W wielu artykułach i poradnikach zwraca się uwagę na kwestię jakości mebli kuchennych. Dlaczego jest ona aż tak istotna? Meble kuchenne codziennie narażone są na działanie wilgoci, pary wodnej, podwyższonych temperatur czy na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto przechowujemy w nich wiele przedmiotów, w tym ciężkie garnki, zapasy jedzenia, zastawę stołową czy zgrzewki z napojami. – O trwałości oraz funkcjonalności mebli kuchennych często decydują szczegóły, których nie widać gołym okiem i na których nie skupiamy się podczas wyboru zabudowy. Solidne materiały, nowoczesna technologia produkcji, przestrzeganie norm jakościowych i specjalistyczna wiedza konstruktorska składają się na wysokiej klasy meble – mówi p. Marzena Mańk, właścicielka studia niemieckich mebli kuchennych Atrii MegaMeble (www.kuchniewarszawa.com.pl), które jest autoryzowanym partnerem marki Nobilia. Na przykładzie mebli produkowanych przez firmę Nobilia zobaczmy, czym charakteryzują się meble kuchenne klasy premium.
Fot. Nobilia
Zalety mebli produkowanych fabrycznie
Nobilia posiada największe i jedne z najbardziej nowoczesnych zakładów produkujących meble kuchenne w Europie. Na powierzchni 245,000 m? dziennie produkowanych jest 3000 kuchni, które trafiają do 67 krajów z całego świata.
Fot. Nobilia
Automatyzacja produkcji i nowoczesny park technologiczny pozwalają osiągnąć wysoką precyzję wykonania mebli. Sterowane komputerowo maszyny zapewniają dokładność trudną do uzyskania w przypadku pracy ręcznej. To przekłada się na trwałość i jakość mebli. Co ważne, tarcze piły są poddawane ostrzeniu tylko raz, po czym następuje wymiana na nowy egzemplarz. Dzięki temu kąt cięcia płyt meblowych jest zawsze taki sam. – Jeżeli tarcze piły zostaną ponownie naostrzone, kąt cięcia ulegnie zmianie – wyjaśnia p. Marzena Mańk. – Tym samym podczas oklejania płyty powstaną mikroszczeliny, przez które będzie wnikać para wodna, prowadząc do rozwarstwiania okleiny.
Zobacz:
Innym przykładem automatyzacji produkcji jest sposób montowania zawiasów: wkręty w zawiasach są mocowane maszynowo do tulei a nie płyty, dlatego w przypadku poluzowania i późniejszego dokręcania nie uszkadzamy płyty. Dzięki temu mamy pewność, że szuflady będą służyły bezawaryjnie przez długi czas. Również montaż prowadnic odbywa się maszynowo, przez co szuflady zachowują idealny pion i poziom.
Fot. Nobilia
Tym, co dodatkowo wyróżnia produkowane fabrycznie meble Nobilia, jest sposób wykonania korpusów. Są one klejone, a nie skręcane, dzięki czemu wykazują wysoką odporność na wilgoć.
Gotowe szafki opuszczają fabryki Nobilii z pełnym wyposażeniem: szufladami, frontami i innymi elementami konstrukcyjnymi. Montaż wszystkich części odbywa się w zakładach produkcyjnych zgodnie z wymaganymi normami. Ponadto w szafkach wykonuje się maszynowo otwory na nogi, uchwyty oraz na półki.
Fot. Nobilia
Wybierając meble produkowane fabrycznie wiemy, jaki produkt otrzymamy finalnie. – Nasi klienci mają pewność, że trafią do nich dokładnie takie meble, jakie oglądali na ekspozycji. Dajemy gwarancję, że elementy, z których wykonujmy kuchnie: materiały, okucia czy akcesoria będą takie, jak oglądane w naszym salonie lub lepsze – mówi p. Marzena Mańk.
Zgodność z normami jakościowymi i ekologicznymi
W fabrykach Nobila ściśle przestrzega się norm jakościowych i ekologicznych, czego potwierdzeniem są liczne certyfikaty, m.in. QM, UM & EM, znak jakości RAL „Golden M” nadawany przez Niemieckie Towarzystwo ds. Jakości Mebli (Deutsche Gütegemeinschaft Möbel) czy certyfikat PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes). – Kompleksowy system kontroli jakości obejmuje ponad 50 stanowisk testowych, które gwarantują najwyższe standardy na każdym etapie produkcji mebli – wyjaśnia p. Marzena Mańk. Nad całym procesem powstawania mebli czuwa specjalista: konstruktor, który zatwierdza projekt danej kuchni pod względem technologicznym i konstrukcyjnym (np. ustala optymalną liczbę zawiasów). Co ważne, w fabrykach panuje stała temperatura i wilgotność, które są najbardziej optymalne dla tego rodzaju produkcji.
Fot. Nobilia
Gwarancja wieloletniej jakości potwierdzona testami
Wszystkie produkty i rozwiązania przed wprowadzeniem do produkcji przechodzą rygorystyczne testy w laboratorium Nobilia. Meble, komponenty i materiały zostają sprawdzone pod kątem codziennego użytkowania i poddane dokładnie takim obciążeniom, jakim poddane byłyby w czasie 15 lat eksploatacji. Wdrażane są tylko te elementy, które będą w stanie służyć co najmniej przez taki okres. Testuje się m.in. ich wytrzymałość na ekstremalne warunki, np. działanie pary wodnej czy zmiennych temperatur.
Kuchnie renomowany marek produkowane fabrycznie zazwyczaj mają wyższą cenę niż produkty rzemieślników. – Musimy mieć jednak świadomość, że koszt odpowiada ich jakości oraz trwałości. Wybierając meble Nobila otrzymujemy produkt, który będzie niezawodnie służył nam przez wiele lat. To inwestycja w estetykę, niezawodność i wygodę użytkowania kuchni – podsumowuje p. Marzena Mańk.
Fot. Nobilia
5.04.2017
Dołącz do dyskusji