Jak zaaranżować ekologiczną kuchnię?
Wszystko zależy od metrażu pomieszczenia – im mniejsza kuchnia, tym mniejsze pole do popisu, ale nie oznacza to, że na małej przestrzeni nie można stworzyć aranżacji pozostającej w zgodzie z naturą. Na początek należy zastanowić się nad meblami oraz podstawowymi elementami w kuchni, takimi jak zlewozmywak, lodówka czy piekarnik. Meble najlepiej, aby były w jasnych, stonowanych kolorach, ponieważ nada to wnętrzu lekkości i przejrzystości. Dobrze postawić na naturalne materiały, dlatego w ekologicznej kuchni królować będzie drewno oraz granit, z którego można wykonać trwałe blaty oraz zlewozmywak. Funkcjonalność to cecha, którą również powinny posiadać sprzęty, dzięki czemu nie będzie trzeba martwić się o miejsce. Pojemne szafki, wykorzystanie miejsca w górę poprzez zamontowanie szafek do samego sufitu sprawi, że nawet mała kuchnia nabierze odpowiedniej przestrzeni.
Zobacz też gotowe projekty domów w technologii nowoczesnej lub tradycyjnej.
Kolorystyka i dodatki
Naturalne materiały powinny być zachowane w jasnej kolorystyce, ale nie oznacza to, że wszystko musi być białe. Dobrze postawić na lekkie, pastelowe odcienie oraz delikatne drewno o jaśniejszej barwie, dzięki czemu pomieszczenie stanie się odpowiednio naświetlone. Dodatki zależą po części od indywidualnych upodobań, ale w zgodzie z naturą będzie na pewno wybór retro sprzętów i wyposażenia. Mogą to być zdobione folklorystycznymi motywami kubki emaliowane lub lodówka w dawnym stylu w kolorze pastelowej zieleni i błękitu. Obie te rzeczy są zarówno estetyczne, jak i funkcjonalne, a także idealnie wpisują się w kuchnię urządzoną w ekologicznym stylu. Ważne, by pamiętać, że im naturalniejsze materiały, z których wykonane są meble czy naczynia, tym lepiej zarówno dla nas, jak i naszego zdrowia oraz samopoczucia.
Rośliny i kwiaty
W ekologicznej kuchni nie może zabraknąć oczywiście zieleni. Dodadzą jej wszystkie rośliny, dzięki którym pomieszczenie stanie się przytulne, niepowtarzalne oraz nabierze naturalnego charakteru. Pomoże to również w trakcie przygotowywania potraw, np. dzięki zasadzonym w doniczkach świeżym ziołom, z których pomocą potrawy nabiorą wyjątkowego smaku. Rośliny podkreślą też zamiłowanie domowników do przyrody i jej harmonii.
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Słuszna uwaga
Ciekawe kto zwraca na to uwagę przy produkcji?