Zasady projektowania kuchni – podział na strefy
Jaka powinna być praktyczna kuchnia? Przede wszystkim ergonomiczna, dlatego podczas jej urządzania należy pamiętać o podstawowej zasadzie projektowania tego wnętrza. Jest nią podział kuchni na 5 stref, które muszą zostać rozmieszczone we wskazanej kolejności. Dzięki temu korzystanie z kuchni będzie komfortowe, a poruszanie się po niej – łatwiejsze, nawet przy niewielkim metrażu.
Zatem jak praktycznie urządzić kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii? Należy wyznaczyć w niej następujące części: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków oraz gotowania. Strefę zapasów należy umiejscowić jak najbliżej wejścia do kuchni, a składać się na nią powinny lodówka, zamrażarka oraz szafka na produkty, których nie trzeba przechowywać w warunkach chłodniczych. Strefę przechowywania z kolei powinny tworzyć urządzenia zaliczane do małego AGD oraz meble i szafki kuchenne na garnki, naczynia czy sztućce.
Kuchnia praktyczna ma też wygodną strefę zmywania ze zlewozmywakiem i koszem na śmieci oraz opcjonalnie zmywarką. W strefie przygotowywania posiłków powinny znaleźć się blaty kuchenne lub wyspa, na których postawimy takie akcesoria jak stojak z nożami, deski do krojenia czy przyprawy. Nawet mała praktyczna kuchnia musi także mieć wydzieloną strefę gotowania z kuchenką, piekarnikiem i ewentualnie mikrofalówką.
Kuchnia – zasady projektowania trójkąta roboczego
W ergonomicznej kuchni powinien funkcjonować również trójkąt roboczy, który określa, jak najlepiej rozmieścić poszczególne sprzęty – lodówkę, zlew oraz kuchenkę. Zgodnie z tą regułą, w praktycznej kuchni domowej te elementy wyposażenia znajdują się w miarę blisko siebie, a ich ustawienie przypomina trójkąt. By korzystanie z nich było komfortowe, pomiędzy sprzętami należy zachować odpowiednie odległości. Między lodówką a zlewem powinno to być od 120 do 210 cm, a między zlewem a kuchenką – co najmniej 90 cm, a najlepiej od 120 do 210 cm. Z kolei przestrzeń między lodówką a kuchenką powinna wynosić od 120 do 270 cm.
Kuchnia praktyczna i wygodna w różnych kształtach
Wymienione wyżej zasady z pewnością okażą się pomocne przy urządzaniu kuchni, ale nie we wszystkich wnętrzach da się je wcielić w życie w dokładnie takiej postaci. Wiele bowiem zależy od kształtu pomieszczenia – a te bywają najróżniejsze. Kuchnia może być jednorzędowa bądź przypominać literę L albo U.
Jak urządzić podłużną kuchnię? W kuchni jednorzędowej, czyli takiej, w której szafki i sprzęty są ustawione w jednej linii, nie można zastosować trójkąta roboczego. Praktyczna kuchnia w bloku w takim kształcie może być jednak wygodna – kluczem do sukcesu je rozmieszczenie sprzętów we właściwej kolejności. Przy wejściu powinna znajdować się lodówka, a za nią: blat, zlew, główny blat roboczy, kuchenka oraz opcjonalnie blat pomocniczy.
Z kolei w praktycznej małej kuchni w kształcie litery L, ustawienie mebli i sprzętów należy uzależnić od długości ścian. Jeśli mają one różną długość, przy dłuższej ścianie najlepiej ulokować lodówkę i zlew, natomiast na krótszej kuchenkę. W tego typu kuchniach doskonale sprawdzają się szafki narożne, co pozwala na optymalne zagospodarowanie całej przestrzeni i zwiększenie ilości miejsca do przechowywania.
Jeśli w kuchni zostanie trochę miejsca, w sąsiedztwie mebli można postawić stół jadalniany. Do wyboru mamy stoły do kuchni utrzymane w różnych stylach, do których z łatwością dobierzemy pasujące krzesła do kuchni. Nad stołem natomiast warto zaplanować lampy wiszące do kuchni, które doświetlą blat i symbolicznie wyodrębnią strefę spożywania posiłków.
A jak powinna zostać urządzona praktyczna kuchnia w bloku lub domu w kształcie litery U? W takim przypadku meble i sprzęty rozmieszcza się na trzech bokach – dwóch dłuższych i jednym krótszym. Projektując ich układ, lodówkę i kuchenkę najlepiej postawić naprzeciwko siebie, a zlew zaplanować w narożniku.
zdjęcia: komfort.pl
Dołącz do dyskusji