Czy istnieją uniwersalne zasady projektowania kuchni? Tak! Warto się ich trzymać. Zlecając projekt kuchni lub aranżując ją samodzielnie, warto przemyśleć wcześniej układ i funkcjonalność. Późniejsza przeróbka może być nie możliwa lub zwyczajnie dużo kosztować. Kuchnie różni się wielkością, przeznaczeniem, układem funkcjonalnym i możliwościami połączenia z innymi pomieszczeniami. W poniższym artykule skupiliśmy się na kilku wybranych przykładach.
Zasady projektowania kuchni z salonem
Kuchnia połączona z salonem to nowoczesne i praktyczne rozwiązanie, na które decyduje się coraz więcej osób. Niewielka, ale stylowa i praktycznie urządzona przestrzeń kuchenna tworząca z salonem wspólną część to miejsce, w którym spotykają się wszyscy domownicy. To tutaj koncentruje się życie rodzinne i towarzyskie. Zasady których warto się trzymać przy projektowaniu kuchni z salonem dotyczą głównie spójności pomiędzy pomieszczeniami. Niezależnie z jakich materiałów, czy w jakim stylu planujemy kuchnie i salon, to muszą one ze sobą współgrać.
Przy urządzaniu tego pomieszczenia warto zadbać o wspólne detale w obu pomieszczeniach. Mogą to być na przykład dodatki w tym samym stylu lub kolorystyce. W tym miejscu spędzamy dużo czasu, przyjmujemy gości i wypoczywamy. Zabudowa kuchenna dopasowana kolorystycznie do salonu, stworzy z nim jedną wspólną całość. W aranżacji kuchni z salonem ważne jest nie tylko funkcjonalne ustawienie mebli zarówno w kuchni, jak i w salonie ale również spójny wystrój wnętrz. Synchronizujące ze sobą kolory, podobne materiały wykończeniowe i odpowiednio dobrane dodatki stworzą harmonijną i przytulną przestrzeń.
Projekt kuchni z wyspą
Wyspa kuchenna to doskonałe i wielofunkcyjne miejsce, przy którym toczy się życie rodzinne. To tutaj przygotowywane i spożywane są posiłki, aranżowane są imprezy i toczone są rozmowy. Wyspa (o ile jej wielkość na to pozwala) to też doskonałe miejsce na przechowywanie dodatkowej zastawy, sprzętów kuchennych lub zapasów spożywczych.
Wyspa w kuchni powinna odgrywać różne role. Usytuowana w dużym pomieszczeniu może pełnić funkcję jedynego blatu. Na wyspie może być umieszczona płyta grzewcza i zlew. Pozostała część blatu może z powodzeniem pełnić funkcję przestrzeni przyrządzania posiłków.
Wyspa może być też łącznikiem salonu z kuchnią. Wyspowy blat doskonale sprawdza się w roli stołu, a przestrzeń pod nim pełni funkcję dodatkowych szafek. Takie rozwiązanie sprawdzi się zarówno w dużych, jak i w małych pomieszczeniach. Kluczowe znaczenie będzie miał tu odpowiedni gabaryt oraz kolor wyspy. Zbyt ciemna przytłoczy małe pomieszczenie i sprawi, że będzie wyglądało na mniejsze niż w rzeczywistości. Najlepiej sprawdzą się jasne proste formy, które zgrabnie wkomponują się w otoczenie – choć oczywiście jest to zawsze uzależnione od stylu w jakim projektujemy kuchnie.
Projekt kuchni w bloku
Kuchnia w bloku to zazwyczaj małe i często bardzo wąskie pomieszczenie. Tutaj istotne znaczenie ma kolor mebli oraz ich ustawienie. Jedną z kluczowych zasad projektowania mniejszych kuchni jest dobranie jasnych kolorów, tak aby wizualnie pomieszczenie wydawało się większe. Na małej powierzchni warto zagospodarować każdy kąt. W kwadratowej kuchni najlepiej sprawdzą się meble ustawione w kształcie litery U. W kuchni o kształcie prostokąta doskonale sprawdzają się meble ustawione w kształcie litery L.
Mała kuchnia zaaranżowana w jasnych kolorach z prostymi meblami, będzie wyglądała na większą, niż jest w rzeczywistości. W takim pomieszczeniu warto rozważyć zastosowanie wysuwanych blatów, które mogą pełnić funkcje stołu podczas rodzinnego posiłku lub służyć jako dodatkowy blat roboczy. Ponieważ w małej kuchni chcemy maksymalnie wykorzystać przestrzeń, warto zastosować szafki o dużych podziałach. Dzięki temu będzie więcej miejsca na przechowywanie produktów spożywczych, czy garnków i zastawy. Jedną z uniwersalnych zasad projektowania kuchni, którą rekomendujemy jest zastosowanie możliwie dużej ilości szuflad. Wynika to z tego, że szuflady są dużo wygodniejsze w użytkowaniu niż szafki.
Uniwersalne zasady projektowania kuchni których warto się trzymać
Niezależnie od tego jaką wielkość ma nasza kuchnia, należy przemyśleć podział na strefy robocze. W każdej kuchni powinny znaleźć się także strefy do przechowywania naczyń oraz przygotowywania posiłków. Nawet jeśli z uwagi na mały rozmiar kuchni strefy będą na siebie nachodzić, warto się ich trzymać. Dzięki temu kuchnia będzie bardziej funkcjonalna dla użytkowników.
Zasadniczo wyróżniamy 5 stref roboczych:
- Strefę przeznaczoną dla zapasów spożywczych: Szafki, szuflady i lodówka
- Strefę przechowywania: szafki na garnki i naczynia
- Mokrą strefę: zlew, zmywarka i kosz na odpady
- Strefę przygotowywania posiłków: czyli blaty i wyspa
- Strefę gotowania: płyta i piekarnik
Trójkąt roboczy
Zasady projektowania kuchni wskazują na konieczność uwzględnienia w projektowaniu tzw. trójkąta roboczego. Trójkąt roboczy określa miejsce rozmieszczenia trzech kluczowych urządzeń AGD i zachowania odpowiednich odległości z uwzględnieniem lokalizacji zlewozmywaka.
Przybliżone odległości jakie należy zachować, aby móc wygodnie i bezpiecznie pracować w kuchni to:
- 100 – 200 cm zachowanie odległości pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem
- 100 – 250 cm odległość pomiędzy lodówką a kuchenką
- 80 – 200 cm odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką.
Kuchnia to serce każdego domu. Dobrze zaaranżowana kuchnia gromadzi w jednym miejscu wszystkich domowników i zapewni miłą atmosferę. Podczas urządzania kuchni należy przemyśleć wszystkie potrzeby, tak aby dobrać odpowiednie rozwiązania i w przyszłości nie być zmuszonym do jej przebudowy.
Dołącz do dyskusji