Jak przechowywać żywność w lodówce?
Przede wszystkim zacznij od tego, aby kupować mądrze. Dobrym nawykiem jest planowanie jadłospisu na kilka dni i trzymanie się tego planu. W ten sposób będziesz miał pewność, że w lodówce jest to, czego akurat potrzebujesz, a jedzenie nie będzie się marnować. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele produktów zamiast na stole, ląduje w koszu na śmieci. Jeśli zastanawiasz się jak przechowywać żywność w lodówce, mamy dla Ciebie kilka wskazówek.
Segreguj produkty
Po powrocie ze sklepu nie wkładaj produktów do lodówki na chybił – trafił, a podziel je na te, których będziesz potrzebować najszybciej i na te, które użyjesz dopiero za kilka dni. W ten sposób tak rozłożysz zakupy, że na wyciągnięcie ręki będziesz mieć produkty potrzebne do przygotowania najbliższej kolacji. Nie tylko unikniesz marnowania jedzenia, ale w Twojej lodówce zapanuje porządek i konsekwencja.
Jeśli masz problem z maksymalnym wykorzystaniem przestrzeni, na to też mamy prosty sposób. Skorzystaj z pojemników na żywność – w ten sposób nie tylko oddzielisz warzywa od owoców czy serów, ale zmieścisz do lodówki więcej. Pojemniki mają też tę zaletę, że zapachy się nie przenikają, a w lodówce zawsze świeżo pachnie.
Gdzie przechowywać mięso i inne produkty?
Mięso nie powinno leżeć obok owoców lub warzyw. Po powrocie ze sklepu podziel je na porcje i wykorzystaj do przechowywania zamrażarkę, jeśli nie będzie Ci od razu potrzebne lub szufladę o mniejszej temperaturze niż reszta lodówki, jeśli masz zamiar wyjąć je kolejnego dnia. Podobnie postępuj z rybami, zwłaszcza że ich zapach jest dość intensywny, a nikt nie chce, żeby deser czuć było wędzonym łososiem. Warto też sprawdzić na etykiecie lub opakowaniu, jak długo można przechowywać dany produkt i jaka temperatura będzie dla niego optymalna.
Pamiętaj, że zamrozić można również pieczywo, ale z tą uwagą, że nie powinno być zbyt długo przechowywane w zamrażarce.
Dopasuj przestrzeń lodówki do swoich potrzeb
Pamiętaj, że nowoczesne lodówki pozwalają Ci na przechowywanie dużych naczyń lub butelek. Możesz wyciągać szuflady i ustawiać je na wybranej wysokości. To idealna funkcja, jeśli planujesz dużą kolację i chcesz wcześniej przygotować część dań. W wybranych dostępnych na rynku lodówkach zmieścisz zarówno duże naczynia, butelki z winem, jak i naczynia z napojami, które powinny stać w pionie. Teraz wszystko możesz dopasować do swoich potrzeb i zmieniać, kiedy tylko tego potrzebujesz.
Nowoczesne lodówki zapewniają nie tylko maksimum miejsca, ale można w nich skorzystać z odseparowanych przestrzeni na wydzielone rodzaje produktów. Niższa temperatura sprawia też, że nie tylko ryby i mięso, ale również owoce i warzywa dłużej utrzymują świeżość, zachowując najważniejsze wartości odżywcze.
*Artykuł ma charakter poradnikowy.
**Artykuł został przygotowany we współpracy z firmą Samsung.
Dołącz do dyskusji