Kuchnia gazowa – podstawowe informacje
Kupując nową kuchenkę musimy wziąć pod uwagę cały szereg czynników- czy zdecydować się na kuchnię wolnostojącą czy do zabudowy, jakie będzie jej źródło zasilania oraz jakie środki w naszym domowym budżecie chcemy przeznaczyć na kupno tego sprzętu. Wciąż chętnie wybieranym rozwiązaniem są kuchenki gazowe, które mogą być zasilane samym gazem bądź jednocześnie gazem i prądem. Kuchnia gazowa z piekarnikiem, w której zarówno płyta, jak i piekarnik, są zasilane gazem, jest opcją oszczędniejszą, nie tylko w utrzymaniu, ale również przy zakupie. Gaz może pochodzić z przyłącza do sieci gazowej lub być dostarczany w wymiennej butli propan-butan. Warto pamiętać, że kuchnia gazowa z piekarnikiem gazowym wymaga odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniu.
Innym rozwiązaniem jest kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym, gdzie płyta grzewcza jest zasilana tańszym w utrzymaniu gazem, a źródłem pracy piekarnika jest prąd. Niezależnie jednak od tego, na którą z tych opcji się zdecydujemy, należy zwrócić uwagę na rozmiar kuchenek. Przy zakupie kuchenki gazowej powinniśmy kierować się naszymi potrzebami oraz metrażem, jakim dysponujemy. Na rynku dostępne są kuchnie gazowe kompaktowe o szerokości do 50 cm, kuchenki gazowe o standardowych wymiarach do 60 cm, a także modele powiększone o szerokości od 90 do 120 cm. Przy tym ważnym zakupie, jakim jest kuchnia gazowa warto zwrócić uwagę również na liczbę palników. Najczęściej spotykaną opcją do wyboru są kuchnie gazowe wyposażone w cztery palniki, jednak możemy nabyć również kuchenki gazowe z dwoma lub z sześcioma palnikami w wersji powiększonej.
Kuchnie gazowe z piekarnikiem gazowym
Kuchnie gazowe z piekarnikiem gazowym są zdecydowanie mniej popularną opcją. Można ją spotkać w starszych modelach. Będzie to z pewnością dobre rozwiązanie dla osób, którym zależy na oszczędnościach. Kuchenki gazowe z piekarnikiem gazowym są tańsze, zarówno jeśli chodzi o zakup tego urządzenia, ale również jego późniejsze utrzymanie. Ich wadą jest jednak to, że posiada tylko podstawowe funkcje, bez dodatkowych konfiguracji. Piekarnik ma tylko jedno źródło grzania, umieszczone w jego dolnej części. Przy nieumiejętnej obsłudze i braku uważności- zwiększa to ryzyko przypalenia potrawy.
Kuchnie gazowe z piekarnikiem elektrycznym
Kuchnie gazowe z piekarnikiem elektrycznym to wciąż chętnie wybierane rozwiązanie, nie tylko ze względu na korzystną cenę urządzenia, ale również na opcje, jakie oferuje kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym. Taki rodzaj kuchenki, jest dobrym wyborem dla osób, które lubią piec. Piekarnik elektryczny szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza temperaturę wewnątrz, dzięki czemu przygotowywane potrawy będą się dobrze opiekać z każdej strony. To my ustalamy temperaturę i źródło grzania- górne, dolne lub zarówno jedno, jak i drugie. W nowocześniejszych modelach kuchnie gazowe z piekarnikiem elektrycznym mają wiele funkcji przystosowanych do wygodnego i bezpiecznego przygotowywania potraw. Znajdziemy w nich m.in. takie konfiguracje jak termoobieg, grill, opiekacz czy opcję rozmrażania.
Kuchnie gazowe- montaż i czyszczenie
Zainstalowanie kuchni gazowej w naszym domu powinniśmy powierzyć specjalistom. Fachowcy w tej dziedzinie posiadają wszystkie niezbędne uprawnienia oraz wiedzę, dzięki którym przeprowadzą montaż w sposób bezpieczny.
Osoby, które zdecydują się na kuchnie gazowe, powinny pamiętać o konieczności wymieniania dysz w palnikach. Nie wiąże się to z wysokimi kosztami, dlatego warto co kilka lat wymienić tę część, by płyta gazowa działała w sposób sprawny, prawidłowy i bezpieczny. Istnieje również możliwość wymiany palników, które z czasem przy intensywnej, codziennej eksploatacji zużywają się, tracąc estetyczny wygląd.
Czyszczenie piekarnika w nowszych modelach, nie wymaga od nas wiele wysiłku, ponieważ często jest on wyposażony w opcje samooczyszczania, która nazywana jest również czyszczeniem pyrolitycznym. Po uruchomieniu tej funkcji piekarnik nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (około 500°C), następnie temperatura ta utrzymuje się przez kilka minut, w wyniku czego zabrudzenia opadają na dno piekarnika, skąd możemy je usunąć przy użyciu wilgotnej gąbki.
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
ma ktoś jeszcze w domu piekarnik gazowy? ja sie ze swoim pozegnalam niedawno- to byla jedna z lepszych decyzji. nareszcie mam równo wypieczony sernik 😉