kuchnieportal

Przechowywanie żywności w domu – co warto wiedzieć?

Przechowywanie żywności w domu – co warto wiedzieć?

Przechowywanie żywności dla wielu osób jest kwestią dość problematyczną. Często nie wiemy, jakich naczyń do tego używać, ani gdzie najlepiej je umieścić. Niestety sprawia to, że codzienne użytkowanie kuchni staje się znacznie bardziej uciążliwe. Jakie sprawdzone akcesoria i sposoby pozwolą nam pozbyć się problemów związanych z przechowywaniem żywności?

Jak sprawić, żeby przygotowane posiłki wolniej stygły?

 

Jednym z najbardziej uciążliwych problemów jest to, że posiłki po przygotowaniu bardzo szybko stygną. O ile jednak nie możemy oszukać praw fizyki, o tyle możemy ich użyć na swoją korzyść. Wystarczy zwrócić uwagę na garnki, w których trzymamy jedzenie po przygotowaniu. Jeśli zależy nam na tym, aby posiłek jak najdłużej pozostał ciepły – nie trzymajmy go w stalowym garnku. Metale są bowiem doskonałymi przewodnikami. Dużo lepiej sprawdzi się chociażby garnek ceramiczny, bardzo dobrze utrzymujący ciepło.

 

Wekowanie i przechowywanie – o czym warto pamiętać?

 

Bardzo popularnym w Polsce sposobem przechowywania jedzenia jest wekowanie. Potrzebny są do tego jedynie słoiki i jedzenie w wysokiej temperaturze. Gdy stygnie, jego objętość maleje – wtedy wewnątrz słoika wytwarza się próżnia. Pokrywka słoika zostaje ?wessana? do środka i odcięty zostaje dopływ tlenu.

Żywność nie utlenia się – a zatem jego proces degradacji zostaje mocno spowolniony. Warto pamiętać o kwestii bezpieczeństwa przed wekowaniem – czyli możliwie najdłuższym gotowaniu posiłku w wysokiej temperaturze. Zapobiegniemy wtedy wytworzeniu się w środku niebezpiecznego jadu kiełbasianego.

 

Jak zorganizować przestrzeń w spiżarni?

 

Aranżując spiżarnię warto uwzględnić trzy poziomy przechowywania żywności. Konieczne jest również, aby światło słoneczne nie miało do niej dostępu, a temperatura była względnie niska. Dzięki temu zadbamy o możliwie najdłuższy okres przydatności do spożycia naszych produktów. Jedzenie suche trzymajmy na najwyższym poziomie, to w pojemnikach (sosy pomidorowe, pasty) na środkowym. Owoce i warzywa natomiast powinny znajdować się na najniższym poziomie.

 

Gdzie trzymać owoce i warzywa, aby wytrzymały jak najdłużej?

 

Mogłoby się wydawać, że najlepszym miejscem do przechowywania warzyw i owoców jest lodówka. Jednak nie odnosi się to do wszystkich produktów. Najbardziej optymalne warunki do ich przechowywania to temperatura nieco powyżej 10 stopni. Dlatego powinniśmy trzymać je w spiżarni, na najniższym możliwym poziomie. Dzięki temu będziemy mogli w dowolnej chwili zabrać wszystkie potrzebne nam rzeczy, bez konieczności ich wcześniejszego ogrzewania.

Dołącz do dyskusji