kuchnieportal

Jak oszczędzać wodę w kuchni i płacić niższe rachunki?

Oszczędzanie wody wpisuje się w obecny trend bycia eko i prowadzenia gospodarstwa domowego przyjaznemu środowisku naturalnemu. Warto oszczędzać wodę zarówno ze względu na ochronę tego dobra naturalnego, które nieracjonalnie wykorzystywane może się kiedyś wyczerpać, jak i też ze względu na niższe rachunki za wodę i ścieki.

Co można zrobić, aby zmniejszyć zużycie wody w trakcie prac kuchennych? Przedstawiamy kilka sposobów oszczędzania wody w kuchni:

  1. Zużywamy dużo więcej wody w trakcie zmywania ręcznego niż zmywając naczynia w zmywarce. Kupno tego sprzętu zwróci się nam a w dłuższej perspektywie umożliwi oszczędności
    w budżecie domowym.
  2. Warto zapoznać się dokładnie z instrukcją obsługi i nauczyć się wykorzystywać jej programy, zwłaszcza te, które pozwalają oszczędzać wodę i energię. Największe oszczędności tych zasobów uzyskujemy używając zmywarki przy pełnym załadunku.
  3. Zmywanie ręczne naczyń pod bieżącą wodą z kranu jest marnotrawieniem tego zasobu naturalnego. Wystarczy napuścić wodę do zlewu, umyć w nim naczynia a następnie spłukać, aby przy każdym zmywaniu oszczędzić kilkanaście litrów wody.
 
Polecamy:
 
4. Wkładanie zamrożonej żywności do wody przyspiesza proces rozmrażania. Jeśli jednak czas nam pozwala, zamrożone owoce lub warzywa można również wyjąć dzień wcześniej z zamrażalki i rozmrażać w lodówce. Oszczędzimy w ten sposób kilka litrów wody każdorazowo.
 
5. Wodę, w których gotowały się ziemniaki czy inne warzywa można wykorzystać do podlewania kwiatków doniczkowych czy roślin w ogrodzie.
 
6.Oszczędności generują też perlatory, czyli specjalne głowice nakładane na kran, które rozdrabniają i napowietrzają strumień wody. Komfort użytkowania kranu zaopatrzonego w perlator jest taki sam, jak w przypadku baterii kuchennych nie wyposażonych w to urządzenie (Używanie perlatora jest uciążliwe jedynie jeśli zależy nam na napełnieniu dużych pojemników wodą. Ta czynność zajmie więcej czasuw porównaniu ze napełnianiem za pomocą standardowej końcówki kranu).
 
7. Warto również upewnić się, że nasz kran nie cieknie. W ten sposób możemy tracić dziennie od kilku do kilkudziesięciu litrów wody dziennie.
3 komentarze

Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
karina
6 sierpnia 2013, 23:15
2/1

Dodałabym jeszcze płukanie warzyw w garnku a nie pod bieżącą wodą. Pierwsze płukanie a potem zmiana wody i ponowne. Czysto i oszczędnie

gosiek
12 sierpnia 2013, 22:34
3/1

oooo, całkiem ciekawy artykuł, o kilku rzeczach wiedziałam, o kilku nie, natomiast co do podlewania kwiatów wodą po ziemniakach to nie wiem, przecież ona posolona jest. Nie wiem czy moje storczyki by to wytrzymały

Kami 81
20 sierpnia 2013, 16:45
4/0

Z tymi ziemniakami to dobre 😉

Dołącz do dyskusji


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 95