Fot. Ekspres wolnostojący IMPRESSA J9.3, JURA Fot. Ekspres do zabudowy CT636LES1, Siemens
Wkomponowanie w zabudowę
Ekspresy do kawy do zabudowy są odpowiedzią na trend tworzenia kuchni otwartych na salon, często utrzymanych w nowoczesnym, minimalistycznym stylu. Zabudowane AGD licuje z meblami kuchennymi, nadając aranżacji monolityczny, uporządkowany i bardziej luksusowy wygląd, który współgra z charakterem otwartej kuchni. Tego typu ekspresy mają swoje stałe miejsce w zabudowie i nie zajmują przestrzeni blatu roboczego. Z drugiej strony jednak trzeba wkomponować je w zwarty ciąg mebli, co szczególnie w przypadku niewielkich kuchni może być kłopotliwe. W mniejszych wnętrzach i aneksach kuchennych ograniczoną powierzchnię w pierwszej kolejności warto bowiem przeznaczyć na zaaranżowanie strefy zapasów i przechowywania.
Ekspresy wolnostojące można natomiast ustawić w dowolnym miejscu w kuchni ? na blacie roboczym, otwartej półce, komodzie, blacie stołu a nawet na wyspie łączącej kuchnię z salonem Nie wymagają one montażu w obrębie zabudowy, dlatego dają dużą swobodę aranżacyjną. Ponadto, z uwagi na stosunkowo niewielką wagę, mogą być łatwo przestawiane, a nawet przewożone.
Wymagana ilość miejsca
Jednymi z najmniejszych ekspresów dostępnych na rynku są wolnostojące modele kapsułkowe. Mają one kompaktową budowę, dzięki której bez trudu zmieszczą się w większości kuchni. Przykładowo, wymiary ekspresu ciśnieniowego na kapsułki DeLonghi Nespresso Inissia EN80.CW to 23 cm wys., 12 cm szer. i 32,1 cm gł., podczas gdy jeden z mniejszych modeli ekspresów wolnostojących Saeco Minuto HD8763/19, przyrządzający napar ze świeżo zmielonych ziaren, ma 21,5 cm wys., 33 cm szer., 42,8 cm gł.
Fot. Ekspres DeLonghi Nespresso Inissia EN80.CW Fot. Ekspres Saeco Minuto HD8763/19
Obok niewielkich wymiarów, atutem ekspresów kapsułkowych jest ich niska cena oraz łatwa obsługa. Napar w nich przygotowany powstaje z mieszanki kawy mielonej zamkniętej w kapsułce (określanej również jako nabój). Kawy przygotowane w tego typu urządzeniach często mają gorsze walory smakowe niż przyrządzone w tradycyjnym ekspresie. Ponadto poszczególne ekspresy kapsułkowe obsługują wyłączenie wybrane rodzaje naboi (przeważnie wyprodukowane przez producenta urządzenia). Ogranicza to spektrum kaw, które można przygotować za pomocą jednego modelu ekspresu.
Wbrew pozorom najwięcej miejsca zajmują ekspresy do zabudowy (często również są one wyższe i głębsze niż modele wolnostojące), np. wymagania instalacyjne ekspresu do zabudowy Siemens CT636LES1 wynoszą 44,9 cm wys., 55,8 cm szer., 35,6 cm gł. a ekspresu do zabudowy Miele CVA 6401 – 59,5 cm szer., 45,2 cm wys. i 48,7 cm gł.
Fot. Ekspres do zabudowy Miele CVA 6401
Dostosowanie do różnych projektów kuchni
Ekspres do zabudowy należy ściśle dopasować do wymiarów mebli. Z tego względu najlepiej wybrać go już na etapie tworzenia projektu kuchni, aby uniknąć późniejszych problemów z jego zamontowaniem. Warto przy tym pamiętać, aby podczas wymiany mebli dostosować ich budowę do wymagań instalacyjnych posiadanego ekspresu (jeżeli zdecydujemy o pozostawieniu dotychczasowego modelu).
Ekspres wolnostojący można natomiast łatwo wkomponować w każdy projekt kuchni. Podczas wymiany mebli nie jesteśmy ograniczeni jego wymiarami w tak zdecydowany sposób, jak dzieje się w przypadku ekspresów do zabudowy. Model wolnostojący wymaga jedynie zarezerwowania niewielkiej przestrzeni blatu.
Wpływ na wygląd kuchni
Ekspresy do zabudowy zazwyczaj stanowią jeden z elementów kompleksowej kolekcji AGD. Przykładem tego jest Serie 8 marki BOSCH, w której znajdują się: piekarnik, piekarnik z parą, mikrofala, szuflada grzewcza i ekspres do kawy utrzymane w jednej linii wzorniczej. Wszystkie urządzenia współgrają z sobą wizualnie, dzięki czemu kuchnia w nie wyposażona zachowuje estetyczny, harmonijny wygląd. Ponadto ekspres zamontowany w zabudowie tworzy jedną płaszczyznę z frontami mebli, która podkreśla modny, jednolity i uporządkowany charakter aranżacji.
Fot. AGD z Serie 8, BOSCH
Atutem ekspresów wolnostojących jest ich szeroki wybór, który daje dużą swobodę aranżacyjną. Wśród modeli dostępnych na rynku znajdziemy ekspresy w różnorodnej stylistyce i kolorystyce, np. biało-czarny ekspres EA8245, czarny ekspres EA8000 (oba modele marki KRUPS) czy czerwony ekspres DELONGHI PRIMADONNA S ECAM.
