kuchnieportal

Wyspa w kuchni – za i przeciw

Wyspa w kuchni umiejscowiona w centralnym miejscu w pomieszczeniu bądź oddzielająca salon i kuchnię to rozwiązanie, które nie tylko sprawdza się jako funkcjonalna aranżacja, ale również jako nowoczesny element dekoracyjny. Co przesądza o jej ogromnej popularności? Jakie są jej najważniejsze zalety i wady? Przedstawiamy argumenty za i przeciw wyspie w kuchni.  

Wyspa w kuchni – Typy wysp kuchennych

Istnieje wiele rodzajów wyspy w kuchni. Jednym z nich jest mała wyspa, której wymiary nie przekraczają 1 m2. Wówczas pełni ona funkcję wyłącznie dodatkowego blatu. Innym typem jest wyspa w kuchni imitująca barek. W tym przypadku dekoratorzy wnętrz proponują, aby była ona długa  oraz wąska i oddzielała częściowo salon od kuchni. Taka aranżacja charakteryzuje się zabudowaną górą. Górny stelaż zajmują stojaki na alkohol oraz ozdobnie zawieszone kieliszki. Najbardziej popularnym typem wyspy w kuchni jest jednak rozwiązanie przeznaczone nie tylko do przygotowania posiłków, ale również do zmywania bądź gotowania. Dlatego też często wbudowuje się w dużą wyspę płytę grzewczą, piekarnik albo zlewozmywak.
Niejedna polska pani domu skłoni się ku rozwiązaniu, jakim jest wielofunkcyjna wyspa w kuchni z wbudowanym zlewem, z wmontowaną płytą grzewczą oraz elementem blatu pełniącym funkcję stołu. Wówczas wyspa musi być naprawdę duża, ale za to znacznie podnosi standard wykonania niemalże każdej czynności kuchennej.

Wyspa w kuchni otwartej i zamkniętej

Kiedy ulokuje się wyspę w kuchni łączonej z innym pomieszczeniem (na przykład z salonem), wówczas doskonale wygląda, jeśli jest ona wmontowana w granicę obu pokojów. Dzięki temu w kuchni jest dużo miejsca nieograniczonego na środku żadnym meblem. Poza tym takie rozwiązanie doskonale podkreśla nowoczesność kuchni, zarazem pozwalając osobie przygotowującej posiłek na stały kontakt z gośćmi zasiadającymi w salonie.
Natomiast wyspa w kuchni zamkniętej powinna znaleźć się na środku pomieszczenia w jak największej odległości od pozostałych mebli kuchennych. Dzięki temu będzie spełniać swoją funkcję, ułatwiając przygotowania posiłków.

Aranżacje z wyspą kuchenną!

Zalety wyspy w kuchni

Wyspa w kuchni ułatwia przygotowanie posiłków, zwłaszcza jeśli zajmuje się tym kilka osób jednocześnie, ponieważ wyspa to przede wszystkim dodatkowy blat. Dzięki niej w kuchni powstaje również więcej miejsca na przechowywanie przyborów takich jak naczynia czy garnki. Na wyspie kuchennej na stałe można postawić sokowirówkę lub robota kuchennego, ponieważ jest na to miejsce. To jest wygodne rozwiązanie, ponieważ nie trzeba zajmować tym sprzętem miejsca w szafkach oraz wyciągać go przy wykonywaniu codziennych czynności.
Wyspa w kuchni daje możliwość wbudowania wielu maszyn, na które w kuchni pozbawionej tego elementu umeblowania nie wystarczyłoby miejsca (między innymi na chłodziarkę do napojów, kostkarkę do lodu czy na podświetlaną szafeczkę do alkoholu). Poza tym, decydując się na wyspę kuchenną, można wykorzystać ją jako stół. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ dzięki temu kuchnia stanie się nie tylko miejscem przygotowania posiłków ale i spożywania rodzinnych obiadów. Należy również pamiętać, że wyspa nadaje kuchni walorów estetycznych, jednocześnie podkreślając nowoczesność tego pomieszczenia.

Wady wyspy w kuchni

Wyspa kuchenna to jednak nie tylko same plusy. Po pierwsze, aby się na nią zdecydować trzeba dysponować dużą kuchnią. Stawiając wyspę w pomieszczeniu o małym metrażu, ogranicza się własną swobodę przy przygotowaniu posiłków oraz rezygnuje się z funkcjonalności kuchni, zamieniając ją w ciasny składzik.
Źle ustawiona wyspa, choćby w najbardziej przestrzennym pomieszczeniu, również będzie przeszkadzać. Dlatego decydując się na ten element umeblowania najlepiej skorzystać z rady projektanta mebli kuchennych bądź architekta wnętrz.  Ponadto wyspa kuchenna jest tak wyrazista i dekoracyjna, że odwraca uwagę i zasłania pozostałą część pomieszczenia.

Wyspa w kuchni jest modnym i praktycznym rozwiązaniem. Decyzję o tym elemencie zabudowy należy jednak dokładnie przemyśleć, weryfikując ją z możliwościami jakie daje nasza kuchnia, metrażem pomieszczenia i jego ustawnością.

2 komentarze

Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 41

Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 54

Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Aneta
15 października 2015, 14:31
5/0

Fakt w dużych to ma sens, w małych to nie jest dobry pomysł. Można sobie zagracić niepotrzebnie i tak małe pole manewru. Ostatnio czytałam o wykorzystaniu komody jako wyspy…

Pati
31 października 2013, 22:00
7/1

W dużej kuchni wyspa fajnie się sprawdza. W trochę mniejszych kuchniach zdecydowanie odradzam!

Dołącz do dyskusji


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 95