Fot. Ekspres J6, JURA, www.pl.jura.com
1. Szeroki wybór kaw
W automatycznych ekspresach możemy przyrządzić od kilku do nawet kilkunastu rodzajów kaw. Im większy wybór, tym większa użyteczność AGD. Szerokie spektrum kaw pozwala zadowolić gusta nie tylko domowników, ale również naszych gości. Wyjątkową propozycją w tym zakresie jest ekspres A9 szwajcarskiej firmy JURA, który – za naciśnięciem jednego przycisku – przyrządzi aż 12 specjałów kawowych, w tym cappuccino doppio i latte macchiato doppio, latte macchiato, cappuccino, espresso i ristretto.
2. W pełni automatyczne przygotowywanie kawy
O smaku i aromacie kawy decyduje jakość ziaren, sposób ich mielenia oraz proces zaparzania. Jeżeli wybierzemy ekspres bez wbudowanego młynka, wówczas będziemy zmuszeni mielić ziarna samodzielnie. Takie urządzenia zazwyczaj są tańsze, jednak osobne przygotowanie ziaren wydłuża czas przyrządzenia kawy. Ponadto odmierzenie optymalnej ilości potrzebnej do zaparzenia idealnego naparu jest trudne, wymaga wprawy i wiedzy baristyczne. Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem kawy, warto zatem wybrać urządzenie wyposażone w nowoczesnych młynek oraz funkcję dostosowywania ilości ziaren do rodzaju kawy.
Przykładem takich urządzeń są ekspresy JURA wyposażone w nowoczesny młynek AromaG3, który skraca czas mielenia ziaren, zachowując jednocześnie ich pełny aromat. Młynek AromaG3 jest zintegrowany z innowacyjnym Procesem Ekstrakcji Pulsacyjnej P.E.P., który nadaje intensywny smak i aromat krótkim specjałom kawowym, takim jak ristretto lub espresso. P.E.P. to technologia opracowana przez inżynierów JURA, która precyzyjnie dostosowuje długość procesu zaparzania i ilość wody do ilości zmielonej kawy (co w przypadku ekspresu pozbawionego automatycznego młynka jest niemożliwe). Podczas zaparzania woda przepływa przez mieloną kawę w precyzyjnie odmierzonych, krótkich odstępach czasu, wydobywając pełny smak i aromat naparu.
Funkcja spieniania mleka
Cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato – trudno wyobrazić sobie te klasyczne i bardzo popularne specjały kawowe bez delikatnej, mlecznej pianki. Przygotowanie kaw na bazie mleka znacznie ułatwia funkcja jego automatycznego spieniania – jest to kolejny element, który powinien posiadać dobry ekspres.
Ekspresy JURA wyposażone są w opatentowaną technologię gładkiej pianki (Fine Foam Technology), dzięki której spienione mleko uzyskuje wyjątkową konsystencję: gładką, delikatną, a zarazem bardzo trwałą. Obok walorów smakowych, dużym atutem tego rozwiązania jest wygoda i oszczędność czasu. Cały proces spieniania mleka odbywa się bowiem w pełni automatycznie i wykonywany jest przez ekspres, a użytkownik musi jedynie wybrać polecenie na panelu sterowania. Co istotne, w ekspresach JURA możemy również podgrzać mleko do pożądanej temperatury.
3. Intuicyjna obsługa
Aby łatwo i szybko przygotować kawę, ekspres powinien posiadać czytelny wyświetlacz i prosty w obsłudze panel sterujący. Ekspresy JURA, mimo swoich zaawansowanych funkcjonalności i bogatego spektrum kaw, wyróżniają się bardzo przyjazną obsługą. Przygotowanie wybranego specjału sprowadza się do naciśnięcia przycisku na panelu sterowania. Podobnie łatwo przebiega konserwacja i czyszczenie urządzenia. Dzięki intuicyjnej obsłudze, korzystanie z ekspresu jest szybkie i komfortowe.
Podsumowując: podczas wyboru ekspresu do kawy powinniśmy wziąć pod uwagę przede wszystkim:
ilość i rodzaje kaw, które dla nas przygotuje,
szybkość przygotowywania kawy oraz jej jakość (zapewnione przez wysokiej jakości automatyczny młynek i funkcje spieniania mleka),
łatwość czyszczenia i konserwacji,
stopień trudności obsługi.
Nie mniej ważna jest jakość, a co za tym idzie trwałość i bezawaryjność ekspresu. W tym względzie zazwyczaj warto zaufać sprawdzonym markom, specjalizującym się w produkcji tego typu urządzeń.
2.12.2016
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Dobre informacje zawarliście, przydadzą mi się przy wymianie ekspresu 🙂