Kuchnia jest szczególnym pomieszczeniem w naszym domu. To tu często toczy się życie rodzinne i często tu spędzamy bardzo dużo czasu. A jeśli jesteśmy wielbicielami gotowania, to kuchnia tym bardziej powinna być dobrze do tego przygotowana. Odpowiednie jej urządzenie jest bardzo ważne, gdyż dzięki temu utrzymamy porządek. Brak bałaganu to nie tylko brak stresu w przypadku niespodziewanych gości, ale przede wszystkim brak zagrażających naszemu zdrowiu bakterii i zarazków. Tak więc zachowując porządek w kuchni dbamy nie tylko o swoje samopoczucie, ale także i o zdrowie.
Jak utrzymać porządek w kuchni?
Dla wielu osób utrzymanie porządku w kuchni jest bardzo trudne. Stosując się do kilku zasad można stworzyć jednak takie pomieszczenie, którego sprzątanie nie będzie wymagało od nas ogromnego nakładu pracy. Dobrze urządzona kuchnia pozwala na utrzymanie ładu i porządku bez wielu godzin poświęconych na czyszczenie, mycie i układanie.
- Selekcja
- Książki w kuchni
- Kuchenny stół
- Wygoda
– w pobliżu kuchenki powinny znaleźć się wszystkie potrzebne do gotowania i smażenia przyrządy (garnki, patelnie), jak również przyprawy. Najlepiej, aby na blacie mebli znajdowały się tylko najważniejsze akcesoria, a reszta w szufladach.
– częstym błędem jest także trzymanie przypraw na odkrytej półce tuż obok kuchenki – przyprawy przechowywane w przezroczystych pojemnikach tracą na wartości. Jest też więcej sprzątania, bowiem mamy więcej przedmiotów do przestawiania.
– mąkę, cukier i inne sypkie produkty spożywcze układamy w szafkach blisko blatu roboczego
szta w szufladach.czy na półkach.
- Blat roboczy
- Pojemniki
- Więcej miejsca w kuchni
W przypadku bardzo małych kuchni, przedmioty zgromadzone na małej powierzchni potęgują wrażenie chaosu i bałaganu a nam utrudniają sprawne odnalezienie codziennie używanych sprzętów. Warto przeprowadzić w takiej sytuacji zdecydowaną selekcję: przedmioty z których korzystamy tylko od święta powinny znaleźć się poza kuchnią, np. w piwnicy czy na strychu zawinięte w gazetę i umieszczone w plastikowym pojemniku.
- Sprzątanie rozłożone na etapy
Sprzątanie kuchni najlepiej przeprowadzić etapami. Plan gruntownego wysprzątania kuchni w ciągu jednego dnia najczęściej skazany jest na porażkę. Dużo bardziej racjonalna jest metoda małych kroków. Pomocna będzie także lista z wyszczególnionymi zdaniami do wykonania, umieszczona na lodówce, która będzie nas codziennie mobilizować do realizacji kolejnych etapów sprzątania.
Dołącz do dyskusji