kuchnieportal
5 5 48

Przechowywanie przypraw – pojemniki na przyprawy

Rozsypujące się przyprawy potrafią zdenerwować nawet najbardziej spokojnego kucharza. Przyprawy pozostawione w paczkach tracą swoje właściwości, a potrawy nie zyskują dzięki nim takiego smaku jak powinny. Okazuje się więc, iż właściwie dobrane pojemniki są bardzo ważnym krokiem w osiągnięciu kuchni doskonałej.

             Cztery pory roku, zestaw pojemników na przyprawy, Qualy

Jak przechowywać przyprawy?

Aby przyprawy zachowały swój zapach i smak, muszą być odpowiednio przechowywane. Nie wolno ich wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i muszą znajdować się z dala od gorąca. Typowe półeczki powieszone prawie nad kuchenką nie są właściwym miejscem na majeranek, cynamon czy pieprz. Lepiej sprawdza się przechowywanie ich w ciemnej, suchej kuchennej szafce. Dzięki temu możemy być pewni, iż przyprawy przez długi czas zachowają wysoką jakość. Oczywiście, niezbędne są także i odpowiednie pojemniki. Nie zaleca się przechowywania w torebkach, bowiem są one nieszczelne, przez co przyprawy wietrzeją i tracą swoje właściwości.

 
Pojemniki na przyprawy: szkło czy drewno?

Obecnie w sklepach możemy kupić różnorodne pojemniki. Na jakie jednak się zdecydować? Czym charakteryzują się poszczególne pojemniki? Czy wystarczy patrzeć pod kątem ozdobnym?

                      Stojaki na przyprawy umbra cylindra 
                                    Fot. Stojaki na przyprawy Umbra Cylindra, Sklep Interiore.pl

Pojemniki szklane

Szczelnie zamykane, szklane pojemniki są jednymi z najlepszych pojemników do przechowywania przypraw. Wynika to z faktu, iż szkło w ogóle nie pochłania zapachów i jednocześnie zapobiega ulatnianiu się i wietrzeniu aromatów. Szklany słoik można więc dokładnie umyć i już nadaje się do przechowania zupełnie innych przypraw niż dotychczas. Ogromną zaletą takich przezroczystych pojemników jest to, iż na pierwszy rzut oka widać, co się w nich znajduje. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni swoich umiejętności w tym zakresie, to możemy umieścić na pojemnikach naklejki z napisem, co to za przyprawa

 
Pojemniki drewniane

Bardzo interesującym i ładnie wyglądającym rozwiązaniem są pojemniki drewniane. Będą pasowały do każdej aranżacji kuchennej: klasycznej, wiejskiej i rustykalnej lub w nowoczesnym stylu. Pojemniki drewniane muszą posiadać szczelne zamknięcia – w przeciwnym razie aromat przyprawy będzie się ulatniał. Musimy też pamiętać o tym, iż drewno pochłania zapachy, dlatego też powinniśmy w takich pojemnikach zawsze przechowywać takie same przyprawy.

                            Magnetyczny zestaw do przypraw, Zevro
                                Fot. Magnetyczny zestaw do przypraw, Zevro, Sklep Rossi.pl
 

Pojemniki z tworzywa sztucznego

Pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego świetnie sprawdza się w przypadku przypraw, zawierających w swym składzie tłuszcz, np. gorczyca czy gałka muszkatołowa. Warto wybrać wtedy pojemnik jak najbardziej szczelny o nieprzezroczystych ściankach.  Dzięki temu nasze przyprawy długo zachowają swój aromat i smak.
 
Przy zakupie pojemników zwróćmy uwagę na ich kształt. Lepiej, aby nie miały zbyt wielu zakamarków, w których może gromadzić się brud. Zazwyczaj skupiamy się na wyglądzie tychże pojemników, a zapominamy o ty, aby były praktyczne. Jest to jednak bardzo ważne, bowiem mają one być łatwe w obsłudze oraz niewymagające pod względem czyszczenia.         
 

Domowe przyprawy

Jeśli mamy taką możliwość, to hodujmy własne zioła i rośliny przyprawowe. Takie własne dodatki smakują zupełnie inaczej niż te kupione w sklepie. Możemy kupić gotowe sadzonki, tak więc przypraw nie musimy hodować z nasion. Zioła i rośliny przyprawowe pasują do każdej kuchni: w tej w stylu rustykalnym doniczki wstawiamy w wiklinowe koszyczki, a w tej w stylu nowoczesnym np. w plastikowe donice.  
Jeśli jednak nie mamy możliwości wyhodowania własnych przypraw, to pamiętajmy o tym, aby na zakupach nie robić ogromnych zapasów. Przyprawy, które będą długo leżały, stracą swoje właściwości smakowe i będą się nadawały jedynie do wyrzucenia. Tak więc lepiej kupować częściej, a mniej. 

3 komentarze
janusz
2 września 2014, 09:31
0/1

Ja na moje przyprawy Tir-kon stosuję pojemniki szklane. Moim zdaniem są najlepsze i najbardziej trwałe. Nawet jak coś się wysypie, szybko można przetrzeć ścierką czy włożyć spokojnie pod kran i nic się nam nie zadzieje, jak np. z drewnianymi pojemnikami.

Majka
28 kwietnia 2014, 08:18
2/5

Jeżeli chcecie mieć wyjątkowe pojemniki na przyprawy polecam stronę: http://agiza.waw.pl/category/jadalnia-pojemniki-na-przyprawy. Firmę polecił mi znajomy i sama zastanawiam się, który zestaw wziąć. 🙂 Co myślicie o tym http://agiza.waw.pl/zestaw-do-przypraw.html ?

Kamila
21 marca 2014, 23:34
2/0

Pojemniki na przyprawy stanowią teraz fajna dekoracje do kuchni ale do tego trzeba mieć też ładną kuchnie…

Dołącz do dyskusji