kuchnieportal

Wybieramy lodówkę do kuchni

Wybieramy lodówkę do kuchni

Fot. Lodówka Haier HB18FGSAAA.

Lodówka jest jednym z podstawowych urządzeń w każdej kuchni. Producenci sprzętu agd co roku udoskonalają modele o kolejne funkcje i parametry. Aby dokonać prawidłowego wyboru musimy zastanowić się czego właściwie potrzebujemy. Czy to ma być lodówka, czy chłodziarko – zamrażarka, czy też zamrażarka. Jakiej wielkości ma być urządzenie i czy ma być wolnostojące czy w zabudowie?

Wielkość lodówki

Przed kupnem lodówki należy zastanowić się jakich rozmiarów urządzenie najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni. Ile żywności będziemy w niej przechowywać. Jak liczną mamy rodzinę. Najmniejsze modele to lodówki tzw. podblatowe. Zwykle oprócz przestrzeni chłodzącej mają wewnątrz mały zamrażalnik. Zaletą lodówek podblatowych są ich nieduże wymiary, a także przystępna cena. Wymiary lodówek to wysokość od 80cm, szerokość od 45-60 cm, głębokość od 46-64 cm W zamrażalniku jest niewiele miejsca, zazwyczaj jedna półka. Dlatego to dobre urządzenia dla małych gospodarstw, dla samotnych osób. Model sprawdzi się w małych kuchniach. Jeśli dysponujemy większą powierzchnią kuchni to zdecydowanie nie rekomendujemy lodówek podblatowych, gdyż są niewygodne w użytkowaniu (trzeba się schylać aby sięgnąć produkty) i mieszczą bardzo mało artykułów.

Kolejny typ urządzenia, który jest najbardziej popularny na rynku, to chłodziarko – zamrażarki. Tego typu urządzenia posiadają najczęściej oprócz komory chłodzącej również zamrażalnik, w którym temperatura może spaść do ok. -23 stopni C. Spotykamy dwa rodzaje tych modeli, jedno- lub dwudrzwiowe. W przypadku lodówek jednodrzwiowych zamrażalnik znajduje się wewnątrz komory chłodzącej. Lodówki dwudrzwiowe posiadają osobne drzwi umieszczone nad lub pod komorą chłodzącą. Wymiary lodówko-zamrażarek to wysokość od 110-200 cm, szerokość od 55-60 cm, głębokość od 60-65 cm.

Kolejnym typem jest model side by side, czyli chłodziarko-zamrażalnik z dwoma drzwiami otwieranymi skrzydłowo. Przypominają dużą szafę. W komorze takiej zamrażarki można przechowywać żywność nawet kilka miesięcy, panuje w niej temperatura od -18 do -30 st. C. Zaletą jest duża przestrzeń przeznaczona do chłodzenia żywności. Wadą zaś spore rozmiary i wysoka cena. Wymiary tego typu urządzeń  to wysokość od 175-200 cm, szerokość od 89-120 cm, głębokość od 62-90 cm. Lodówka przydatna dla dużej rodziny z dużą kuchnią.

 

Zamrażalnik na dole bądź na górze

Zanim kupimy lodówkę zastanówmy się czy zamrażalnik ma być na górze czy na dole. Co będzie dla nas wygodne. Wy godniejszy model to lodówka z zamrażarką na dole, nie trzeba wówczas schylać się po produkty z chłodziarki. Wszystko jest na wysokości oczu. Ważne jest też jak często korzystamy z zamrażalnika. Dolne zamrażarki poza tym mają kilka szuflad, są większe i mają pojemność nawet do 130 l. Tego typu modele są również droższe. Natomiast zamrażalniki umieszczone na górze są mniejsze. Zazwyczaj z jedną półką o pojemności ok. 40 litów.

Wolno stojąca, czy pod zabudowę?

Ważne kryterium zakupu lodówki to czy chcemy by była zabudowana czy też nie. Wiele zależy od naszego gustu i wystroju kuchni. Współczesne lodówki i zamrażarki nie szpecą wnętrza, wręcz przeciwnie. We współczesnej kuchni lodówka może „grać główną rolę” i być jej ozdobą. Jeżeli wybierzemy model o intensywnej barwie, np. czerwony, zielony z ciekawymi uchwytami. Modele do zabudowy różnią się tym, że mają płaskie drzwi, tak by łatwo było je wkomponować w ciąg mebli. Mają zazwyczaj ok 180 cm wysokości. Zabudowuje się je tą samą płytą, z których wykonuje się sąsiadujące z nią szafki.
W modelach z jednym agregatem, chłodziarka i zamrażarka działają jednocześnie. W modelach z dwoma agregatami, każda z tych części a więc chłodziarka i zamrażarka może działać osobno, ma swoje własne zasilanie. Jest to przydatne gdy wyjeżdżamy na wakacje. Odłączamy wówczas zasilanie od chłodziarki, którą zostawiamy pustą. Pracuje tylko zamrażalnik. W razie awarii jednego z nich lodówka może pracować.

Klasa energetyczna lodówek

Każda lodówka ma określoną klasę zamrażarki i energetyczną. Co kryje się pod tymi nazwami? Klasa zamrażarki informuje nas jaką możemy mieć temperaturę w zamrażalce i w związku z tymi ile możemy w niej przechowywać poszczególne produkty. Im wyższa klasa, tym niższa temperatura. Klasy oznaczone są gwiazdkami. Jedna gwiazdka to temp. około ?6°C, która pozwala na krótkotrwałe przechowywanie zamrożonych produktów, a także na zamrażanie kostek lodu. Dwie gwiazdki to temp  ?12°C. Oznacza to, że możemy trzymać mrożonki do 7 dni. Trzy gwiazdki to około ?18°. Przy takiej temperaturze można przechowywać produkty nawet do 12 miesięcy. Cztery to temp poniżej ?24°C. Wówczas produkty możemy przechowywać powyżej 1 roku. Niektóre modele lodówek mają możliwość ustawienia nawet ?32 °C. Ważną jest również zużycie prądu. Klasę energetyczną oznaczamy literami. I jest ich aż 9. Od A ++ do G. Lodówki oznakowane literą A, A+, A++ zużywają najmniej energii. Warto przed zakupem dowiedzieć się jakie jest roczne zużycie prądu. Ważna jest również głośność lodówki. Im mniejsza tym lepiej. Średni poziom decybeli to około 40, 45 db.

 

Co jeszcze powinna zawierać lodówka?

Zanim kupimy lodówkę przyjrzyjmy się jej wnętrzu, zapoznajmy się z funkcjami i wyposażeniem. Pułki – druciane, żeberkowe albo szklane. Druciane są tanie, ale trudniejsze do umycia. Półki wykonane ze szkła hartowanego są łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Niektórzy producenci oferują półki składane, dzięki którym łatwiej jest zagospodarować przestrzeń lodówki, możemy również spotkać półki pochyłe na butelki. Należy również zwrócić uwagę czy wysokość półek możemy dowolnie regulować, tak by zmieściły się wysokie naczynia. Następnym elementem na który powinniśmy zwrócić uwagę są balkoniki na soki, kartony, butelki. Powinny one być wystarczająco duże aby można było włożyć do nich butelki większych rozmiarów.

Dołącz do dyskusji


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 95