Miłośnikom wnętrz retro powinny spodobać się natomiast ekspresy stylizowane, których największy wybór jest w grupie modeli kolbowych, np.
?
- ekspresy z serii Seria Icona Vintage od De’Longhi dostępne w matowej czerni, oliwkowej zieleni, kremowej bieli oraz brązie imitującym odcień skóry;
- czerwony ekspres Cafe Retro 1388 marki ARIETE;
- ekspresy z kolekcji Diva od Casa Bugatti dostępne w kolorach: czarnym, zielonym, fioletowym, kremowym i chrom.
Harmonijnie uzupełnią one aranżacje w stylu retro, natomiast w nowoczesnych wnętrzach będą oryginalnym akcentem.
Fot. Ekspresy z kolekcji Diva, Casa Bugatti
Jakość i dodatkowe funkcje
Zarówno w grupie ekspresów do zabudowy, jak i wolnostojących znajdziemy modele droższe oraz te w bardziej przystępnej cenie, które różnią się między sobą budową oraz dostępnymi funkcjami. Najtańsze ekspresy wolnostojące można nabyć już za kilkaset złotych. Zazwyczaj są to wspomniane wcześniej modele kapsułkowe oraz ekspresy kolbowe. Ten drugi typ ekspresów swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu dla siebie elementowi, czyli kolbie. W kolbie umieszcza się sitko ze zmielonym ziarnem, a następnie przymocowuje ją do ekspresu. Woda pod odpowiednim ciśnieniem przepływa przez ziarno i w ten sposób powstaje kawa o charakterystycznej piance (crema). Warto wiedzieć, iż najtańsze ekspresy kolbowe najczęściej nie posiadają wbudowanego młynka do mielenia ziaren, co uniemożliwia zaparzenie kawy o odpowiednich parametrach (dostosowanie ilości i grubości ziaren do rodzaju kawy jest w tym przypadku znacznie utrudnione). Aby móc precyzyjnie regulować grubość mielenia ziaren, niezbędne jest dokupienie młynka żarnowego. Również proces spieniania mleka w ekspresach kolbowych nie jest w pełni zautomatyzowany, co wymaga od użytkownika większego wkładu w przyrządzenie latte macchiato, cappuccino i innych specjałów z mleczną pianką.
Droższe ekspresy są zazwyczaj w pełni zautomatyzowane i wyposażone w intuicyjne panele sterowania, które pozwalają przyrządzić kawę za naciśnięciem jednego przycisku.
Fot. Ekspres do kawy wolnostojący IMPRESSA J85, JURA
Na rynku dostępne są ponadto luksusowe modele ekspresów posiadające dodatkowo (oprócz wyżej wspomnianych) szereg unikalnych funkcji, na które warto zwrócić uwagę. W ofercie szwajcarskiego producenta ekspresów JURA, znaleźliśmy m.in.:
?
- Technologię Fine Foam – pozwala uzyskać piankę mleczną o idealnie gładkiej i delikatnej konsystencji. Jej przyrządzenie jest możliwe dzięki innowacyjnym dyszom zastosowanym w ekspresach JURA. Gładka pianka o trwałej konsystencji to idealna baza do rysowania wzorów płynną czekoladą.
- Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P.?) ? precyzyjnie dostosowuje długość procesu zaparzania i ilość wody do ilości mielonej kawy. Podczas zaparzania woda przepływa przez mieloną kawę w dokładnie odmierzonych, krótkich odstępach czasu. Optymalny czas ekstrakcji sprawia, że krótkie specjały kawowe, takie jak ristretto i espresso zyskują niezwykle intensywny smak i aromat.
- Młynek AromaG3 – zachowuje pełnię smaku i aromatu mielonych ziaren kawy, a skrócony o połowę czas mielenia gwarantuje niezwykle cichą pracę młynka.
Dysponując większym budżetem, warto kupić droższy ekspres, który pozwoli uzyskać kawę o doskonałych walorach smakowych a dzięki swojej jakości będzie służył bezawaryjnie przez długi czas. W dłuższej perspektywie model droższy może zatem okazać się wyborem bardziej ekonomicznym.
AO
2.06.2016
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41
Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Do zabudowy na kuchnie i wolnostojacy do pokoju hy daleko z fulizanka nie chdzic z pokoju fo kuchni.
Wolnostojący ! Do zabudowy może i wygląda elegancko ale utrudniony dostęp z czyszczeniem i uzupełnianiem wody.
Do zabudowy. Jest wówczas wkomponowany w kuchnie
Wolnostojący jest bardziej \”mobilny\”. Wiem po sobie, że chociaż rzadko, to jednak to się przydaje (raz mogłam zabrać swój ekspres na przyjęcie rocznicowe do rodziców i goście mogli pić świetną kawę bez konieczności kupowana przez rodziców własnego ekspresu).
Moja Jura jest tu! 😉 Jest super. Bardzo polecam! Mega wygodna w obsłudze i jak dotąd niezawodna. Kawy robi pyszne.
Dla mnie oczywiste, że do zabudowy bo nie zagracam sobie blatu ;p Kolejna kuchnia to będzie do zabudowy chociaż mojego Siemensa wolnostojącego bardzo sobie cenię 😉