Płytki podłogowe do kuchni
Podłoga to jeden z najważniejszych elementów każdej kuchni i każdego domu. Płytki, którymi zostanie pokryta muszą być trwałe, odporne na uszkodzenia i zmienne temperatury, a przy stylowo dopełniać cały wystrój. O ile z walorami estetycznymi nie powinniśmy mieć trudności (na rynku dostępnych jest wiele rodzajów płytek w tym: drewnopodobne, odwzorowujące wygląd betonu, jak i te o wyjątkowym kształcie – płytki heksagonalne i wzornictwie), tak dobór idealnego materiału może nie być już tak prosty. Płytki podłogowe dzielą się bowiem na różne rodzaje, które klasyfikuje się według technologii w jakiej zostały wyprodukowane. Każdy z nich spełnia odmienną rolę i nadaje się do różnych pomieszczeń w domu. Jedna cecha jest jednak wspólna dla wszystkich podłogowych płytek – są ogólnodostępne, łatwe w montażu oraz w większości niezwykle wytrzymałe, sprawdzają się też w małych domach i mieszkaniach!
Kafelki podłogowe – jakie wybrać?
Zanim dokonamy zakupu, warto wiedzieć, czym się różnią poszczególne typy płytek i z jakimi nazwami możemy spotkać się przy sklepowych półkach. Wśród najpopularniejszych możemy wymienić tzw. terakotę, która powstała z wypalanej gliny. Jeśli po procesie nie zostanie pokryta szkliwem, pozostanie w swojej naturalnej barwie, co dla wielu inwestorów może być dużym atutem. Ponieważ glina ma wiele odcieni, terakotę również charakteryzuje różnorodność kolorystyczna i intensywne barwy. Płytki mogą przypominać również strukturę i wygląd naturalnego kamienia w tym marmuru czy granitu. Ich produkcja odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze, co wpływa na ich wysoką wytrzymałość, odporność na działanie środków chemicznych, niska ścieralność oraz mała porowatość. Ich powierzchnia może być ponadto matowa lub połyskująca. Istotnym faktem, o którym trzeba wspomnieć jest to, że w wyniku polerowania, pory znajdujące na powierzchni płytek zmniejszają swoją odporność na zabrudzenia i pochłanianie wody.
Fot. Kolorymaroka.pl
Żywica wiecznie żywa
Posadzki żywiczne obejmują szeroką grupę produktową, która powstaje z różnego rodzaju żywicy w tym: epoksydowych, poliuretanowych, metakrylowych i winyloestrowych. Każdy z materiałów wykazuje odmienne właściwości i są dedykowane różnym przestrzeniom. Pierwsza w zestawieniu – żywica epoksydowa, jest tą najbardziej wszechstronną. Pojawia się głównie w formie materiału wykończeniowego w pomieszczeniach o różnym przeznaczeniu – m.in. w kuchniach. Charakteryzuje ją nie tylko wysoka energooszczędność, ale również odporność na zmienne temperatury otoczenia. Co ważne może być również pokryta warstwą antypoślizgową, co w przypadku rodzin z małymi dziećmi może być szczególnie przydatne. W kuchniach stosuje się również posadzki dekoracyjne – poliuretanowe wykonane z betonu. Wykazują one dużą elastyczność i odporność na ścieranie, ponadto pozwalają osiągać niepowtarzalny efekt głębi. Podłogi te są idealnie gładkie oraz łatwe do utrzymania w czystości ( do ich pielęgnacji nie potrzebujemy specjalnie dobranych środków chemicznych). Żywica na podłodze to również sposób na efektowną ozdobę kuchni. Można zatopić w niej metalowe elementy, muszle, kamienie itp. Żywica na podłodze może być również dodatkowo zabezpieczona specjalnym filtrem, który przedłuży jej trwałość i dobry wygląd. Minusem tego rozwiązania jest możliwość matowienia, bądź odbarwienia się żywicy pod wpływem wpadającego do kuchni światła słonecznego. Zagrożeniem dla ich gładkiej powierzchni są ponadto ostre przedmioty. Upadający nóż kuchenny, a nawet ostra podeszwa butów może nieestetycznie zarysować podłogę.
Dołącz do dyskusji