kuchnieportal

Zupa krem z pomidorów z puszki – poznaj nasz sprawdzony przepis

Zupa krem z pomidorów z puszki – poznaj nasz sprawdzony przepis

Pomidorowa to jedna z naszych ulubionych zup, dlatego nic w tym dziwnego, że tak dużą popularność zyskał także krem z pomidorów. Wyśmienicie smakuje ten przyrządzony ze świeżych warzyw, ale równie pyszna może być zupa krem z pomidorów z puszki, szczególnie jeżeli zastosujemy odpowiednie dodatki i przyprawy. Sprawdź, jak przygotować wyśmienity krem pomidorowy.

Zupa krem z pomidorów z miodem i prażonymi migdałami
https://www.kernau.com/przepisy/krem-z-pomidorow-z-miodem-i-prazonymi-migdalami.html

 

Zupa krem z pomidorów z puszki – przepis

Przepis na krem z pomidorów

Szybki krem z pomidorów to niezawodny sposób na pyszny obiad, który ucieszy zarówno tych starszych, jak i młodszych domowników. By to wyśmienite danie moc gotować przez cały rok, wystarczy poznać odpowiedni przepis na zupę krem z pomidorów z puszki. Wariacji na temat pomidorowego kremu jest bardzo dużo, ale jak spróbujecie naszej receptury, o pozostałych szybko zapomnicie! Przekonajcie się, jak łatwo wykonacie bezkonkurencyjną zupę!

 

 

 

Składniki:

2 puszki pomidorów bez skórki (najlepsze będą włoskie),

250 ml wody lub wywaru z jarzyn,

3 ząbki czosnku,

3 łyżki oliwy z oliwek,

1 cebula,

2 marchewki,

kilka gałązek świeżego lub 1 łyżka suszonego tymianku,

2 łyżki miodu,

sól i pieprz do smaku,

ocet cherry (opcjonalnie),

do podania: prażone płatki migdałów, prażony słonecznik, prażone pestki dyni lub inne ulubione dodatki.

 

 

Zupa krem pomidorowa – wykonanie

Obierz czosnek i cebulę i drobno je pokrój. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż warzywa na niewielkim ogniu przez ok. kwadrans. W międzyczasie na sitku przetrzyj pomidory z puszki, by pozbyć się pestek. Przetarte pomidory dodaj do przyrumienionych warzyw i całość zalej wodą lub bulionem. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek, miód i opcjonalnie ocet cherry. Całość gotuj przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie.

Gotową zupę zblenduj na gładki krem, korzystając z blendera ręcznego lub kielichowego. Spróbuj zupę i w razie potrzeby dodaj sól i/lub pieprz. Po przelaniu kremu do miseczek udekoruj go gałązką świeżego tymianku i ulubionymi dodatkami.

 

Pomysły na pomidory do obiadu

Zupa krem z pomidorów z puszki to tylko jeden sposób na wykorzystanie pomidorów do stworzenia pysznego obiadu. Czym jeszcze możesz zaskoczyć swoich domowników? Pysznymi surówkami! Najprostsza w wykonaniu będzie oczywiście mizeria z pomidorów, ale w sezonie warto pokusić się o przygotowanie nieco bardziej wymagającej surówki z kalarepy i pomidorów, sałatki z rukoli z pomidorami i mozzarellą czy sałatki z pomidorków koktajlowych z sosem balsamicznym.

Dołącz do dyskusji


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 95