Okap blatowy - skuteczna innowacja czy niepotrzebna fanaberia?

Okap blatowy to stosunkowo nowe rozwiązanie na naszym rynku. Od kilku lat szturmem zdobywa entuzjastów na całym świecie. Podpowiadamy, dlaczego tak się dzieje. 
Okap blatowy - skuteczna innowacja czy niepotrzebna fanaberia?
Fot. Okap blatowy BORA Professional

Kilka lat temu, na mediolańskich targach wyposażenia wnętrz Eurocucina, niemiecki producent BORA zaprezentował zupełnie nowe podejście do projektowania okapów kuchennych. Jego celem było wprowadzenie na rynek okapów wydajnych, nowoczesnych oraz dyskretnych. Twórca firmy, Willi Bruckbauer, po wielu latach pracy w branży mebli i urządzeń kuchennych doszedł do wniosku, że obecne na rynku rozwiązania nie satysfakcjonują go w pełni. I zaproponował okap blatowy. W jego ślady poszli wkrótce inni producenci, którzy również w swojej ofercie zaczęli uwzględniać podobne modele.
 

Okap blatowy - rodzaje


Obecnie wyróżniamy dwa główne rodzaje okapów blatowych, są to:
  • okapy montowane na blacie
  • okapy zintegrowane z płytą
Obie te kategorie przeznaczone są do zabudowy w blacie kuchennym lub nad blatem. Dostępne są w kilku wersjach: okapy wysunięte na stałe, okapy wysuwane tylko na czas gotowania lub takie, które pozostają wewnątrz, gdyż są zintegrowane z płytą grzewczą. Okap blatowy doskonale nadaje się do tego, by jego silnik zamontowany został poza pomieszczeniem, co spowoduje jeszcze większy komfort jego użytkowania.

Okap_blatowy_skuteczna_innowacja_czy_niepotrzebna_fanaberia.jpg
Fot. Okap blatowy ELICA SEE YOU zamontowany na stałe (z lewej) i wysuwany okap blatowy FALMEC Down Draft (z prawej)

Okap blatowy daje nam ten komfort, że jest ukryty w blacie kuchennym lub w płycie grzewczej, dzięki czemu nie rzuca się on w ogóle w oczy. Jest to idealne rozwiązanie dla osób pragnących zatrzeć granicę pomiędzy kuchnią otwartą a salonem. Najczęściej klientom wybierającym modele blatowe najbardziej zależy na tym, żeby okap był elegancko schowany. Na czas gotowania jest on wsunięty w blat, a na zewnątrz zostaje jedynie gustowny, szklany panel na blacie obok płyty.

Nieco innym rodzajem okapu blatowego są okapy blatowe zintegrowane z płytą, w których specjalizuje się wspomniana wcześniej firma BORA. Są one zamontowane wraz z płytą w blacie i na czas gotowania pozostają na swoim miejscu. Ich konstrukcja pozwala na zasysanie oparów z prędkością 4m/s (para normalnie unosi się z prędkością 1m/s). Jest to zupełnie innowacyjne rozwiązanie, które cieszy się coraz większą popularnością.

Okap_blatowy_skuteczna_innowacja_czy_niepotrzebna_fanaberia_2.jpg
Fot. Okap blatowy BORA Basic zintegrowany z płytą - dyskretny i wydajny

Na środku indukcyjnej płyty ceramicznej umieszczony jest wyciąg. Jest to model, który można na kilka sposobów indywidualnie skonfigurować. Każdy wariant zależy od konkretnych potrzeb. Wykonany jest ze stali nierdzewnej oraz ceramiki szklanej SCHOTT (odpornej na wysokie temperatury, odkształcanie i pękanie).

Mocny silnik tych okapów pozwala na maksymalną wydajność 624 m3/h.

Innym rodzajem okapu blatowego zintegrowanego z płytą jest okap mający formę szczeliny, gdzie po obu jej stronach umieszczone są palniki.

Okap_blatowy_skuteczna_innowacja_czy_niepotrzebna_fanaberia_3.jpg
Fot. Okap blatowy zintegrowany z płytą BORA CLASSIC w formie szczeliny w płycie grzewczej


Okap blatowy - moc silnika i wydajność

 

Okapy blatowe bardzo często mają dobry silnik (dobrą wydajność) i są w stanie skutecznie wyciągnąć opary i inne nieczystości. Modele z wysuniętym panelem mają wysokość ok. 40 cm, więc znajdują się na wyższym poziomie niż garnek.

W tych modelach można również zamontować silnik zewnętrzny. Trzeba jednak o tym dużo wcześniej pomyśleć, najlepiej jeszcze zanim zrobione zostaną wylewki. Klienci często już na etapie projektowania rozważają zamontowanie okapu blatowego. Ważne jest, żeby uwzględnić grubość wylewki oraz szerokość rur. W takim przypadku najlepiej jest poprowadzić kanał wentylacyjny o wielkości 9x22 cm (kanał prostokątny, niekoniecznie rurę okrągłą). Jest to odpowiednik rury o przekroju 15 cm - wylot z silnika okapów blatowych ma właśnie taką średnicę. Pamiętajmy o tym, że kanał 12x6 cm będzie za mały, gdyż jest to odpowiednik rury fi 10 cm.

