kuchnieportal

Jaka kuchenka indukcyjna do food trucka?

Jaka kuchenka indukcyjna do food trucka?

Prowadzisz food truck? A może dopiero zastanawiasz się nad uruchomieniem własnej ciężarówki z jedzeniem? Niezależnie od tego, na jakim etapie jesteś, jedno jest pewne – potrzebujesz profesjonalnego sprzętu do przygotowywania posiłków. Jednym z nich jest kuchenka indukcyjna. Jaki model wybrać do food trucka? Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

Kuchenka indukcyjna w food trucku? Dlaczego warto?

Uruchomienie food trucka to wbrew pozorom nie lada wyzwanie. W ostatnim czasie ciężarówki z jedzeniem wyrastały jak grzyby po deszczu. Żeby więc wyróżnić się na tle konkurencji, trzeba zadbać o atrakcyjne, smaczne menu, a także szybkość przygotowywania dań. Nieocenionym wsparciem food truckowego kucharza może okazać się profesjonalna kuchenka indukcyjna.

To nowoczesny, innowacyjny sprzęt, który charakteryzuje się wysoką wydajnością działania. W efekcie nie tylko pozwala na szybkie podgrzewanie i przygotowywanie posiłków, ale również obniża koszty prowadzenia działalności. Zużywa bowiem mniej prądu niż klasyczne kuchenki elektryczne. W odróżnieniu od kuchenki gazowej do prawidłowego działania nie potrzebuje butli z gazem.

Kuchenka indukcyjna to proste i intuicyjne w obsłudze urządzenia. Jej płyta nie nagrzewa się, co redukuje ryzyko poparzeń do minimum. Charakteryzuje się także wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, dzięki specjalnej powłoce jej czyszczenie nie nastręcza żadnych trudności. Sprawdzi się zatem niemal w każdym food trucku.

Jak wybrać kuchenkę indukcyjną do food trucka?

Kuchenki indukcyjne to sprzęty, które cechuje duża różnorodność. Na rynku można znaleźć wiele ciekawych modeli, które sprawdzają się w gastronomii. To, na jakie urządzenie się zdecydujesz, powinno zależeć głównie od Twoich potrzeb.

Jeśli kuchenka indukcyjna ma być sprzętem pomocniczym, wybierz jedno- lub dwupalnikowy sprzęt o niewielkich rozmiarach. Wykorzystasz go do podgrzewania dań lub przygotowywania sosów. Dzięki kompaktowym gabarytom urządzenie z pewnością zmieści się w przestrzeni ciężarówki.

Jeżeli natomiast chcesz, aby kuchenka indukcyjna pełniła rolę sprzętu podstawowego, wybierz sprzęt z większą liczbą palników. Zajmować ona będzie więcej miejsca, jednak pozwoli na przygotowywanie kilku porcji jednocześnie.

Co ważne, kuchenki indukcyjne są praktycznie natychmiast gotowe do działania. Najnowocześniejsze urządzenia do nagrzewania płyty do wymaganej temperatury potrzebują zaledwie kilka sekund. Jeśli więc chcesz, żeby znakiem rozpoznawczym Twojego food trucka była szybkość obsługi, indukcja spełni wszystkie Twoje oczekiwania.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kuchenki indukcyjnej do food trucka?

Niezależnie od tego, czy kuchenka indukcyjna ma pełnić rolę sprzętu podstawowego czy też pomocniczego, powinna odznaczać się określonymi parametrami. Jakim aspektom dobrze jest się przyjrzeć podczas jej wyboru?

W pierwszej kolejności warto się zastanowić nad jej typem. W sprzedaży dostępne są kuchenki indukcyjne do zabudowy i wolnostojące. W przypadku food trucka lepiej sprawdzają się te drugie. Można je bowiem ulokować w dowolnym miejscu. W ofercie sklepów ze sprzętem gastronomicznym dostępne są wolnostojące kuchenki indukcyjne z szafką lub z podstawą otwartą. Znaleźć można także modele pozbawione tych elementów, które stawia się na blacie.

Wybór kuchenki indukcyjnej do food trucka to spore wyzwanie. Jeśli jednak określisz potrzeby prowadzonej działalności, z pewnością uda Ci się wybrać odpowiedni model.

Dołącz do dyskusji