kuchnieportal
5 5 88

Szuflada do pakowania próżniowego Miele – nowe możliwości przygotowywania posiłków

Nowe możliwości kulinarne otwiera przed nami szuflada do pakowania próżniowego Miele. Urządzenie z jednej strony pozwala na pakowanie próżniowe, z drugiej – umożliwia przygotowywanie posiłków metodą sous-vide.

Szuflada_do_pakowania_próżniowego_Miele.jpg

Łatwe i szybkie pakowanie próżniowe
 
Pakowanie próżniowe to metoda wysoce funkcjonalna. Po pierwsze jest niezwykle łatwa i szybka – pożądane produkty wystarczy umieścić w specjalnym pojemniku bądź worku (w przypadku wrażliwych produktów takich jak wędliny, zioła czy warzywa), następnie włożyć je do komory pakowania próżniowego w szufladzie i wybrać jeden z trzech stopni pakowania (1 – najlepszy dla delikatnych owoców, 3 – szczególnie polecany w przypadku mięs) i czasów zgrzewania (w zależności od materiału worka). Powietrze zostaje odessane, a worek zgrzany – i gotowe.
 
Kolejną zaletą pakowania próżniowego jest gwarancja praktycznego oraz bezpiecznego przechowywanie produktów – żywność zapakowana w te sposób pozostaje dłużej świeża i smaczna. Ponadto nie zmienia swojej konsystencji, niestraszna jej tzw. „oparzelina mrozowa” czy pochłaniane obcych aromatów bądź smaków.
 
Szuflada EVS Miele pozwala również na zgrzewanie brzegów, dzięki czemu umożliwia ponowne zamykanie otwartych opakowań. W ten sposób produkty nie tracą świeżości i aromatu.
 
Gotowanie metodą sous-vide

 
Gotowanie metodą sous-vide, czyli druga z funkcjonalności szuflady EVS Miele,  to patent zaczerpnięty wprost z najlepszych restauracji. Sposób ten opiera się na długim, ale przy tym delikatnym gotowaniu w wysokiej temperaturze potraw zamkniętych próżniowo. Dzięki równomiernemu rozłożeniu ciepła wewnętrzna temperatura jest odpowiednia, w efekcie czego otrzymujemy właściwą konsystencję, niezmieniony wygląd dania, a także zachowujemy wszystkie witaminy oraz składniki mineralne.

Szuflada_do_pakowania_próżniowego_Miele_2.jpg
 
Miele daje również możliwość zamarynowania produktów – gdy zamarynowane produkty zapakujemy próżniowo czas obróbki zdecydowanie się skróci, a dzięki bezpośredniemu działaniu przypraw i ziół smak dania będzie intensywniejszy.
 
Szuflada do pakowania próżniowego Miele staje się tym samym niezawodnym pomocnikiem zarówno przy bardziej skomplikowanych kuchennych zadaniach, jak i wsparciem na co dzień (próżniowe pakowanie to na przykład świetny sposób na przechowanie niezjedzonych części posiłków, które potem możemy łatwo odgrzać i nadal cieszyć się ich smakiem).
 
Samo użytkowanie szuflady Miele nie sprawia trudności. Mechanizm Push2open sprawia, że otwieranie następuje za delikatnym naciśnięciem szuflady. Dodatkowo mamy opcję pełnego wysuwu, która ułatwia dostęp do wnętrza szuflady, wygodny i funkcjonalny jest także dotykowy panel sterowania na szkle Touch. Komora szuflady wykonana jest ze stali szlachetnej, co zapewnia jej łatwe czyszczenie.
 
Zadbano również o kwestie estetyczne – szuflady EVS 6114 i 6214 dostępne są w wersji CleanSteel, czyli ze stalową powłoką chroniącą przed widocznymi odciskami palców. EVS 6214 występuje również w trzech opcjach kolorystycznych. 

Polecamy:
?

1 komentarz
Nika
25 stycznia 2016, 15:45
0/0

Po prostu mega rozwiązanie! Wow!

Dołącz do dyskusji