Pamiętaj: optymalnym rozwiązaniem jest rura o średnicy fi 15 cm lub kanał prostokątny o wymiarach 9x22 cm.
Okap_blatowy_skuteczna_innowacja_czy_niepotrzebna_fanaberia_4.jpg
Rysunek techniczny: okap blatowy FALMEC Down Draft 120 z silnikiem zewnętrznym

Jeśli mamy możliwość wkucia się w podłogę, to wentylację można poprowadzić w niej.

Najczęściej jest tak, że tego typu okapy są montowane na wyspach. Oczywiście można to z powodzeniem zrobić również w tradycyjnym ciągu meblowym. Wtedy na ścianie możemy bez problemu taki okap wpiąć do wentylacji.


Montaż okapu blatowego


Najlepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze zaplanowanie zamontowania okapu blatowego w naszej kuchni. Możemy wtedy dokładnie przewidzieć zarówno długość rur jak i miejsce podłączenia ich do wentylacji.

Czasem jednak klienci decydują się na wybór i zakup okapu blatowego w momemncie, kiedy podłogi są już przygotowane i wylane.

Co wtedy?
 
  • Gdy okap blatowy ma funkcjonować w wyspie kuchennej zadajemy wtedy pytanie, co znajduje się pod spodem. Jeśli jest to piwnica, możemy bez problemu przekuć się do niej i poprowadzić rurę do ściany, gdzie przebiega wentylacja. Rozkuwanie podłogi będzie wtedy zbędne.
  • Gdy okap ma funkcjonować w płycie, która znajduje się przy ścianie, to szukamy wentylacji, która przechodzi wewnątrz niej pionowymi kanałami przez wszystkie kondygnacje. Zalecamy wtedy wkucie się do tej wentylacji przy podłodze.
Jeśli żaden z powyższych sposobów nie jest możliwy polecamy wycięcie wylewki na szerokość 23-25 cm, zapiankowanie w niej rury i położenie na tym paneli lub parkietu.

Przykładowa grubość wylewki:
  • styropian - 5 cm + wylewka betonowa - 5 cm = 10 cm grubości
  • styropian - 10 cm + wylewka betonowa - 5 cm (w domach zwykle jest nieco więcej) = min. 15 cm grubości
Możemy wyciąć styropian aż do właściwego betonu, dzięki czemu zyskujemy 10 cm. Prowadzimy rurę wysoką na 9 cm. Zostanie nam 1 cm, który możemy wypełnić wylewką samopoziomującą. Wtedy taką rurę podłączamy do dolnej wentylacji.

Okap_blatowy_skuteczna_innowacja_czy_niepotrzebna_fanaberia_5.jpg
Fot. Okap blatowy BORA Professional


Okap blatowy w trybie pochłaniacza


Wszystkim naszym klientom, niezależnie od modelu okapu, jaki wybierają, polecamy podłączenie okapu do wentylacji. Zawsze. Spowoduje to wzrost jego skuteczności o 80% i zapewni nam długie i efektywne działanie urządzenia.

Gdy jednak powyższe sposoby są niemożliwe, bądź gdy istnieje konieczność poprowadzenia np. ponad kilkunastu metrów rury - wtedy proponujemy inne rozwiązanie. Dostępne na rynku silniki będą miały problem, by wyprowadzić skutecznie opary kuchenne przez tak długi kanał wentylacyjny. A nawet jeśli uda mu się częściowo poradzić sobie z wszelkimi nieczystościami w powietrzu, to głośność jego pracy zdecydowanie wzrośnie.

W takiej sytuacji najsensowniejszym rozwiązaniem jest zamontowanie w urządzeniu filtrów węglowych i używanie go w trybie pochłaniacza.

Okapy blatowe w trybie pochłaniacza sprawdzają się np. doskonale w domach z rekuperacją. Jako że brak w nich przygotowanego osobnego ciągu wentylacyjnego - podłączenie okapu do wyciągu jest niemożliwe.

Istotne: używaj okapu blatowego w trybie pochłaniacza tylko wtedy, jeśli możliwość podłączenia go do wentylacji jest naprawdę niemożliwa.

Okapy blatowe to dopracowana technologia o wysokim stopniu skuteczności oraz wzornictwie najwyższej klasy. Okapy te są dyskretne, mają mocne silniki i potrafią pracować niemalże bezgłośnie. Świetnie sprawdzają się zarówno pracując w trybie wyciągu jak i pochłaniacza. Można je zamontować w płycie grzewczej na wyspie kuchennej bądź w ciągu meblowym. Sprostają oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych klientów.
 

www.okapykuchenne.pl - kompleksowe doradztwo w wyborze okapu
    • 1
    • 0

    garnek30

    Ooo, polecam bardzo okapykuchenne.pl - naprawde swietni fachowcy, sama tam okap kupowałam!

Czytaj również 

Inspiracje