Trójkąt roboczy i ciąg technologiczny, czyli podstawy komfortowej kuchni
Trójkąt roboczy oraz ciąg technologiczny – te dwa pojęcia łączą się z sobą i dotyczą aspektów kluczowych dla funkcjonalności kuchni. Stosując się do nich, zaprojektujemy wygodną przestrzeń do pracy. Ciąg technologiczny wskazuje kolejności ustawienia sprzętów kuchennych, która odpowiada sekwencji czynności wykonywanych podczas gotowania. Rozpoczyna go lodówka, następnie pojawia się zlewozmywak i płyta grzewcza. – Ważne, aby pozostawić wolny fragment blatu między lodówką i zlewozmywakiem oraz zlewozmywakiem i kuchenką – radzi Urszula Biernacka, projektanta studia Thomas Perfekcyjne Meble. – Zapewniamy sobie w ten sposób miejsce na odłożenie produktów po wyjęciu z lodówki oraz miejsce do ich obrania czy pokrojenia po umyciu, a przed wrzuceniem do garnka.
Trójkąt roboczy jest rozwinięciem założeń ciągu technologicznego. Wskazuje ustawienie lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej, które – zgodnie z jego zasadami – powinny tworzyć wierzchołki trójkąta. Ważna jest odległość poszczególnych sprzętów. Za duża zwiększy dystans pokonywany podczas gotowania. Natomiast za mała utrudni swobodne poruszanie się oraz nie pozwoli umieścić między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką wolnych odcinków blatu. Zalecane odległości to:
- 120-210 cm między lodówką a zlewozmywakiem oraz między zlewozmywakiem a kuchenką,
- 120- 270 cm między lodówką a kuchenką.
– Trójkąt roboczy i ciąg technologiczny są ważnymi wyznacznikami dla projektanta. Kluczowa jest jednak wielkość i kształt kuchni. Nie w każdym pomieszczeniu te założenia uda się bowiem w pełni zrealizować. Jednak naszym zadaniem, jako projektantów, jest zapewnić komfort pracy niezależnie od warunków wnętrza. Czasami wymaga to zastosowanie indywidualnych rozwiązań, dopasowanych do parametrów kuchni – mówi Urszula Biernacka.
- Zobacz inne realizacje studia Thomas Perfekcyjne Meble
Jaka wielkość stref roboczych?
Mówiąc, że kuchnia jest szyta na miarę użytkowników, mamy na myśli jej dopasowanie do konkretnych osób i ich przyzwyczajeń. Inaczej zaprojektujemy kuchnię dla singla stołującego się głównie poza domem, a inaczej dla kilkuosobowej rodziny uwielbiającej gotować. W pierwszym przypadku nie ma potrzeby planowania rozbudowanej strefy gotowania z dużą płytą grzewczą i piekarnikiem z licznymi funkcjami. Inną kwestią jest np. częstotliwość robienia zakupów. Jeżeli domownicy preferują rzadkie, ale duże sprawunki, zaplanujmy pojemną strefę zapasów z dwuskrzydłową lodówką i szafkami na produkty niewymagające warunków chłodniczych.
Warto przed udaniem się do projektanta zastanowić się, w jaki sposób korzystamy z kuchni. Czego nam brakuje w obecnym wnętrzu, co nam przeszkadza a co odpowiada. – Podczas naszych rozmów z klientami staramy się jak najlepiej poznać ich oczekiwania wobec przyszłej realizacji. Dzięki temu możemy stworzyć projekt „szyty na miarę” ich potrzeb – podsumowuje Urszula Biernacka.
Fot. Miejsce do przechowywania w kuchni jest bardzo ważne. W większych wnętrza z pojemną dolną zabudową lub wysoką zabudową słupkową możemy jednak zrezygnować z górnych szafek na rzecz pojedynczych półek lub wolnej ściany. To modne rozwiązanie, które dodaje kuchni lekkości, nie zmniejszając jej funkcjonalności.
Zobacz też gotowe projekty domów w technologii nowoczesnej lub tradycyjnej.
Warning: Undefined variable $i in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kuchnieportal.pl/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 61
Nie polecam tej firmy. Umawiaja sie na terminy i nie przyjezdzaja. Nawet nie dzwonia ze nie beda!!!!
No w Ikei się takich nie kupi 🙂