliwnych. W praktyce oznacza to, że kuchenka indukcyjna nie musi się nagrzać, aby przekazać wysoką temperaturę do garnka czy patelni, a jedynie ogrzewa się wtórnie od stojących na niej naczyń. Dzięki temu jej powierzchnia pozostaje chłodna lub ciepła, co zmniejsza ryzyko poparzenia podczas gotowania. Ponadto płyta nie uruchomi się, jeżeli nie będzie znajdował się na niej garnek o odpowiedniej wielkości dna.
Fot. Płyta indukcyjna TEKA VR TC 95 4I z funkcjami Smart Boiling, Total Zone, Power Plus, Stop & Go, utrzymywanie ciepła
Płyty indukcyjne rozpoznają wielkość naczynia postawionego na danym polu grzewczym i dostosowują powierzchnię grzania do jego dna. Dzięki temu gotowanie na płycie indukcyjnej jest najbardziej efektywne i pozwala na mniejsze zużycie energii. Płyty indukcyjne w porównaniu z tradycyjnymi płytami grzewczymi pozwalają na oszczędność energii nawet do 25%. To także redukcja czasu gotowania do ok. 30%.
Atutem płyt indukcyjnych jest również łatwość ich czyszczenia ? ponieważ nie nagrzewają się, wylane na nie potrawy nie przywierają i są łatwe do usunięcia. Sprzyja temu również płaska powierzchnia płyty bez wystających elementów, z której bez trudu można zmyć wszelkie zabrudzenia.
Płyta indukcyjna FHFB 905, Franke
Płyty indukcyjne – wymagania w użytkowaniu
Jednak płyty indukcyjne, obok swoich licznych zalet, mają również pewne wady. Po pierwsze: cena. Ten rodzaj kuchenek jest najdroższy na rynku. Ponadto wybierając płytę indukcyjną musimy dostosować do niej rodzaj naczyń. Zamiana energii elektrycznej wytwarzanej w procesie indukcji na energie cieplną następują dopiero w dnie naczynia, a nie każdy materiał umożliwia przebieg tego zjawiska.
- Tak: Na kuchence indukcyjnej możemy stosować garnki stalowe lub żeliwne, w tym emaliowane. Wiele naczyń ma wbudowaną w dno płytkę wykonaną z odpowiedniej stali lub żeliwa (które przyciągają magnes), dzięki czemu mogą być stosowane do gotowania indukcyjnego. Posiadają one specjalne oznaczenia informujące o możliwości ich stosowania na płytach indukcyjnych.
- Nie: Do gotowania indukcyjnego nie należy używać naczyń szklanych, ceramicznych, ze stali nierdzewnej, miedzi, brązu, aluminium – chyba że posiadają oznaczenie informujące o ich przeznaczeniu do kuchenek indukcyjnych.
Każda kuchenka posiada również oznaczenia informujące o zalecanej średnicy używanych naczyń. Nie może być ona mniejsza niż wskazana przez producenta. Ponadto garnki stosowane na płycie indukcyjnej powinny mieć płaskie dno i całą jego powierzchnią przylegać do pola grzewczego.
Fot. Płyta indukcyjna Hotpoint z podłużnym polem grzejnym Flexi Zone
15.07.2016
Polecamy:
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Przy małych dzieciach, które wszystkiego chcą dotykać, indukcja jest doskonała. Oczywiście, jeżeli zdąży się odsunąć garnek czy czajnik 😉